hirdetés

Díj

Siklócsapágyas alkalmazásokat díjaztak

A 34 országból beérkezett 467 pályamű bemutatta, milyen kreatív lehetőségek rejlenek a polimer siklócsapágyak használatában. Az Igus díjának nyerteseit a hannoveri vásáron választották ki.

hirdetés

Hetedik alkalommal került sor a Manus díj kiosztására a hannoveri vásár keretében.A kiírók most is olyan érdekes, siklócsapágyak használatával megvalósított alkalmazásokat kerestek, amelyek műszaki és gazdasági hatékonyságuk és a fejlesztő kreativitása és merészsége révén emelkednek ki a mezőnyből. A végül 34 különböző országból beérkezett pályaművek egy egész sor lehetőséget mutattak be a műanyag siklócsapágyak használatára, a prototípus elkészítésétől egészen a sorozatgyártásban történő alkalmazásig.

Aranyérmes fülsebészeti megoldás

A Manus díj arany fokozatát a hannoveri Leibniz Universität egyetem munkatársa, Jan-Philipp Kobler nyerte, aki kollégáival egy fülsebészetben használható rendszert fejlesztett ki.
A belső füli eredetű siketség és súlyos nagyothallás minimálinvazív (a lehető legkisebb mértékű beavatkozással járó) kezelésére szolgáló, cochleáris implantátum beültetését célzó műtétek elősegítésére kifejlesztett orvostechnikai rendszert a díj arany fokozatával tüntették ki. Az eszköz segítségével a koponya felületétől a csiga (cochlea) bazális membránjáig terjedő furatot készítenek; a bazális membrán akár 35 mm-rel a koponyatető alatt is elhelyezkedhet. Ez a művelet maximális pontosságot igényel. Mindemellett a rendszernek az orvostechnikai eszközökkel szemben támasztott orvosi-higiéniai elvárásoknak is meg kell felelnie. Az alkalmazott iglidur X siklócsapágyak és drylin N-sínek tökéletesen ellátják ezt a feladatot.

Az ezüst fokozat egy osztrák pályázóé

A második helyezett az ausztriai Mai International cég, pályaművük egy olyan gép volt, amely drasztikusan megkönnyíti az esztrich lehúzását. Annak érdekében, hogy a különféle szélességű helyiségekhez lehessen igazítani, a gép hosszúsága 2,5 és négy méter között 0,5 méteres lépésekben növelhető. Négy méteres maximális munkaszélesség mellett a gép így akár óránként 100 m²-nyi felület eldolgozására is képes. A hagyományos csapágyakat ilyen használat mellett folyamatosan megakasztaná a por és a szennyeződés. A szárazon futó műanyag csapágyak csak maguk előtt tolják a szennyeződést, így nem szorulnak meg.

A bronzérem a nagyméretű 3D-nyomtatóé

Noha a manus 2015 díjra több felhasználó is pályázott 3D-nyomtatóival, a dél-afrikai Aerosud ITC cég berendezése egyértelműen kitűnik közülük: ebben a lézeralapú 3D-nyomtatóban titánból, alumíniumból, acélból, sőt mi több, aranyból készült fémalkatrészek nyomtatása zajlik. A rendszer vezetősínjeinek szélsőséges körülmények között – akár 150 °C hőmérséklet és a létező legfinomabb porrészecskékkel telített levegő mellett – is problémamentesen kell működniük, ami az igus drylin lineáris csapágyai számára gond nélkül sikerül.

Special manus a partnerország India számára

Ebben a mosóberendezésben a gyártó – az indiai ATS ELGI cég – alvázmosási célokra robusztus iglidur siklócsapágyakat használ. Ennek oka, hogy a műanyag siklócsapágyak nem rozsdásodnak, ezáltal vissza lehetett szorítani a mosóberendezés üzemkiesését.

A díjakat június 3-án az igus GmbH standján adták át a hannoveri vásáron.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés