hirdetés
hirdetés

Kutatás-fejlesztés

Nemzetközi egyetemi szövetségben az Óbudai Egyetem

Magyarországot egyedül képviseli az Óbudai Egyetem abban az újonnan alakult nemzetközi egyetemi szövetségben, amelynek célja, hogy kínai és közép-európai műszaki egyetemek együttműködve egymással, közösen dolgozzanak kutatási és innovációs projektek kialakításán, jövőbeli technológiák fejlesztésén.

hirdetés

A Pozsonyi Műszaki Egyetem és a kínai Tianjin Egyetem kezdeményezésére kilenc kínai, valamint tíz közép-európai egyetem, köztük egyedüli hazaiként az Óbuda Egyetem szándéknyilatkozat aláírásával megalapította az Alliance of China-Central European Universities (ACCEU) nevű nemzetközi egyetemi szövetséget.  Október 18-án Pozsonyban az Óbudai Egyetem képviseletében Nádai László rektorhelyettes írta alá az ACCEU létrehozásának szándéknyilatkozatát.

Az alapítók célja olyan multilaterális platformok kialakítása, amelyek elősegítik az egyetemek közötti együttműködést, közös kutatási és innovációs projektek kialakítását, valamint hogy támogassák és elősegítsék az egyetemek közötti hallgatói és oktatói mobilitást. Az ACCEU egy kínai és egy európai egyetemi koordinációs központtal fog rendelkezni, és vezetőjét minden évben újraválasztja a frissen alakult szervezet.

Az ACCEU közép-európai tagjai között az Óbudai Egyetemen kívül két cseh, három szlovák, két lengyel, egy-egy ukrán és szerb egyetem szerepel, továbbá az ausztriai székhelyű The European Sustainable Energy Innovation Alliance nevű nemzetközi szervezet is, amely a megújuló energiaforrások és fenntartható technológiák megvalósítását tűzte ki céljául.

Az ACCEU olyan, napjainkban sokakat foglalkoztató témákra keres választ, mint például az okosautók és okosvárosok kialakítása, a megújuló energia, az energiahatékonyság, a mobilkommunikációs hálózatok kiépítése.

(forrás: Óbudai Egyetem/ GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés