hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Kitüntették az Universal Robots vezetőjét

Esben Østergaard, az Universal Robots technológiai vezetője és társalapítója kapja az automatizálási ipar egyik legrangosabb kitüntetését, az Engelberger Robotikai Díjat.

hirdetés

Østergaard felel a Universal Robots együttműködő robotkarjainak fejlesztéséért, amit az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb technológiai áttörésének tekint az iparág. Az Engelberger díjátadó ünnepséget június 20-án tartják Münchenben, az Automatica 2018 kiállítás és a Nemzetközi Robotikai Találkozó részeként.

Jeff Burnstein, a RIA (Robotic Industries Association) elnöke a Universal Robots technológiai vezetőjét úttörőnek tartja, aki a robotika új kategóriáját alkotta meg. „A kollaboratív robotikai alkalmazások terén végzett munkájának köszönhetően a robotok olyan, minden iparágra kiterjedő területekre is eljuthattak, ami korábban elképzelhetetlen lett volna” – mondja Burnstein. „Esben Østergaard célja az volt, hogy egy olyan robotot hozzon létre, ami az emberek közvetlen közelében képes dolgozni és könnyen használható - ez rendkívüli érdeklődést keltett rengeteg kis- és közepes méretű vállalkozás körében, amelyek korábban nem is gondolkozhattak volna robotokban. Egy olyan világban, amelyet egyre jobban az emberek és a robotok közös munkája jellemez, Esben forradalmi technológiája központi szerepet játszik.”

Esben Østergaard, az Universal Robots technológiai vezetője és társalapítója
Esben Østergaard, az Universal Robots technológiai vezetője és társalapítója

A Universal Robots nagy pénzügyi kockázatot vállalt, amikor 2008-ban az ember és robot közötti kollaborációtól idegenkedő piacra vezette be az első olyan működőképes robotot, amely elkerítés nélkül képes biztonságosan dolgozni emberek mellett. Esben Østergaard és csapata azonban sikerrel járt, egy olyan robotot hozott létre, amely nemcsak biztonságos, hanem könnyűsúlyú, felhasználóbarát és rugalmas is. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy mára a Universal Robots a kollaboratív robotok („kobotok”) piacának egyértelmű vezetőjévé vált. Jelenleg a világszerte eladott kobotok 58%-a fűződik hozzájuk, ami 2017-hez képest gyors, 72%-os növekedést jelent.

Esben Østergaard vezeti azt a fejlesztőcsapatot, amely elsőként alkotta meg a felhasználóbarát, ám mégis kifinomult, egy intuitív tablet felületen történő 3D-s robotprogramozást. Ezzel a megoldással bármiféle előzetes programozási tapasztalattal nem rendelkező felhasználók is gyorsan képesek beprogramozni és működtetni az UR robotokat. Ezen kívül a robot hatóerejét és biztonsági funkcióit is ő fejlesztette ki. Abban az esetben, ha egy robot és egy ember véletlenül összeütközne, a robot automatikusan leáll a munkával és nem okoz semmiféle testi sérülést, az érvényben lévő erő- és nyomatékkorlátozási követelmények tiszteletben tartásával. E funkcióknak köszönhetően a jelenleg alkalmazásban lévő UR robotok túlnyomó többségének nincs szüksége biztonsági kerítésre, ami tökéletes összhangban van az „együttműködő robot” koncepciójával.

Engelberger Robotikai Díj
A díjat Joseph F. Engelbergerről nevezték el, akit csak a robotika atyjaként emlegetnek. Engelberger alapítója és elnöke volt az Unimation, Inc. vállalatnak, a világ első ipari robotgyártójának. Az Engelberger Robotikai Díjat 1977-óta adják át a globális robotipart érintő technológiai fejlődés, alkalmazás, oktatás és vezetés terén nyújtott kiemelkedő teljesítményért.
(forrás: Universal Robots/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés