hirdetés
hirdetés

Karrier

Négyezer betöltetlen mérnökállás van Magyarországon

A magyarországi vezető ipari cégeket (MOL, Audi, Continental, Ericsson, LEGO, NI) tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) átfogó kampányt indít a mérnökhiány ellensúlyozására. Várják az együttműködő cégek jelentkezését. 

hirdetés

Általános és középiskolai programokkal, felmérésekkel, közösségimédia-aktivitással célozzák meg az arra fogékony fiatalokat, valamint társadalmi egyeztetést folytatnak. Friss attitűdvizsgálatuk cáfolja a mérnöki szakmával kapcsolatos sztereotípiákat, ugyanakkor nem minden tekintetben igazolja a valós munkaerő-piaci viszonyokat. Jelenleg is 4 ezer nyitott mérnöki pozíció van az országban, amelyek betöltésével a termelés milliárdokkal növekedhetne. Az EJMSZ megbízásából független piackutató végzett reprezentatív kutatást a lakosság körében a mérnöki foglalkozással kapcsolatos percepciókról. A mérnöki szakma a 18-29 éves korosztály körében a 2. helyen szerepelt az ország jövője szempontjából kritikus fontosságú munkakörök rangsorában, a válaszadók 45,4%-a gondolta meghatározónak a jövőben. A teljes lakosságot reprezentáló minta válaszadói szerint a mérnöki foglalkozások a 3. helyet (41,2%) foglalják el jelentőségüket tekintve. „A szövetség tagjainak tapasztalata egybevág a közvélekedéssel: szoros kapcsolat van a mérnökbázis tudása, kreativitása, újítási képessége és egy ország jövőbeli sikerei között” – kommentálta az eredményt Jakab Roland, az EJMSZ alelnöke, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója.

Szakmák rangsorolása Magyarország jövője szempontjából (galériánkban nagyobb méretben megtekinthető)
Szakmák rangsorolása Magyarország jövője szempontjából (galériánkban nagyobb méretben megtekinthető)

A válaszadók fele mérnök lenne

A mérnök szakma vonzó voltát és jövőbeli relevanciáját jól tükrözi az az eredmény is, amely szerint a tudatos válaszadók fele a mérnöki szakmát választaná, amennyiben újra kezdhetné pályáját (49,8%). Az indoklások között kiemelkedő volt az alkotás örömének, a kreatív, érdekes munkának, valamint a magas anyagi és erkölcsi elismerésnek az említése. „Fontos azonban felismerni azt a problémát is, amelyre a kutatás szintén rávilágít, hogy a lakosság nagy része (47,4%) nincs tisztában a mérnöki szakma mibenlétével és jelentőségével, illetve lehetőségeivel. A feladat tehát az, hogy megbízható információval helyettesítsük a területtel kapcsolatos homályos elképzeléseket és minél szélesebb körben megismertessük a lakossággal a mérnöki lét szépségeit” – nyilatkozta az eredmények kapcsán Dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke, az NI Hungary Kft. ügyvezetője. 

A mérnökszakma általánosan elismert jelentősége azonban a felmérés szerint nem feltétlenül párosul  hazánkban az elvárható megbecsüléssel. A munkaadói oldalon jelentkező hiány problémája a válaszadók 50,2%-a szerint abból adódik, hogy ezek a szakmák sem anyagilag, sem erkölcsileg nincsenek eléggé elismerve a hazai vállalatoknál, illetve a cégek irreálisan magas követelményeket támasztanak a jelentkezőkkel szemben (a kitöltők 36,5%-a gondolta így).

A mérnökszakmával kapcsolatos általános sztereotípiák validitása (galériánkban nagyobb méretben megtekinthető)
A mérnökszakmával kapcsolatos általános sztereotípiák validitása (galériánkban nagyobb méretben megtekinthető)

Facebook-oldal is van

Az EJMSZ-szel szorosan együttműködő, humánerőforrás-menedzsmenttel foglalkozó Experis Hungary – valós munkaerő-piaci helyzetet felmérő saját kutatása – szerint a betöltetlen mérnökállások száma folyamatosan növekszik, mérnöki területen jelenleg 4 ezer nyitott pozíció van az országban. Fülöp Zsuzsa üzletági vezető elmondta, hogy habár a kereseti- és karrierlehetőségek folyamatosan javulnak, továbbra is problémát jelent, hogy az egyetemekről nem kerül ki elegendő számú mérnök (még ha a végzősök száma kis mértékben növekszik is!), illetve a frissen végzett mérnökök gyakorlati tudása és tapasztalata sem éri el azt a szintet, amely azonnal piacképessé tenné őket. További súlyos probléma – még az ígéretes fiatal mérnökök esetében is –, hogy az egyetemről kikerülve nem beszélnek idegen nyelveket, ami szintén kritikus fontosságú a pozíciók sikeres betöltésében. A szövetség tagszervezeteinek mutatói alapján a termelés a legmérsékeltebb becslés szerint is legalább 50 milliárd forinttal növekedhetne, amennyiben a kritikus mérnöki pozíciókra azonnal megtalálnák az alkalmas szakembereket. A mérnöki munka piacán tapasztalható aggasztó trendek ellen fellépve az EJMSZ a természet- és mérnöki tudományok népszerűsítését és a mérnöki pálya iránti érdeklődés növelését tűzi ki maga elé, mint kritikus jövőbeli feladatokat. Az EJMSZ a következő tanévben is folytatja eddig is több ezer diákot elérő Természettudományos Roadshow-ját, Nagyköveti és Mentori Programját, mérnökiprogram-szponzorációit (pl. Kísérletbazár), illetve ezekhez kapcsolódóan nyári tábort és laborokat, gyárlátogatásokat is tervez. A szövetség online is igyekszik minél nagyobb számban elérni a fiatalokat: a Facebookon Tudom Ányos és Ágnes (www.facebook.com/tudomanyosoldal) figuráival népszerűsítik majd a műszaki pályát, de terveznek webes és okostelefonos alkalmazást is. 

A szervezet várja azon cégek jelentkezését, akiket szintén hátrányosan érint a mérnökhiány problémája, hogy közösen, nagyobb erővel tehessenek a helyzet javításáért. „A EJMSZ tagjai nagyon fontos feladatot vállalnak magukra, a jelenlegi trendek ugyanis sok területen az ipari termelés ellehetetlenülése felé mutatnak. Várjuk minden előrelátó, felelősen gondolkodó cég jelentkezését ” – mondta el Wahl István, az EJMSZ tagtoborzásért felelős alelnöke, a Knorr-Bremse egyik vezetője.

(forrás: EJMSZ, GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés