hirdetés
hirdetés

Nyersanyagtudomány

Egyedülálló lehetőség kkv-knek a STORM projekben

Egyedülálló lehetőséget nyújt a kkv-k számára a nemzetközi hálózattal rendelkező STORM projekt. Magyarországon a Bay Zoltán Kutatóközpont segíti az ipari szimbiózison alapuló projekt megvalósulását.

hirdetés

A STORM, azaz az Industrial Symbiosis for the Sustainable Management of Raw Materials az EIT KIC nyersanyagtudományi hálózat projektje, amely elsősorban a vállalkozásokat célozza meg, beleértve a kkv-kat, az ipari parkokat és a felelős hatóságokat is. A hét európai országban működő 11 konzorciumi partner összehangoltan és hatékonyan működik szinte egész Európában. A nemzetközi hálózat többek között a nyersanyag-feldolgozáshoz szükséges infrastruktúrát és ipari szimbiózist biztosít a résztvevő vállalkozásoknak.

A nemzetközi kutatóközpontok szolgáltatásportfóliói révén a STORM projekt célja egy hosszú távú, önfenntartó, hatékony hálózat kiépítése, amely ügyfelei részére innovatív és az üzleti tevékenységeiket támogató szolgáltatást biztosít a nyersanyagtudományokhoz kapcsolódóan.

A Raw Materials KIC által támogatott projektek keretében nyersanyagtudományhoz kapcsolódó különböző szolgáltatásportfóliókat hoznak létre nemzetközi szinten a kutató intézetek és vállalkozások. A STORM esetében kifejezetten az ipari szimbiózishoz felhasználható szolgáltatásokat nyújtanak a konzorciumi tagok, mégpedig olyan módon, hogy felmérik egymás szakértelmét és kompetenciáit, amelyekkel a vállalkozásokat segítik.

A hálózati szinten megvalósuló együttműködés energiahatékonyságot, a környezeti hatások minimalizálását és a gazdasági fenntarthatóságot kínálja. A magas szintű szakértelem ahhoz szükséges, hogy a résztvevő vállalkozások felsőbb szintre léphessenek a hulladékfeldolgozás hierarchiájában.

A STORM projekt megvalósulása Magyarországon

A projekt megvalósulását Magyarországon a szakmai tapasztalattal, kutatói infrastruktúrával, saját termék- és szolgáltatási portfólióval rendelkező Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (BZN) segíti.

A kutatóközpont fő célja a hazai vállalatok hatékonyságának növelése a sikeres innováció és technológiatranszfer révén, szoros együttműködésben vezető hazai és külföldi partnerintézményekkel. A BNZ nevéhez fűződik a négy, európai összehasonlításban is versenyképes kutatási telephely, a közel hatmillió eurós éves bevétel, a nyolc szakterület és a negyven folyamatban lévő nemzetközi projekt, de még inkább az a 120 alkalmazott kutatóból és fejlesztőmérnökből álló szakértői csapat, amely több mint kétszáz vállalati partnerrel működik együtt.

Pál Kata (forrás: BNZ)
Pál Kata (forrás: BNZ)
„Kiemelt célunk, hogy az internacionális szereplők egyre nagyobb volumenben bízzanak meg minket megrendelésekkel. Gondolok itt elsősorban infokommunikációs és smart technológiákra, gyártásoptimalizálásra vagy épp környezeti deklarációra (LCA)” – emelte ki Pál Kata, a Bay Zoltán Kutatóközpont nemzetközi üzletfejlesztési menedzsere.

„A nemzetközi térben a legfőbb versenyelőnyünk a kiváló ár-érték arányunk, amellyel teljesítjük a piaci megrendeléseket” – fűzte hozzá a szakember.

A két éve futó STORM projekt jövőre megvalósulni tervezett elsődleges célja, hogy ezt a szolgáltatáscsomagot ténylegesen eljuttassa a vállalkozásokhoz, és nemzetközi szinten is működővé tegye a szolgáltatási modellt, amely során együttműködést alakít ki a kutatóintézetek és vállalkozások között. „Olyan cégeket is keresünk, amelyek még nem vettek részt a programban, vagy még nem foglalkoztak ipari szimbiózissal, de van hulladékuk, amelyet nem pénzért szeretnének egy lerakóban elhelyezni, hanem hasznosítani azt, és bevételt generálni belőle” – mondta Kurucz Katalin, a STORM projekt vezetője.

A Bay Kutatóközpontnak gyakorlatilag az a célja, hogy egyrészről megtalálja ezeket a cégeket, másrészt feltérképezze azt, hogy milyen szakértelemre van szükségük az ipari szimbiózissal kapcsolatos tevékenységük elkezdéséhez. Ebben a folyamatban a Bay és a STORM többi konzorciumi tagja szolgáltatóként működik közre. (x)

(forrás: Bay Zoltán Kutatóközpont)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés