hirdetés
hirdetés

Karrier

Díjazták a legjobb európai deep tech startupokat

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, az EIT Digital ötödik éve díjazta az európai deep tech cégeket, amelyek közül a tíz legjobb nemzetközi növekedést segítő üzletfejlesztési csomagot kapott. 

hirdetés

A díjazott technológiák között mesterséges intelligencia alapú hangfelismerő és elavult épületeket IoT útján energiahatékonnyá varázsoló rendszerek is vannak.

Az EIT Digital Challenge öt deep tech területen kereste a legjobb scaleupokat, azaz gyorsan növekvő és jól skálázható startupokat: digitális ipar, digitális jóllét, digitális városok, digitális pénzügyek és digitális infrastruktúra.
Huszonnégy uniós országból kétszáz − köztük öt magyar − cég pályázott, amelyek közül végül a legjobb 25 kapott meghívót, hogy nemzetközi szakértői zsűri előtt bizonyítson a brüsszeli döntőben.
A tíz díjazott vállalkozás 50 ezer euró értékű, egy éves növekedési támogatást kap az EIT Digital Akcelerátorától. Az egyes kategóriák győztesei ezen felül további 50 ezer euró pénzdíjban részesülnek.
Az már korábban eldőlt, hogy az idei döntőt magyar résztvevő nélkül rendezik.

10 legjobb európai deep-tech cég 

Digitális ipar
1. Cargonexx: Intelligens szállítási hálózat európai távolsági teherszállításhoz.
2. Enerbrain: Elavult épületek okosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tétele IoT alapú energiamegtakarítással. 

Digitális jóllél
1. Active Cues: Kognitív problémákkal küzdő emberek fizikai és szellemi stimulálását segítő játékok.
2. Medicus AI: egészségügyi adatokat interaktív élménnyé alakító mesterséges intelligencia alapú platform.

Digitális városok
1. Toposens: Nagy teljesítményű, kivételesen alacsony energiaigényű és alacsony költségű 3D ultrahang és radarérzékelők okos épületekhez és önvezető járművekhez.
2. Understand.ai: Tréning és validációs adatok az önvezetés biztonságosabbá és megbízhatóbbá tételéhez.

Digitális pénzügyek
1. Leveris: Moduláris, formabontó BaaP (banking-as-a-platform) megoldás a bankok által leküzdendő kihívások orvosolására.
2. Kasko: Végfelhasználók közötti biztosítási platform, amely a biztosítók számára lehetővé teszi digitális termékeik tervezését, terjesztését és futtatását

Digitális infrastruktúra
1. Baffin Bay Networks: Előfizetéses felhő alapú kiberbiztonsági szolgáltatás
2. EasyBroadcast:A video és audio tartalmak streamingjével foglalkozó műsorszolgáltatók és over-the-top content (OTT) tartalomszolgáltatók költség és minőség jellegű problémáinak megoldása.

„Európa több oknál fogva is különleges lehetőség előtt áll, hogy vezető szerepre tegyen szert a deep tech terén. Az EIT Digitalnál arra törekszünk, hogy felépítsük a következő domináns deep tech cégeket. Első lépésként az igazán nagy növekedési potenciállal rendelkezőket kell kiválasztanunk, és éppen erre szolgál az EIT Digital Challenge. Tíz kiváló növekedési kilátással bíró győztest láthatunk, akikkel szívesen dolgozunk majd együtt az EIT Digital Akcelerátorában.”
Az EIT Digital Akcelerátor egy kiválóan felkészült üzletfejlesztőkből és befektetési szakértőkből álló páneurópai csapat, amely 15 európai városból végzi tevékenységét amellett, hogy külön központtal Szilícium-völgyben is jelen van. Az Akcelerátor 2012 óta közel 300 startupot támogatott, amelyek összesen 400 millió euró tőkebefektetést vonzottak, és ebből 100 millió eurót közvetlenül az Akcelerátor közreműködésével sikerült biztosítani.

(forrás: EIT/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés