hirdetés
hirdetés

Információbiztonság

Az etikus hackerek már a képzés alatt elkelnek

Etikushacker-képzés folyik az Óbudai Egyetem intenzív kurzusa keretében. Az itt végzettek iránt óriási a kereslet, több cég már a tanfolyamon megkeresi a hallgatókat állásajánlatokkal.

hirdetés

Az etikus hacker fogalma az utóbbi hónapokban a különféle honlapokat ért támadások miatt került az érdeklődés középpontjába. Az Óbudai Egyetemen, a Neumann János Informatikai Kar Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpontban egy 40 órás, kéthetes intenzív kurzuson képzik az etikus hackereket 2013 óta. „Hallgatóink gyakorlati példákon keresztül tanulnak meg minden támadási technikát, amellyel könnyedén tudnak teljes körűen tesztelni különböző típusú rendszereket, olyanokat is, amelyet például a BKK üzemeltet.  Képzésünkön a hallgatóink rögtön a legelső órán azt is megtanulják, hogy milyen feltételek és körülmények mellett tesztelhetnek a gyakorlatban, és hogy hol van az etikusság határa"– nyilatkozta a vizsgaközpont vezetője, Erdődi László, aki nemzetközi információ-biztonsági képesítésekkel (SSCP, CEH) rendelkező rendszerbiztonsági szakértő, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Szoftvertechnológiai Intézetének adjunktusa.

Az etikus hackereknek nehezebb dolguk van, és sokkal szélesebb körű tudással kell rendelkezniük, mint egy rosszindulatú hackernek. Egy-egy rendszer vizsgálatakor az összes sérülékenységet meg kell találniuk, ezért az oktatáson is a komplexitásra helyezik a súlyt. Az Óbudai Egyetemen komoly kutatómunka folyik az információbiztonság területén, így a képzés anyaga is folyamatosan frissül az aktuális trendeknek megfelelően, és nemzetközileg elfogadott tematikát tartalmaz, mint például aktuális webes támadások, mobilbiztonság, felhőalapú rendszerek biztonsága.

A hallgatók gyakorlati példákon keresztül tanulnak meg minden támadási technikát (forrás: 123rf)
A hallgatók gyakorlati példákon keresztül tanulnak meg minden támadási technikát (forrás: 123rf)

Az etikus hacker kurzuson bármely felsőoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező hallgató vagy három éven belül diplomát szerzett jelentkező vehet részt.  A kurzus nemzetközileg is elismert Certified Ethical Hacker bizonyítványt ad.  Egyedül az ország felsőoktatási intézményei közül az Óbudai Egyetem Etikus Hacker Oktató- és Vizsgaközpontja nemzetközi vizsgaközpontként is működik.

Külföldön már bevett gyakorlat, de Magyarországon is egyre nagyobb az igény arra, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát etikus hackerek teszteljék.  Vannak kifejezetten etikus hackelléssel foglalkozó cégek, a pénzintézeteknek van saját sérülékenység vizsgáló csapata, de nagyon sok rendszerüzemeltető is jelentkezik az Óbudai Egyetem képzésére. A szoftverfejlesztők körében is népszerű a kurzus, de elvégezték már jogászok is, akik lépést szeretnének tartani szakmájukban az informatikai kihívásokkal.

A végzett etikus hackerek iránt óriási a kereslet: több cég már a tanfolyamon megkeresi a hallgatókat állásajánlatokkal.

Bővebb információ a képzésről itt található.

(forrás: Óbudai Egyetem/ GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés