hirdetés
hirdetés

Blockchain

Újabb területeket hódít a blokklánc-technológia

A blokklánc koncepciója készen áll arra, hogy a pénzügyi tranzakciók után forradalmasítsa az elektronikát és a dolgok internetjét.

hirdetés

A megjelenése óta eltelt tíz évben a bitcoin megmutatta, hogy egy központi vezérlő nélküli, elosztott számítógépes hálózat hogyan tudja biztonságosan feldolgozni a pénzügyi tranzakciókat. A bitcoin lényegében egy pénzügyi eszköz, míg a történet igazi hőse a blokkláncprotokoll, amely lehetővé teszi a kriptovaluták használatát. A blokklánc alapvetően egy elosztott főkönyv, amelyet a digitális eszközök átvitelének rögzítésére terveztek. Ezt minden „szolgáltatótól” függetlenül teszi (a szolgáltató pénz esetében a bankot jelenti). Számtalan független csomópont kombinált számítási teljesítményeként létezik, és ezek a csomópontok biztosítják, hogy minden végrehajtott átvitel rögzítésre és érvényesítésre kerüljön. Támogatói már messze nemcsak a digitális valuták kezelésének lehetőségét látják a blokklánc-technológiában, hanem olyan megoldásnak tekintik, amely alapjaiban változtathatja meg az összes információ kezelésének módját.

A blokklánc alapjaiban változtathatja meg az információ kezelésének módját
A blokklánc alapjaiban változtathatja meg az információ kezelésének módját

Nem hamisítható, nem törölhető

A blokkláncokon alapuló alkalmazások egyre több kereskedelmi ágazatban megjelennek. Minden olyan esetben használható, ahol az érvényes tranzakciók végleges rögzítéséhez egy elosztott főkönyv használata javítja az alkalmazást. Az első példák a pénzügyi szolgáltatások területéről érkeztek, ám jelentek már meg alkalmazások az ellátási láncokban is, különösen ott, ahol a nyomon követhetőség rendkívül fontos. A blokklánc egyik fő erőssége, hogy soha semmi nem kerül törlésre a lánc egyik csomópontjából sem. A tranzakciók nyilvánossá tételével (fontos megjegyezni, hogy a tranzakciók részletei nem nyilvánosak) egyetlen személy vagy ügynök sem tudja meghamisítani vagy módosítani az ügyletet. Soha. A digitalizáció folytatódásával ez hatalmas hatással lesz majd arra, ahogyan szinte mindent auditálunk.

Például a tisztességes kereskedelemmel foglalkozó Cambio kávézóvállalat úgy döntött, hogy blokkláncalapú rendszert vezet be, hogy a folyamat közvetlen kezelése nélkül meg tudja mutatni fogyasztóinak, honnan származnak kávébabjaik. A termőbokroktól a csészéig az út minden egyes lépését rögzítik egy blokkláncon, hogy megmutassák, az összetevőiket nem helyettesítik mással. A fogyasztók a blokkláncok segítségével még akár a gazdáknak és pörkölőknek is adhatnak borravalót, ha ízlett nekik a kávé, és biztosak lehetnek abban, hogy az összes pénz a megfelelő helyre kerül.

Széles körben használható

A bizonyítható nyomon követhetőség már most is fontos az elektronikában, de ezen folyamat egyszerűbbé és robusztusabbá tételének szükségessége miatt a jövőben egyre több alkalmazás fogja választani a blokkláncmegoldást. Súlyos problémát jelent a hamisítvány alkatrészek bekerülése az ellátási láncokba, mivel ez az olyan létfontosságú infrastruktúrák minőségét és biztonságát is veszélyeztetheti, mint például az erőművek. A blokkláncon alapuló módszerek lehetővé teszik, hogy minden alkatrész mozgása rögzítésre kerüljön, és a vásárló ellenőrizhesse, hogy út közben nem cserélték ki hamisra.

A kifinomultabb blokkláncok segítenek hatékony mechanizmusokat bevezetni a dolgok internetjébe (IoT) a funkcionalitás és a biztonság javítása érdekében. Az engedélyezett blokkláncok például azt szabályozzák, hogy az egyes felhasználók milyen információkat láthassanak. Csak a jogosult felhasználók láthatják a főkönyvi adatokat, míg a további rétegek azt szabják meg, hogy egy adott felhasználó milyen információkhoz férhessen hozzá a főkönyvben. Az egészségügy IoT-alkalmazásai például remekül kihasználhatják ezeket a tulajdonságokat. A blokklánc lehetővé teszi, hogy az orvos megtekintse a beteg jelenlegi állapotát, de a biztosítónak elég csak azokat a részeket látnia a teljes jegyzőkönyvből, amelyek a biztosítási költségek és szolgáltatások megítéléséhez szükségesek. Ennek a blokklánc nélküli megvalósítása rengeteg további adminisztrációs szintet igényelne, ami miatt könnyen életképtelenné válhat egy ilyen jellegű modell.

A blokklánc-technológia átalakítja a világunkat
A blokklánc-technológia átalakítja a világunkat

Üzleti modelleket forgat fel

A blokkláncok maguknak az IoT-eszközöknek az azonosítására és hitelesítésére is felhasználhatók – ez az iparág egyik legnagyobb kihívása. Amikor a gyártó kiszállítja őket, minden eszközhöz létre lehet hozni egy bejegyzést a blokkláncban. A beszerelést követően az eszközt összevetik a bejegyzésben szereplővel, és további frissítéseket hajtanak végre annak igazolására, hogy mostantól az a hálózat egy felhatalmazott tagja. Ha valamilyen okból az eszközt le kell selejtezni, vagy megbízhatatlannak minősítik, egy másik frissítés mutatja az eszköz felülvizsgált állapotát. A rendszerek ezáltal tudják, hogy figyelmen kívül kell hagyniuk az általa küldött adatokat. Az eszközök egyik hálózatról a másikra átmozgathatók (ahogyan az alkalmazásnak változnia kell) anélkül, hogy akár egyetlen kezelőn is keresztül kellene menniük. Ehelyett az engedély-visszavonási és az engedélyezési tranzakciók minden alkalommal rögzítésre kerülnek, amikor az eszköz állapota módosul, és ezeket bármely, érvényes hozzáféréssel rendelkező felhasználó átvizsgálhatja.

A beágyazott érzékelőkkel és az IoT-vel karöltve a blokklánc teljes üzleti modelleket változtathat meg. Manapság a gépjármű-biztosítási igények papíralapúak, és rengeteg adminisztrációval járnak. Az érzékelőcsoportokkal a járművek automatikusan felismerhetik a közúti eseményeket (például ütközések), majd biztonságosan rögzíthetik ezeket az eseményeket a blokkláncban. A biztosítótársaságok és az ügynökök ezen információk segítségével fejleszthetik szolgáltatásaikat azáltal, hogy automatikusan reagálnak az adott eseményekre, így nincs szükség igénylési formanyomtatványok kitöltésére. Emellett a rendszer segít kiszámítani a kedvezményeket és a kárigény nélküli bónuszokat annak tudatában, hogy minden esemény biztonságosan rögzítésre kerül. A biztosítási ügynökök sokkal pontosabban össze tudják kapcsolni a járművezetőket és járműveiket a szolgáltatókkal, így még kisebb teret hagyva a csalásnak.

Energetikai megújulásban segít

Az energiapiac egy másik olyan terület, ahol a blokklánc használata megújulást hozhat. A megújuló energiaforrások növekedése – amelyek közül sokat otthoni és egyetemi környezetben alkalmaznak – sokkal összetettebb elektromos hálózatot eredményez, mint a hagyományos struktúra. A felhasználók ma már nem csak a nagy energiatermelők által szolgáltatott energia fogyasztói – ők maguk is hozzájárulhatnak a hálózathoz, ha a saját, kisebb rendszerük által generált többletenergiát a hálózatra szolgáltatják. Maga a hálózat azon struktúrákhoz (például a mikrohálózatok) alkalmazkodik, amelyekben a szomszédok egymást látják el energiával. A blokklánc sokkal jobban illeszkedik ezekbe az elosztott hálózatokba, mint a mai közművek által biztosított központosított számlázás. Mivel minden kW teljesítmény az egyik felhasználótól kerül a másik felhasználóhoz, a blokklánc rögzítheti ezeket a tevékenységeket. A blokklánc által biztosított információk alapján fizethetnek a közművek a felhasználóknak az általuk nyújtott villamos áramért, a kormányok adókedvezményeket nyújthatnak a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése érdekében, az elemzők pedig megvizsgálhatják az energiaáramlást, hogy jobb, hatékonyabb struktúrákat tudjanak javasolni.

Nem kétséges, hogy a blokklánc egy forradalmi technológia, és akár örökre megváltoztathatja azt is, ahogyan például egyes országok pozicionálják magukat a globális piacon. Erre már precedens is történt: Málta vezetőként pozicionálja magát a blokklánc-technológia bevezetésében. 2018. július 4-én (ez egy kedvelt dátum, amelyet valószínűleg direkt választottak) a máltai parlament három törvényjavaslatot fogadott el a blokklánc-technológia, valamint a DLT- (elosztott főkönyvi technológia) termékek és szolgáltatások szabályozási keretrendszerének megalkotásához. Azt remélik, hogy ha sikerül blokkláncszigetként beépülni a köztudatba, akkor az beruházásokat fog vonzani. Idén novemberben egy, a mesterséges intelligenciára vonatkozó tervet is bejelentettek, amelynek kerete és céljai feltehetően hasonlóak lesznek.

A blokkláncokon alapuló alkalmazások egyre több kereskedelmi ágazatban megjelennek. Minden olyan esetben használható, ahol az érvényes tranzakciók végleges rögzítéséhez egy elosztott főkönyv használata javítja az alkalmazást.
A blokkláncokon alapuló alkalmazások egyre több kereskedelmi ágazatban megjelennek. Minden olyan esetben használható, ahol az érvényes tranzakciók végleges rögzítéséhez egy elosztott főkönyv használata javítja az alkalmazást.

Azonosítás totális biztonsággal

A blokkláncok ilyen változatos alkalmazása esetén a technológiák kiválasztása is fontos. Bár a kriptovaluták esetében a bitcoin sikeres volt, az általa alkalmazott blokklánc típusa nem feltétlenül felel meg az IoT-ben és más kereskedelmi ágazatokban való alkalmazásra. Rendkívül fontos, hogy az alkalmazáshoz olyan blokkláncot válasszanak, amelynek tulajdonságai megfelelőek. Mivel a blokkláncban nincs egyetlen alapértelmezetten megbízott fél sem, minden protokoll alapvető követelménye a bizalom megteremtése a résztvevők között. Ezt olyan mechanizmus révén érik el, amellyel a felhasználók igazolni tudják státuszukat a hálózat többi résztvevője számára.

A bitcoinnál ez az úgynevezett „Proof of Work (PoW)”: a résztvevők, akik tranzakciókat adnak hozzá a blokklánchoz, számtani problémákat oldanak meg nagy teljesítményű számítógépek segítségével. De több más, közös megegyezésen alapuló mechanizmus létezik, amelyet az ellátási láncokra és az IoT-re irányuló blokkláncok használhatnak, ilyen például a „Proof of Stake (PoS)” vagy a „Proof of Authority (PoA)”. Ezek számítási szempontból sokkal hatékonyabbak, így megfelelőek a kis IoT-végpontokhoz, bár szükség lehet egy dedikált támogatási infrastruktúrára, hogy megbízhatóvá tegyék a blokkláncot – és az egypontos hiba bevezetésével is számolni kell.

Decentralizált működés

A „Proof of Authority” például hasonló a hagyományos, bizalomalapú rendszerekhez, mivel identitáson alapszik. Az ilyen típusú hálózatokban a „jóváhagyó” az a felhasználó, aki rendelkezik olyan fiókkal, amellyel jóváhagyhatja a blokklánc frissítéseit. Ahhoz, hogy valaki jóváhagyóvá váljon, bizonyítania kell a személyazonosságát a gyökér jogosultsági csomópontnak, tehát a rendszer nem különbözik az X.509 biztonsági tanúsítványoktól. Egy ilyen rendszer számítási szempontból hatékony, így könnyen támogatja az IoT-alkalmazásokat, azonban egyik hátránya, hogy nyilvánvaló támadási pontot ad a hackerek számára a jogosultsági csomópontban.

A „Proof of Stake” módszer kiküszöböli az egyetlen támadási pontot azáltal, hogy a blokklánc frissítéséhez véletlenszerűen választja ki a hálózat szereplőit azok közül, akik már hajtottak végre tranzakciót. Mindaddig, amíg elegendő olyan felhasználó vesz részt a hálózatban, akiknek van tétjük (angolul stake), azaz nem akarják, hogy a saját tranzakciójukat valamilyen módon érvénytelenítsék, a rendszer magas szintű megbízhatóságot nyújt a „Proof of Work” magas számítási költségei nélkül.

A blokklánckoncepció továbbra is gyorsan fejlődik, mivel a kutatók folyamatosan kutatják a megbízhatóság és hatékonyság biztosításának legjobb módszereit, illetve próbálják kiküszöbölni, hogy utat adjanak a lehetséges támadásoknak. De még ma is, a korai felhasználók tapasztalata alapján kijelenthetjük, ha egy alkalmazásnak méretezhetőségre van szüksége, és a tranzakciók kezeléséhez nehéz központi adatbázisokat és szervereket alkalmazni, nagy esély van arra, hogy a blokklánc-technológia megfelelő lesz hozzá. Arra számítunk, hogy más mechanizmusok is megjelennek majd, amelyek támogatják az új alkalmazásokat, és lehetővé teszik, hogy nagyobb érték legyen kinyerhető IoT-ből.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin decemberi lapszámában jelent meg.)

Greig Cameron
a szerző cikkei

(forrás: RS Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés