hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

„Üdvözöljük a vertikális innováció világában”

A Chiron március végén megrendezett idei Open House rendezvényének középpontjában két új megmunkálóközpont állt, amely a Precision+-technológiának köszönhetően akár 50 százalékkal nagyobb termelékenységet tesz lehetővé.

hirdetés

A csoport ezenfelül az új webalapú RemoteLine teleszolgáltatással egy olyan eszközt mutatott be, amely minimalizálja a kieső időket, és ezzel növeli a gépek rendelkezésre állását. A saját fejlesztésű Variocell robotcellával az interfészmentes automatizálási megoldások egészítették ki a házi kiállítást, amely az ipar 4.0 koncepciót és a hatékonyságot helyezte a középpontba.

Az Open House három napja alatt több mint 1600 látogató kereste fel a tuttlingeni cégközpontot. A mintegy negyedrészben külföldről érkező vendégek a cégcsoport Chiron, Stama, Scherer és CMS márkát felölelő portfólióját ismerhették meg közelebbről. A termékskála a retrofit szolgáltatásoktól az automatizálási megoldásokon át az egy kézből származó kulcsrakész komplett rendszerekig terjed. A gépekkel megvalósítható alkalmazásokat több tucat megmunkálóközpont demonstrálta működés közben.

Markus Flik, a Chiron igazgatótanácsának elnöke az új DZ08 FX Precision+-t a világ valószínűleg leggyorsabb kétorsós öttengelyes gépének nevezi, amely az egyorsós FZ08 FX Precision+-szal együtt a házi kiállításon ünnepelte premierjét. Egyebek mellett új hajtáskoncepció-alapokra helyezték az AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron az FZ08 MT modellen már bemutatott, nagy pontosságot és dinamikát egyszerre eredményező csomagot is. Az x, y, z tengelyen a golyósorsók érintésmentes elektromágneses lineáris vezetékekre cserélése növelte a lökés- és sebességerősítő tényező maximumát, és figyelemre méltó mértékben fokozta a gyorsítás-lassítás dinamikáját.

A középpontban a vertikális innovációk álltak (forrás: Chiron)
A középpontban a vertikális innovációk álltak (forrás: Chiron)

Ennek eredményeként növekedett a felületi pontosság és a vezérlés precizitása. A munkadarabok nagyobb pályasebesség mellett is megmunkálhatók. Az A és C tengelyen dinamikus forgatónyomaték-motorok kerültek beépítésre. Továbbá optimalizálták a szerkezeti alkotórészeket, és a gépek merevsége is nagyobb lett.

Időmegtakarítás nagyobb pontosság mellett

A korábbi gépekkel való közvetlen összehasonlításban a Precision+ változat jelentős termelékenységi javulást mutat: az Open House-on különböző méretű alumínium járókerekek megmunkálása során a végzett tesztek 20 és 51 százalék közötti időmegtakarítást mutattak nagyobb precizitás egyidejű elérése mellett.

Az új befogócserélő rendszert szintén a járókerékgyártás számára fejlesztették ki, amely fentről kényelmesen lehetővé teszi a befogást és a kioldást – anélkül, hogy más alkatrészeket le kellene szerelni. A hozzáférést az optimalizált interferenciakontúr is javítja, és egyben rövid szerszámok használatát is lehetővé teszi.

Két új megmunkálóközpont Precision+-technológiával
Két új megmunkálóközpont Precision+-technológiával

A vízhűtéses meghajtók mind az új modell, mind a 40 000-es fordulatszámot is elérő maróorsók számára biztosítják a szükséges termikus stabilitást. A 2×48 férőhelyes szerszámtár a megmunkálással egy időben is képes a szerszámok ki- és betárazására. A nagy teljesítményű megmunkálóközpont ezenkívül teljesen automatizálható a ki- és berakodást végző Variocell robotegységgel.

Intelligens gyártás webalapon

Az új RemoteLine szoftvereszköz lehetővé teszi a Chiron számára a különböző gyártóknál üzemelő gépeinek webalapú, távolról történő diagnózisát, és így azok rendelkezésre állását növeli. Üzemzavar esetén automatikusan minősített hibajelentés megy SMS-ben vagy e-mailben az üzemeltető karbantartási részlege és a Chiron szervize részére. Amennyiben az ügyfél online karbantartást igényel, a szerviztechnikus részére gombnyomással hozzáférést enged az aktuális gépadatokhoz, például a motorhőmérséklethez és a tengelyek futásteljesítményéhez.

A technikus az NC-programban azonnal módosításokat hajthat végre, ezenkívül támogatást nyújthat a karbantartási munkák tervezésénél és a kopó alkatrészek rendelésénél. A gépi állásidőt tovább csökkenti a kulcsfontosságú gépalkatrészek opcionális élő felügyelete.

Az adattovábbítás során a vállalatcsoport hangsúlyt fektet a lehető legnagyobb biztonsági intézkedésekre: minden kapcsolat újrakódolt, és azt mindkét félnek meg kell erősítenie. A Németországban lévő szerveren át való adatcsere csak akkor történik meg, ha az ügyfél engedélyezi az online karbantartást.

Karbantartás kiterjesztett valósággal

A Chiron a távolból történő karbantartás jövőbeli lehetőségeit augmented reality szemüvegekkel is bemutatta, és ezt a látogatók a kiállításon ki is próbálhatták. A szemüveg kijelzőjén láthatók az éppen megfigyelt gép termelési adatai vagy a karbantartási ellenőrző listák. Szervizelés esetén kamerán keresztül külső technikusokat lehet bevonni, és utasítások adhatók a hiba elhárításához.

Több mint 1600 érdeklődő érkezett a házi kiállításra
Több mint 1600 érdeklődő érkezett a házi kiállításra

Ipar 4.0 a teljes életciklusban

A SmartLine-eszközök a gépek teljes életciklusa során segítenek a folyamatok optimalizálásában. A RemoteLine szoftverrel egyetemben a SmartLine-eszközök is a DataLine integrált gép- és folyamatdiagnosztikai platformba tartoznak, amely minden online eszközről lehetővé teszi a gépek folyamatos felügyeletét. A szintén a Chiron által kifejlesztett ProcessLine szoftver pedig az NC-programok automatikus programozását és szimulációját végzi el.

A SmartLine további kiegészítései a szeptemberi EMO-ra várhatók, ahol a minőségbiztosítás- és az ütközésvédelem áll majd a középpontban.

Automatizálás robotcellával

A közös munkával kifejlesztett Variocell Uno kompakt robotcella megmunkálóközpontok automatizálási feladatait látja el. A berendezés a robotot és a 12 palettás munkadarab-tárolót tartalmazó rendszert egy kevesebb mint egy négyzetméteres alapterületen kombinálja. A rendszer számos opcióval bővíthető, és a Variocell System változatban az egyéni gyártási igényekhez is alakítható.

(forrás: Rolatast/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés