hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

Termékek és megoldások a digitális átalakuláshoz

A DMG Mori a Celos rendszerét és az intelligens szoftveres megoldásokat részesíti előnyben a gyártási folyamatláncok digitális átalakításának alapjaként.

hirdetés

A negyedik ipari forradalom (ipar 4.0) témája dominál a jövőről szóló beszélgetések zömében, még a szerszámgépgyártó szektorban is. Megkérdeztük Christian Thönest, a bielefeldi DMG Mori AG igazgatótanácsának elnökét, hogy a vállalatcsoport a világ legnagyobb szerszámgépgyártójaként hogyan támogatja a megrendelőit a digitális átalakulás útján.

Hogyan ítéli meg az ipar 4.0 kérdését a szerszámgépgyártás szempontjából?

A digitális átalakulás a szerszámgépgyártás terén is egyre erősebben zajlik. Ez azt is jelenti, hogy a szoftverek a gyártási környezetben is egyre fontosabbá válnak. A DMG Mori emiatt kénytelen szembenézni az ezzel járó kihívásokkal, és a megrendelőket konkrét megoldásokkal támogatni a digitális átalakulás során. Az ágazat vállalatai folyamatosan figyelemmel kísérik a fejlesztéseket és teljesen tisztában vannak azzal, hogy az ipar 4.0 alapjait most és a közeljövőben le kell fektetniük a mindennapos gyártás során. Az élre töréshez itt a felhasználóknak mindenekelőtt teljes körű, univerzális megoldásokra van szükségük, amelyek számszerűsíthető előnyöket biztosítanak a megrendelők számára.

Christian Thönes (forrás: DMG Mori)
Christian Thönes (forrás: DMG Mori)
A DMG Mori hogyan támogatja a megrendelőit?

A megrendelőközpontú digitalizálási stratégiánk egyik kulcsfontosságú eleme a Celos rendszer, amelyet körülbelül három éve mutattak be először, és amely az óta is egyfolytában fejlődött a tervezett módon.

Ennek a gépeken és irodai számítógépeken is egységes felhasználói interfésznek a használatával a műhelyben és a munka ütemezésén dolgozók is irányíthatják és dokumentálhatják, majd megjeleníthetik a munkák sorrendjét, a technológiai és gépadatokat.

A műhelyszinten tapasztalható előnyei mellett a Celos nyílt rendszere lehetővé teszi az információcserét a magasabb szintű struktúrákkal is. Tehát a Celos a vállalati szervezetben lévő gépek teljes integrációját teszi lehetővé, miközben már ma megteremti a fémforgácsolási folyamatok kapcsolódási felületét a jövő kiberfizikai gyártórendszeréhez.

Hogyan reagáltak a megrendelők erre az újszerű rendszerre?

Kivétel nélkül pozitív módon, mivel meggyőzőek az előnyei a mindennapos gyakorlatban. 30 százalék időmegtakarítás a szerszámcsereidőkben és 50 százalékkal kevesebb erőfeszítés a technológiai értékek számításakor és a fontos információk keresésekor: ez csupán néhány előny, amelyeket el lehet érni a Celos használatával.

Továbbá a rendszer egyszerű belépést biztosít a jövő fémmegmunkálásába, mivel a bevezetés fokozatosan történik. Azok az ügyfelek, akik a Celos mellett döntenek, először is korlátlan hozzáférést kapnak a már létező 16 apphoz, valamint hozzáférést a jövőben kiadott alkalmazásokhoz. A Celos folyamatosan kompatibilis marad az újonnan kiadott alkalmazásokkal.

A digitalizálás egyik kulcsfontosságú eleme a Celos rendszer
A digitalizálás egyik kulcsfontosságú eleme a Celos rendszer

Ezek az előnyök már magukban minimalizálják a belépés korlátait. Továbbá a Celos Control App lehetővé teszi a meglévő programok használatát, így a programozók az eddig megszokott programozói környezetben dolgozhatnak tovább.

A tavalyi EMO kiállítás során a DMG Mori bemutatta a Machine Tool 4.0 együttműködését a Schaeffler Technologies berendezéseivel. Mi rejlik e kezdeményezés mögött?

Itt is egy valódi termékről van szó. A Machine Tool 4.0 együttműködési projekthez a DMC 80 FD duoBlock maró-eszterga központot vettük példaként összesen 60-nál több további érzékelővel, amelyeket beépítettek a gép kritikus részegységeibe. Az üzemelés közben folyamatosan rögzítettük a rezgés, az erő és a hőmérséklet értékeket, majd összegyűjtöttük, feldolgoztuk és elmentettük ezeket egy speciális értékelő egységben.

Ez kétféle előnyt nyújt a felhasználók számára. Először is a technológiai paraméterek a Celos Condition Analyser segítségével vizualizálhatók, így valós időben végezhető a gép teljesítményének és állapotának elemzése.

Jelenleg 16 applikáció áll a felhasználók rendelkezésére
Jelenleg 16 applikáció áll a felhasználók rendelkezésére

Másodszor, az összegyűjtött adatokat eltárolhatjuk egy fölérendelt felhőarchitektúrában, ahol gépszintű és üzemszintű értékelésen esnek át speciális algoritmusok alapján. Ez lehetővé teszi az esetleges meghibásodások minősített előrejelzését, például a főorsó meghibásodását a mért adatokból, megfigyelésekkel meghatározott „viselkedési minták” alapján. Mindezt összegezve ezek a funkciók és megoldások együtt egy intelligens előrejelző rendszert alkotnak, amely optimalizálja a szervizelési és karbantartási időket, megelőzi a nem tervezett gépleállásokat, és jelentősen növeli a gépek kihasználhatóságát.

Úgy mondják, hogy az adatok a jövő nyersanyagai. Ennek első példája a közös kezdeményezés a Schaeffler Technologies vállalattal?

A Machine Tool 4.0 legalábbis egy kitűnő példa arra, hogyan lehet adatokat megállapítani a gépészet, az elektronika és az információtechnológia ötvözésével, majd ezeket felhasználni arra, hogy valódi, számszerűsíthető hozzáadott értéket hozzunk létre a megrendelőink számára.

És a megrendelőknek nincsenek fenntartásaik...?

Kezdjük ezzel: csak az egyes alkatrészek állapotadatait gyűjtjük a felhőben, a felhasználóval egyeztetett módon. De természetesen ezeknek az adatoknak az érzékeny kezelése és még inkább az adatbiztonság garantálása általában véve döntő tényező a vállalatok közötti hálózati kapcsolatok kialakításakor. Tehát a Machine Tool 4.0 továbbfejlesztését kimondatlanul is a megrendelőinkkel szoros együttműködésben fogjuk végezni.

Vajon mennyire időtálló megoldás a bemutatott Machine Tool 4.0, ha tekintetbe vesszük azt, hogy még nincsenek szabványosított előírások és kommunikációs interfészek a kiberfizikai gyártórendszerben?

A szerszámgépek bonyolultsága és a hozzájuk kapcsolódó igények miatt ezek mindig önálló egységek maradnak. Ugyanez vonatkozik a gyártócellákra és a gyártórendszerekre is. És pontosan ez az, ami miatt a mi rendszereink abszolút kompatibilisek a jövővel a Celos rendszernek köszönhetően. Mivel ez létrehozza a szükséges átláthatóságot, miközben már itt és most képes biztosítani azt az intelligenciát és rugalmasságot, amely a kiberfizikai gyártóhálózaton belüli kommunikációhoz szükséges.

A DMG Mori technológiai lánca hogyan illik az összehasonlított szoftverstratégiába?

Számomra a DMG Mori technológiai lánca elsőrendű példa a sikeres digitális átalakulásra, és gyakorlati kapocs a virtuális és valós világ között. Ezt számtalan sikeres felhasználói alkalmazás és a Deckel Maho Seebach GmbH és a Porsche LMP1 csapat együttműködése is alátámasztja. Az együttműködés alapját a DMG Mori és a Porsche motorsportcsapata között a prémium partnerség jelenti. A Porsche mind a pilóta-, mind pedig a csapatvilágbajnoki címet megnyerte a tavalyi FIA World Endurance Championshipben.

A DMG Mori és a Porsche motorsportcsapata között szoros a partnerség
A DMG Mori és a Porsche motorsportcsapata között szoros a partnerség

A Porsche Motorsport Center Seebachban egyebek között komplex szivattyúházakat és bonyolult rögzítőelemeket gyárt mini sorozatokban. A versenycsapat fejlesztői biztosítják a szükséges CAD-adatokat, míg a seebachi forgácsolási szakemberek felelősek a teljes folyamatért a kész munkadarabig: a CAD-adatok feldolgozásától és a CAM-programozástól kezdve a Siemens NX CAM rendszerrel a DMG Mori virtuális gépünkkel végzett 1:1 szimuláción át egészen a high-tech gépeinken való precíziós készre munkálásig.

A virtuális technológiai lánc alapján a megmunkálási folyamatok előre optimalizálhatók, ezáltal lehetővé téve a tökéletes tervezést, az ütközések hatékony megelőzését, és abszolút minimálisra csökkentve a gépbeállítási időket. Más szóval a DMG Mori virtuális gép fontossága összehasonlítható azzal, amilyen a versenyszimulátor a versenyzők számára. Ez lehetővé teszi az 1:1 szimulációt valós körülmények között, beleértve a gép mozgástanát és vezérlését is. Ennek eredménye nagyfokú biztonság és gyorsaság az (izgalmas) valós világban.

Más szóval a DMG Mori szoftvertörekvéseinek egy másik célpontja a speciális műhelyprogramozás technológiai ciklusa. Hogyan illik össze a műhelyprogramozás és az ipar 4.0?

A műhelyorientált programozás továbbra is rendkívül fontos az egyedi és a kis és közepes sorozatok gyártásánál – és még hosszú időn át ugyanilyen fontos marad. A ciklusokkal végzett munka most már korszerű módon zajlik, és a szokványos esztergálási, marási és fúrási ciklusok már hosszú ideje a modern vezérlési eszközkészlet részét képezik.

A virtuális technológiai láncban a megmunkálási folyamatok előre optimalizálhatók
A virtuális technológiai láncban a megmunkálási folyamatok előre optimalizálhatók

A több évtizedes alkalmazási tapasztalataink alapján messze túlléptünk a szabványon, és ma már 24 kizárólagos saját technológiai ciklussal rendelkezik a DMG Mori az esztergálás/marás, sőt inkább a marás/maró esztergálás területén. Ezek lehetővé teszik, hogy az üzemben lévő kezelő összetett megmunkálásokat programozzon be akár 80 százalékkal gyorsabban, közvetlenül a gépen egy párbeszédablak segítségével, paraméterezett környezetfüggő menük használatával. Itt a kiemelkedő példák között szerepel a szabad formájú felületek megmunkálása öttengelyes interpoláció használatával, illetve a fogmarás vagy fogaskerékgyártás különféle ciklusai. Az egyéb kiemelkedő ciklusok között van a gépvédelmi vezérlés (Machine Protection Control) a gépek, munkadarabok és szerszámok védelmére, a 3D quickSet eszközkészlet, amely a négy- és öttengelyes gépek mozgásának pontosságát ellenőrzi és korrigálja, vagy akár az alkalmazáshangoló ciklus (Application Tuning Cycle), amely egyetlen gombnyomással teszi lehetővé az adagoló meghajtások folyamatorientált hangolását az asztal terheléséhez viszonyítva.

Az, ahogyan egy személy szerepét látja egy okos üzemben, a műhelyszoftverre vezethető vissza?

Elvünk, hogy a DMG Mori minden jövőbeli stratégia középpontjában az embert látja. A dolgozók potenciáljának optimális integrálása a legfőbb sikertényező az új gyártási elvek bevezetésekor. Ez mindennél jobban igaz a szerszámgépek üzemelésére az ezzel járó összetett feladatok miatt. Intelligens szoftvertermékeinknek köszönhetően a fentiek fényében jó úton járunk.

(forrás: DMG Mori/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés