hirdetés
hirdetés

Robothegesztési erő precízen

A Festo teljesen digitalizált, szervopneumatikus hegesztőpisztoly-vezérlője lépést tart az ipar 4.0-val. Egyszerűsíti az üzembe helyezést és a karbantartást, minimalizálja a sűrítettlevegő-fogyasztást, valamint kompakt kivitelű.

hirdetés

A szervopneumatikus hegesztőpisztoly hardverkoncepcióját a Festo fejlesztette ki, szorosan együttműködve az autóipar szakértőivel. A kooperáció lehetővé tette az automatizálási szakvállalat termékfejlesztőinek, hogy az ipar igényeinek megfelelő számos funkciót figyelembe vehessenek, illetve megvalósíthassanak – beleértve a befoglaló méretek csökkenését, hiszen a szervopneumatikus rendszer lényegesen kompaktabb, mint más hasonló hegesztőegység. A felhasználók most a vezérlőrendszer elektronikus és pneumatikus részeit vagy egyedi egységként, vagy külön telepíthetik és működtethetik, a követelményeknek és az alkalmazásnak megfelelően. Ez a rendszert lényegesen rugalmasabbá teszi, és ezáltal különböző robotra szerelhető koncepciók születnek.

Kiváló eredmények megbízhatóan és egyszerűen

A Festo által sok ezer hegesztési ponton, 3000 N hegesztési erőnél végzett mérések azt mutatták, hogy a szervopneumatikus hegesztőpisztolyok legújabb generációja soha nem tér el 50 N-nál nagyobb értékben az adott erőtől. A kompenzációs teljesítmény is pontos. A mérés azt is bizonyította, hogy a kompenzálandó súlyerő sokkal pontosabb, mint a villamos vagy normál pneumatikus technológiák esetében. Ez azért fontos, mert még a legkisebb terhelésnek is hatása van az acéllemezekre, függetlenül a hegesztőpisztoly helyzetétől a 3D-s térben. Ezenkívül az elektródakarok szabad pozicionálhatósága és az elektródaerő változtatható beállításai azt jelentik, hogy az elektródák belengésmentesen helyezhetők el. Ez igaz az olyan újrapozicionálás esetén is, amelyet az anyag folyási állapotában kell elvégezni. Az eredmény jó minőségű hegesztési eredményekben nyilvánul meg.

A szervopneumatikus hegesztőpisztoly hardverelve (forrás: Festo)
A szervopneumatikus hegesztőpisztoly hardverelve (forrás: Festo)

Nincs szükség kábelekre a proporcionális szelepek vezérléséhez, mivel az új V2.0 hegesztőpisztoly-vezérlővel a rendszerelemek a hátsó panelre szerelt CAN-interfészen keresztül kommunikálnak. A szervopneumatikus hegesztőpisztoly így igen biztonságos, nem áll fenn a kábelben való elakadás veszélye.

Megnövelt rendelkezésre állás digitalizálással

A rendszer teljesen digitalizált, és alkalmas az ipar 4.0 elvei szerinti gyártókörnyezetbe. Minden termékinformáció az egyedi részegységekben, például a vezérlőben, a szelepben és a mérési rendszerben tárolódik, és ezeket a fölérendelt rendszer olvasni tudja. A befejezett munkaciklusok is szerepelnek mindegyik részegységben. Ez a funkció lehetővé teszi az igény szerinti, előrejelzéses karbantartást. A folyamat megbízhatósága, akárcsak a gépek és a rendszer rendelkezésre állása, ily módon növekszik. Ugyanakkor a digitalizálás hozzáférést kínál a diagnosztikai adatokhoz. Könnyű és egyszerű a karbantartás, mivel a felhasználó idejekorán észlelni tudja az elhasználódást.

A teljesen digitalizált vezérlő megfelel az ipar 4.0-hoz
A teljesen digitalizált vezérlő megfelel az ipar 4.0-hoz

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés