hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Nagyobb, erősebb, gyorsabb lineáris robotok

Az automatizálási technológiák terén már évek óta megbízható alternatívát jelentenek a derékszögű koordináta-rendszer alapján működő robotok. Az Igus több fázisban kifejlesztett, kenésmentes lineáris tengelyei már csupán 1800 eurótól beszerezhetők.

hirdetés

Egyszerű, pontos és gyors folyamatok: ezeknek a követelményeknek kell megfelelniük a derékszögű koordináta-rendszer alapján működő robotoknak. Ezeket a robotokat „pick and place” alkalmazásoknál, válogatórendszerekben, valamint az orvostechnológia terén alkalmazzák. Az Igus pedig előállt egy még újabb fejlesztéssel: a nagyobb munkaterületen is alkalmazható lineáris és térbeli lineáris robottal. A két új kinematikai rendszer akár öt kilogrammos darabok mozgatását is lehetővé teszi. Mindkét lineáris robot közvetlenül készletről elérhető. Mindkét megoldás az ügyfél konkrét alkalmazási igényeihez igazítható – ráadásul nincs minimális rendelési mennyiség sem.

Az új kenésmentes térbeli lineáris robot akár 50 N-os terhek mozgatására is képes 800 x 800 x 500 mm méretű munkaterületen 0,5 m/s maximális sebességgel. (Forrás: igus GmbH)
Az új kenésmentes térbeli lineáris robot akár 50 N-os terhek mozgatására is képes 800 x 800 x 500 mm méretű munkaterületen 0,5 m/s maximális sebességgel. (Forrás: igus GmbH)

A piaci versenyben való túlélés érdekében a nagy méretű ipari szereplők és a kisebb vállalatok egyaránt igénylik az olyan automatizált megoldásokat, amelyek gyorsan megtérülnek. Az automatizálási technológiák terén már évek óta megbízható alternatívát jelentenek a derékszögű koordináta-rendszer alapján működő robotok. Segítségükkel a felhasználók gyorsan, egyszerűen és költségtakarékosan végezhetik el feladataikat. Mindössze némi programozási ráfordítást igényelnek. Az Igus több fázisban kifejlesztett, kenésmentes lineáris tengelyei már csupán 1800 eurótól beszerezhetők. Az adott alkalmazás által támasztott követelmények függvényében kéttengelyes lineáris vagy síkbeli lineáris robotok, illetve háromtengelyes térbeli lineáris robotok közül lehet választani. A Motek vásáron az Igus ezúttal egy új lineáris és egy új térbeli lineáris robotot mutatott be, amelyek munkaterülete nagyobb lett, és segítségükkel a felhasználók akár nehezebb terheket is mozgathatnak nagyobb területeken.

Alacsony költségű automatizálás kenésmentes lineáris robotokkal

Mindkét lineáris robot előre konfigurált lineáris modulokból, alumíniumból készült lineáris tengelyekből, valamint NEMA léptetőmotorokból és enkóderekből áll. Az új lineáris robot akár 50 N-os terhek mozgatására is képes 800 x 500 mm méretű munkaterületen 1 m/s maximális sebességgel. „A lineáris robottal járó 2100 eurós befektetési kockázat könnyen kezelhető, ugyanis az összeszerelési feladatokhoz kifejlesztett automatizált „pick and place” alkalmazásaink kevesebb mint hat hónap alatt behozzák az árukat. Ez azt jelenti, hogy a döntéshozóknak csak alacsony szintű kockázattal kell számolniuk”, fejtette ki Alexander Mühlens, az Igus automatizálási technológiákért felelő vezetője. Az új térbeli lineáris robot jó választás az összetettebb feladatokhoz. Akár 50 N-os terhek mozgatására is képes 800 x 800 x 500 mm méretű munkaterületen 0,5 m/s maximális sebességgel. A két ZLW fogasszíjas tengely és a GRR fogasléces tengely precíz vezetést és kenésmentes működést biztosít.

Teljes mértékben automatizált válogatási feladatokhoz

Az új lineáris robotikai megoldásokat „pick and place”, „bin-picking” és válogatási feladatok során alkalmazzák. A legtöbb ilyen jellegű folyamatot a gyártósorok végére helyezték. Így volt ez a 2019-es FachPack vásáron az intralogisztikai megoldások szakértőjének számító SSI Schäfer bemutatóján is. Az új drylin térbeli lineáris robot egy hőformázott betéttel ellátott szállítódoboz használatával automatizálta az érzékeny kezelést igénylő termékek adagolását. A speciálisan kifejlesztett csomagolás és a lineáris robot alkalmazása lehetővé tette a különféle színű nyelek előzetes szétválogatását háztartási eszközök gyártásához. A mikroelektronika és az automatizált tesztelési folyamatok terén más helyzetekben is hasznosítják a lineáris robotokat.

Egyedi kialakítású térbeli lineáris robotok

A készletről kapható darabok mellett a felhasználók összeállíthatják a saját, akár hat méteres lökethosszú lineáris robotjaikat is a http://www.igus.hu/robot-enquiry oldalon, és árajánlatot is kérhetnek az Igustól. Az ügyfelek igényeinek megfelelően lehetőség van a tengelyhossz és a különféle motorok konfigurálására is, például az Igus energialáncaival és kábeleivel.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés