hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Mire használhatják a kkv-k a kobotokat?

Az együttműködő robotok piaca jelentősen megnőtt az elmúlt 10 évben, az alábbi megoldásokat alkalmazzák leggyakrabban a kkv-k világszerte.

hirdetés

A robotizáció iránti kereslet Magyarországon is nő. Az IFR adatai szerint 2017-ben több mint 700 ipari robot került eladásra Magyarországon, emellett a kormány egy robotizációs programot is elindít a kis- és közepes méretű vállalkozások számára a nyáron.

A kollaboratív robotokat gyártó Universal Robots elmondta, milyen területeken alkalmazzák leggyakrabban a külföldi kkv-k a kobotokat. 

Pick and place

A pick and place az a feladat, amikor a robotnak fel kell vennie egy alkatrészt és egy másik helyre vagy irányba kell azt raknia. Itt maga az alkatrész mozgatása a kulcsfeladat, nem megy végbe semmilyen más művelet. A legegyszerűbb esetben a termékek egy egységes tálcán, raklapon vagy szállítószalagon, kiszámítható pozícióban kerülnek a robot elé, bonyolultabb folyamatok esetén egy érzékelő-rendszerre is szükség van, hogy a robot el tudja végezni a termék irányba állítását. Amikor először tervezünk automatizálható feladatot adni a kobotnak, a pick and place tökéletes választás, mivel a sokszorosan ismétlődő jellegéből és egyszerű műveleteiből adódóan nagyon könnyű beprogramozni a feladatot.

Gépkezelés

A gépkezelés egy másik olyan alkalmazás, amit a Universal Robots világszerte, széles körben folytat. A kezelt gép lehet a CNC-től kezdve a fröccsöntő- és lézeres gravírozón át a fémsajtoló gépig bármi. A gépkezelés, mint manuális folyamat, azzal jár, hogy a dolgozók órákon keresztül egy helyben állnak, és az elemeket egyesével adagolják potenciálisan veszélyes gépekbe.

A kobot alkalmazásával egy munkatárs több gépet is képes kezelni
A kobot alkalmazásával egy munkatárs több gépet is képes kezelni

Egy robot hozzáadásával azonban ugyanez a dolgozó egyszerre sokkal több gépet is képes kezelni, és így nagyobb adagokban adagolhatja a termékeket, ami egyben növeli is a termelékenységet. A robot kiválaszt egy feldolgozatlan elemet a tálcáról, állványról, szállítószalagról, vagy bármilyen más adagoló-konfigurációról, és egy előre rögzített helyre, a gépbe teszi azt. Amikor a gép végzett, a robot kiveszi az elkészült alkatrészt és behelyez helyette egy újat. A robot egyszerre több gépet is ki tud szolgálni, amennyiben a feldolgozási ciklus elég hosszú ahhoz, hogy ezt lehetővé tegye, ezzel pedig gyorsul a befektetés megtérülése is.

Csomagolás és raklapozás

Mielőtt egy termék elhagyja a gyárat, nagy a valószínűsége, hogy át kell esnie valamilyen csomagoláson, mielőtt a következő állomásra szállítják. Egy csomagolási és raklapozási feladat kinézhet úgy, hogy a terméket először egy zsugorfóliázó gépbe helyezik, majd az így becsomagolt áru a szállítószalagról egy dobozba kerül, az elkészült dobozok pedig raklapokra, szállításra készen. Ezek a feladatok kimondottan ismétlődőek és általában kis teherrel járnak, ami ideális az együttműködő robotokkal való automatizáláshoz. Ugyanabból az irányból érkező merev termékeket nagyon könnyű kezelni, azonban egy egyszerű érzékelő-rendszerre esetleg szükség lehet, hogy a robot észrevegye, ha az áruk elhelyezkedése nem egységes. Kevésbé merev termékek esetében, mint például tasakok, amiket szorosan dobozba kell pakolni, kiemelt figyelmet kell szentelni a az árucikkek kezelésére, de ez is teljes mértékben kivitelezhető.

Minőségellenőrzés

A minőségellenőrzés a késztermék teljes ellenőrzését foglalja magába, főleg abban az esetben, ha a termék finommechanikai folyamatok eredménye. Ilyenkor gyakran magas-felbontású képeknek kell készülniük különböző szögekből annak érdekében, hogy az adott termék oldalai és méretei biztosan megfeleljenek a kívánt követelményeknek. Ezeket a magas felbontású képeket készítő kamerák általában drágák, és mivel egy teljes vizsgálathoz kb. 10 kamera szükséges, egy termék teljes ellenőrzése nem olcsó dolog. Egy ilyen kamerát viszont egy robotra is lehet szerelni, ami körüljárja a terméket, hogy rögzítse a képeket. Egy ilyen automata ellenőrzőrendszer jelentősen kevesebb költséggel jár. Annak érdekében, hogy ez a rendszer teljesen önálló legyen, a robotot azzal is meg lehet bízni, hogy a terméket először egy tálcáról, vagy szállítószalagról az ellenőrzőterültre, és aztán onnan tovább mozgassa, így a folyamat csak minimális felügyeletet igényel.

Kobotok a minőségellenőrzésben
Kobotok a minőségellenőrzésben

„Azzal, hogy az automatizálást a vezérlők kezébe adjuk, megadjuk a kisebb volumenű gyártásra képes vállalkozásoknak a lehetőséget arra, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan automatizálják folyamataikat anélkül, hogy komoly kezdeti befektetésre vagy speciális automatizálási tapasztalatra lenne szükség” – mondja Slavoj Musilek, a Universal Robots Közép- és Kelet-európai igazgatója.

(forrás: Universal Robots/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés