hirdetés
hirdetés

Előrejelzés adattudósok nélkül

MI modul segíti az ipari termelés növekedését

Ipari termelést növelő mesterséges intelligencia modult jelentetett meg a Rockwell Automation, amely adattudósok nélkül készít előrejelző elemzést a döntéshozatal megkönnyítéséhez.

hirdetés

Az ipari dolgozók mostantól egyszerűbben felhasználhatják az termelőeszközökből származó adatokat, hogy előrejelzéseket kapjanak az esetleges problémákról és továbbfejleszthessék folyamataikat a meglévő automatizálással és vezérléssel. Az új FactoryTalk Analytics LogixAI modul, amely korábban Project Sherlock néven vált ismertté, mesterséges intelligenciát (MI) alkalmaz a termelési anomáliák észlelésére, amelyek alapján értesíteni tudja a dolgozókat, hogy igény szerint kivizsgálják vagy beavatkozzanak az adott folyamatba.

Adattudomány és MI

Számos analitikai technológia komoly szaktudást igényel az adattudomány és az ipari folyamatok területén. Ez a ControlLogix vezérlőkhöz illeszthető modul leveszi ezt a terhet a vállalatokról, hiszen elvégzi az adattudós munkáját. A modul közvetlenül a vezérlő házában helyezhető el, és a hátlapon keresztül továbbítja az adatokat, amelyekkel előrejelzések készülnek. Folyamatosan nyomon követi a termelést és a megszerzett tudás segítségével érzékeli az anomáliákat.

Az MI több területen is segít
Az MI több területen is segít

„A FactoryTalk Analytics LogixAI modul hozzáférhetőbbé teszi az előrejelzéses analitikákat, hogy így még több dolgozó hozhasson még jobb termelési döntéseket”  mondta Jonathan Wise, a Rockwell Automation termékmenedzsere. „A modul képes megtanulni az adott ControlLogix alkalmazást és értesíti az operátorokat és szervizeseket, ha váratlan irányba módosulnak a folyamatok. Ezzel a dolgozók megelőzhetik az esetleges termékminőségi problémákat és megóvhatják a folyamat épségét.”

Preventív karbantartás és minőségellenőrzés

Ez a modul például segíthet az operátoroknak, hogy olyan berendezéseknél, mint amilyenek a keverőgépek, észrevegyék a teljesítményeltéréseket, ami azután hátrányosan érintheti a termék minőségét vagy leálláshoz vezethet. A modul virtuális szenzorként is alkalmazható. Ahelyett, hogy a dolgozóknak kelljen folyamatosan értékeket leolvasniuk  például egy csomagolt élelmiszer páratartalmát  a modul a gyártósor egyes elemeinek ( szórófejek, szárítók és égők) változóiból virtuálisan előre tudja jelezni az értékeket.

A dolgozókat ezt követően az ember-gép felületen, vagy az irányítópulton korábban beállított riasztásokkal lehet értesíteni a problémáról. A modul a jövőben további funkciókkal bővül és segít majd, hogy a dolgozók a hibaelhárításra tudjanak összpontosítani vagy egy folyamat optimalizálását tudják automatizálni.

A FactoryTalk Analytics LogixAI modul a Rockwell Automation FactoryTalk Analytics portfoliójának legújabb tagja. A portfolióhoz tartozik még FactoryTalk Analytics for Devices, amely képes megtanulni egy automatizálási rendszer struktúráját, hogy azután értesíteni tudja a dolgozókat az egyes eszközökkel kapcsolatos problémákról. A LogixAI modul ezt viszi tovább azzal, hogy megtanulja az automatizálási rendszer alkalmazását és segít azonosítani az abban bekövetkező anomáliákat. Mindkét termék önállóan is alkalmazható, de a jövőbeni verziók kölcsönösen fogják egymást segíteni. A FactoryTalk Analytics platform több forrásból egyesíti az adatokat, hogy a dolgozók új összefüggésekre láthassanak rá. A FactoryTalk Analytics for Devices és a LogixAI modul a jövőben szintén adatforrásként szolgál majd a platform számára.

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés