hirdetés
hirdetés

Kollaboratív robot

Majdnem olyan, mint az emberi kéz

Újabb robotikai cég terjeszkedik Magyarországon. Az OnRobot a kollaboratív robotok kiegészítőit gyártók között kíván vezető szerepet betölteni, vagyis a karra szerelhető „kézfejek” kínálatában tör előre. A cég most itthon is bemutatta kínálatát. 

hirdetés

A kobotok felhasználási köre igen széles, és nagyban múlik azon, hogy milyen kiegészítő csatlakozik a robotkar végére. Ezen a területen kíván meghatározó szerepet betölteni a robotika európai fellegvárából, Odenséből induló OnRobot, amely júniusban vette fel jelenlegi formáját több kisebb, and-of-arm tooling vállalat (kollaboratívrobotkiegészítő-gyártó cég) – a dán On Robot, a magyar OptoForce és az amerikai Perceptions Robotics – összeolvadását követően, és 2020 közepéig meg sem áll: a kiegészítőket kínáló portfólióját a jelenlegi 10 alattiról 50-re kívánja növelni. Időközben megvásárolta a duális vákuummegfogókat gyártó Purple Roboticsot is.

Már most is erős a kínálat

Most Magyarországon is bemutatta legújabb grippereit, szenzorait.
A cég jelenlegi kínálatában közvetlenül a robotkarra szerelhető plug-and-play elektromos gripperek (RG2 és RG6), erő/nyomaték mérők – amelyek megadják a tapintás érzékelésének lehetőségét az ipari robotoknak, így azok olyan feladatok automatizálására is képessé válnak, melyek máskülönben emberi kézügyességet igényelnének –, természet inspirálta robotgripperek és a Purple Robotics felvásárlása óta duális vákuumgripperek is elérhetők. Utóbbiak egy beépített elektromos szivattyút is tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell tömlőkkel, sűrített levegővel és kábelekkel bajlódniuk, mint a hagyományos vákuumos fogómegoldások esetében, és a robotkar egyszerre több tárgyat is kezelni tud.

Az RG2-FT megfogó az ujjhegyeknél lévő szenzoroknak és az erő- és nyomatékérzékelőknek köszönhetően nagyon pontos megfogást tesz lehetővé, így érzékenyebb feladatokra is alkalmazható
Az RG2-FT megfogó az ujjhegyeknél lévő szenzoroknak és az erő- és nyomatékérzékelőknek köszönhetően nagyon pontos megfogást tesz lehetővé, így érzékenyebb feladatokra is alkalmazható

A kiegészítők előnye, hogy kábelek, levegőellátás és légrendszer nélkül képesek akár 10 kg-os tárgyak mozgatására is, illetve alkalmazásuk rendkívül egyszerű és rugalmas. Az összes kiegészítő kompatibilis az Universal Robots karjaival, az eszközöket mindössze rá kell pattintani a robotkarra, és két csavarral rögzíteni, az alkalmazások programozását pedig az UR interface-ébe integrált rendkívül egyszerű telepítő rendszer segíti.

A kiegészítők a csomagolás, a minőség-ellenőrzés, az anyagmozgatás, a gépkezelés, az összeszerelés és a hegesztés területére kínálnak megoldást, és egyszerű alkalmazhatóságuk miatt lehetővé teszik, hogy egy robotkar akár naponta más feladatot lásson el a termelésben, ha arra van szükség.  

István Balázs, az OnRobot fejlesztőmérnöke mutatja az egyszerű programozhatóságot (a háttérben Enrico Krog Iversen vezérigazgató)
István Balázs, az OnRobot fejlesztőmérnöke mutatja az egyszerű programozhatóságot (a háttérben Enrico Krog Iversen vezérigazgató)

„Önálló platform kialakításán is dolgozunk, szeretnénk egy, a Windowshoz hasonlóan felhasználóbarát saját interface-t fejleszteni” – mondta Enrico Krog Iversen vezérigazgató, aki korábban az Universal Robots kollaboratív robotkarokat gyártó cég ügyvezetője volt, így jól ismeri a területet, és valószínűleg az sem véletlen, hogy most a kiegészítők piacára koncentrál. Az UR a könnyű súlyú ipari robotok körében egy jó áron elérhető, megbízható hardvert és egy kellően rugalmas interface-t hozott létre ahhoz, hogy az and-of-arm tooling cégeknek érdemes legyen hozzájuk csatlakoztatni az eszközeiket – amelyek széles kínálata nélkül azonban a robotkarokkal nem sokra megy a vevő sem.
Egyelőre tehát az Universal Robots karjaival kompatibilis az OnRobot kínálata, de a tervek szerint több robotgyártó (ABB, Fanuc, Kuka) robotkarjaihoz is igazodnak majd a termékek, vagy István Balázs, az OnRobot fejlesztőmérnöke szerint az sem kizárt, hogy a robotikai cégek sztenderdizálják a csatlakozókat annak érdekében, hogy minél rugalmasabb legyen az eszközök közötti átjárás/cserélhetőség.

Óriási növekedés

A robotika hasít, a Nemzetközi Robotikai Szövetség friss jelentése szerint az elmúlt öt évben az ipari robotok száma megkétszereződött, a kollaboratív robotok pedig az újonnan telepített robotok 30 százalékát teszik majd ki.

Magyarországon az OnRobot többek között egyelőre a Denso és a Continentál gyáraiban van bent, és az UR robotok disztribútorai érhető módon az OnRobot termékeit is értékesítik – ez jelenleg három céget jelent itthon.

A cég egyébként a közép- és kelet-európai piacon is jelen van. A vállalat jelenleg 28 forgalmazóval és integrátorral rendelkezik a régióban, többek közt Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovéniában (és Magyarországon) is.

Zákányi Virág
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés