hirdetés
hirdetés

Elsők között

KUKA-innovációk az elmúlt évtizedből

2018 a jubileumok éve. A KUKA ebben az évben ünnepli 120 éves céges évfordulóját, a GyártásTrend Magazin pedig tízéves születésnapját. Ebből az alkalomból mutatja be a kezdetben világítótesteket gyártó, mára vezető robotikai cég az elmúlt évtizedben történt kiemelkedő fejlesztéseit.

hirdetés

1898-ban Johann Josef Keller és Jakob Knappich fényforrásokhoz való acetilént gyártó üzemet alapítottak Augsburgban azzal a céllal, hogy kedvező áron állítsanak elő háztartási és közvilágítási felhasználásra szánt világítótesteket. 120 évvel később a KUKA világszerte jövőorientált automatizálási megoldások gyártójaként, az ipar 4.0 jelentős előmozdítójaként – és a narancssárga robotjairól ismert.

A KUKA az 1970-es években kezdett a robotika úttörőjeként történelmet írni, és azóta az automatizálás meghatározó szereplője. A Famulus volt 1973-ban a világ első olyan ipari robotja, amely hat elektromechanikus meghajtású tengellyel működött. Alig 34 évvel később, 2007-ben a Guinness Rekordok Könyvébe a következő bejegyzés került: a KR Titan a világ legnagyobb és legerősebb ipari robotja. Nem sokkal később az LBR iiwával a KUKA 2013-ban bemutatta a világ első, sorozatban gyártott, szenzitív, könnyű építésű robotját, amelynek minden tengelyébe érzékelőket építettek.

Smart production line
Smart production line

A robotalapú automatizálás egy megatrend. Az elmúlt 10 évben a KUKA nagyon dinamikus, innováció által hajtott piaci környezetben mozgott és mozog a mai napig, amelyet a folyamatos változás jellemez. Tárgyak internetje, ipar 4.0, smart production, azaz okosgyártás – ha változnak is a nevek, mindig ugyanarról van szó: a digitális és a valós világ közötti varratmentes kapcsolatról. A KUKA mint az ipar 4.0 vezető gondolkodója és úttörője jelentősen előmozdította ezt a hálózati, intelligens termeléshez való átállást.

KUKA és az ipar 4.0  

A felhők képessé teszik arra a cégeket, hogy rugalmasan reagáljanak a kapacitási követelményekre és az árufolyamokra. A texasi Austinban lévő technológiai telephelyen a vállalat az informatikai szektor mechatronikai területének az ipari gyártási folyamatokkal való összeolvasztásán dolgozik. A KUKA-technológiák így még felhasználóbarátabbak lesznek, és a gyakorlatban új lehetőségeket nyújtanak. Az ipar 4.0 és a tárgyak internetje hatással lesz a gépekre: érzékenyebbek, önállóbbak, mobilisabbak, és egyszerűbb kezelhetőség valósul meg általuk. Hamarosan a robotok a mesterséges intelligencia segítségével képesek lesznek megérteni a nyelvünket és a mozdulatainkat. Ezáltal egyre inkább a gyártócsarnokok mindennapi segítőivé fejlődnek, amelyek támogatják az embert. Mivel egy robot bizonyos dolgokban jobb lehet az embernél (precízió, sebesség), ezért egészen új képességekkel erősítheti a munkát ez az együttműködés.

A Kuka fejlesztései 1993 és 2017 között
A Kuka fejlesztései 1993 és 2017 között

2006: Könnyűépítésű robotok

Az ipar 4.0 és a KUKA kapcsolata hívta életre a 2006-ban kifejlesztett első könnyűépítésű robotot, amelyet aztán 2013-tól LBR iiwa néven már sorozatgyártásban kínált a KUKA. Az LBR a „könnyűépítésű robot” német rövidítése, az iiwa pedig az „intelligent industrial work assistant” szavaké. Ezáltal új korszak kezdődött az ipari szenzitív robotikában, amely az újfajta, jövőbiztos gyártási folyamatok alapköve lett. Az ember és a robot először tudott szoros együttműködésben rendkívül érzékeny feladatokat megoldani, így új munkaterületek jöttek létre, és szabadabbá vált az út a nagyobb gazdaságosság és hatékonyság felé. Az együttműködésen alapuló, szenzitív LBR iiwa robotok két kivitelben kaphatók, 7 és 14 kg-os teherbírással.

Kuka LBR iiwa
Kuka LBR iiwa

2014: Mobilitás, mobil platformok és mobil robotok

A mobilitás fontos hajtóereje az ipar 4.0-nak. A KUKA folyamatosan mobilitási koncepciókat dolgoz ki az ipari gyártás rugalmassá tételének következő evolúciós szintjéhez. Az ipar 4.0 kiberfizikai világában a megszokott struktúrák fellazulnak, a statikus gyártóállomások és -sorok ideje lejárt. A vállalat az intelligens, mobil egységekben bízik, amelyek tökéletesen együttműködnek, és önállóan elvégzik a rájuk bízott feladatokat. A cég ezekhez az egységekhez fejlesztette ki a KUKA omniMove hajtástechnológiát. A mobil platformok akár a repülőgép- és űripar, az autógyártás vagy egyéb ágazat számára is elérhetők, minden egyes mobil platform maximális mozgási szabadságot biztosít. (A mobil platformok vezérlőszoftverének fejlesztése egyébként a KUKA Hungária Kft. budapesti telephelyének k+f-központjában zajlik.)
A Mecanum kerékrendszer lehetővé teszi a rendkívül precíz szállítást, még nagy terhek esetében is. 2014-ben a KUKA omnidirekcionálisan mozgatható robotplatformjaiból álló portfólióval lefektette a jövő rugalmas gyártóállomásainak alapkövét. A szükséges terhelhetőségtől függően ez lehet a KUKA omniMove mobil platform (KMP) több mint 3 tonnás teherbírással, a KMP 1500 maximum 1,5 tonna terhelhetőséggel vagy a KMP 200 0,2 tonnához.  

2015: KR 3 AGILUS

Ebben az időszakban már jól látható volt, hogy a robotok kisebbek és mobilisabbak, hálózatban létezők és kognitívak lesznek, így a KUKA 2015-ben már piacra is hozta a KR 3 Agilus elnevezésű modelljét, amellyel új mércét állított fel a 3 kilós osztályban. A csupán 600x600 mm-es gyártócellákban a kis súlyú robot igen kicsi alkatrészek gyártására alkalmas – különleges pontossággal, gyorsan és költséghatékonyan.

KR3 Agilus
KR3 Agilus

2016: Ready2_use

A terjedő globalizáció egyre nagyobb kihívások elé állítja a piaci résztvevőket. A KUKA globális standardokat fejlesztő partnerként áll a kihívások elé. 2016-tól a KUKA az új ready2_use csomagokkal az átfogó automatizálási kompetenciára és a rendszerpartnerekkel és rendszerintegrátorokkal való együttműködésre épít. A ready2_use csomagok előkonfigurált, összehangolt alkalmazások, melyeket összeszerelt, dokumentált és tesztelt a KUKA. Ezek a megoldások gyorsan és egyszerűen köthetők össze produktív egységekké. Rugalmas megoldások, amelyek pontosan illeszkednek a piac követelményeihez.

2018: KUKA LBR iisy

Kuka LBR iisy
Kuka LBR iisy
Az ember és robot közötti együttműködés egyik legújabb mérföldköve 2018-ban érkezett meg. A piaci körülményekre válaszul fejlesztette ki a KUKA az LBR iisyt, amely az LBR iiwa kompaktabb változata.

A Hannoveri Vásáron debütáló LBR iisy egy hihetetlenül hatékony és lenyűgöző megoldás, hiszen egyszerre alkalmazható az ipari sorozatgyártásban és az olyan dinamikus, strukturálatlan munkahelyeken, ahol korábban talán szóba sem jöhetett az automatizálás.

A KUKA a jövő kihívásait tekintve ökológiai felelősséget vállal az energiahatékony robotok és erőforrás-kímélő technológiák alkalmazásával. Jelenleg több újdonság tesztelése is folyamatban van, amelyeket hamarosan bemutat a vállalat a nagyközönség számára is.

Bár a cég termékkínálata sokat változott az elmúlt 100 évben, a KUKA-dolgozók technológia, innováció és minőség iránti szenvedélye állandó maradt. 

(A cikk eredetileg a GyártásTrend Magazin július-augusztusi számában jelent meg.)

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés