hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Költségtakarékos, alacsony karbantartást igénylő robotok

A 2019-es Motek vásáron a motion plastics megoldások szakértője egy olyan új változatot mutatott be, amelynek tízszer nagyobb a munkaterülete, mint a már bevált típusnak. Az egyszerű „pick and place” feladatokra tervezett, könnyű rendszer előszerelt készletként vagy telepítésre kész termékként kapható. 

hirdetés

Könnyű, költségtakarékos és nagy hatókörű – így jellemezhető az igus új drylin DLE-DR delta robotja. A kenésmentes tribopolimerek használatának köszönhetően már a megvásárlás pillanatában nagyon költségtakarékos, a használat során pedig alig igényel karbantartást. Ezáltal csökkennek a karbantartással és a leállásokkal járó költségek. Mivel a rendszer moduláris, a felhasználók maguk dönthetik el, hogy kompakt, önálló összeszerelést igénylő moduláris készletet vagy szállítókeretbe helyezett, előre összeszerelt változatot szeretnének. A robot három, enkóderes NEMA23 XL léptetőmotorral felszerelt, karbantartásmentes drylin ZLW fogasszíjas tengelyből, továbbá kenésmentes igubal csatlakozópontokból, valamint a befogószerkezeteknek és a motoroknak megfelelő adapterlemezekből áll. Ez a felépítés akár 5 kilogramm tömegű darabok gyors mozgatását is lehetővé teszi ±0,5 milliméteres pontossággal. Az új delta robot 660 milliméter átmérőjű és 180 mm magasságú munkaterülete tízszer nagyobb, így jelentősen megnőtt a hatókör. A kalibrálócsap segítségével a robot a zéruspontba pozicionálható. Ez közvetlenül a rögzítőagyra van szerelve.

Egyszerű automatizálás már 4705 eurótól

A delta robot kifejezetten jól használható egyszerű összeszerelési műveletekhez, „pick and place” feladatokhoz, valamint ellenőrzés-technológiai alkalmazásokhoz. Építőkészlet formájában mindössze 30 perc alatt összeszerelhető, ráadásul rendkívül költségtakarékos, hiszen már 4705 eurótól beszerezhető. „Néhány ezer eurót már akár egy kisebb vagy közepes méretű vállalkozás is be tud fektetni az automatizálásba” – mutatott rá Stefan Niermann, az igus költségtakarékos automatizálásért felelős vezetője. „A legtöbb alkalmazás esetében a befektetés kevesebb mint fél év alatt megtérül.” Az új drylin DLE-DR robotot 3–7 napon belül szállítani tudják dobozolt, előszerelt építőkészletként összeszerelési utasítással vagy telepítésre kész rendszerként szállítókeretben. A felhasználók választhatnak, hogy a saját szoftverüket és vezérlőrendszerüket vagy az igus intuitív és könnyen használható dryve D1 vezérlőrendszerét használják.

Drylin DLE-DR robotot
Drylin DLE-DR robotot

Építse meg saját robotját mindössze néhány kattintással

A drylin DLE-DR delta robottal az igus tovább bővítette robotikai egységeinek egyébként is széles választékát. A tribopolimerek terén szerzett tapasztalatára alapozva a vállalat már hosszú évek óta fejleszt költségtakarékos automatizálási megoldásokat komissiózási, adagolási, minőségbiztosítási és összeszerelési feladatokra. Ilyen megoldás többek között a robolink DP – egy olyan moduláris rendszer, amelynek segítségével a felhasználók masszív, mégis könnyű műanyag házzal ellátott csuklós karokból, fogaskerekes hajtóművekből és motorokból összeállíthatják a saját robotkarukat. Ide tartozik a robolink DCi is, egy előre konfigurált, használatra kész automatizálási rendszer. A megoldás egy négy- vagy öttengelyes robotból és egy vezérlőrendszerből áll, amely helytakarékos módon integrált a fogókar alapjába. Az igus és iparági partnerei idén mutatták be az RBTX.com platformot, ahol az ügyfelek gyorsan összeállíthatják saját robotikai megoldásaikat. A felhasználó mindössze néhány kattintással online összerakhatja saját, alacsony költségigényű robotikai megoldását. A választható alapvető elektro-mechanikai szerkezetek a következők: csuklós karokkal felszerelt robotok, delta robotok és lineáris robotok. A következő lépésben a felhasználó különféle gyártók egyes alkatrészeinek hozzáadásával, például megfogókkal, szívótappancsokkal, kamerákkal, motorokkal, érzékelőkkel és vezérlőrendszerekkel egészítheti ki az alapvető szerkezetet. Ennek előnye az, hogy minden alkatrész kompatibilis egymással.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés