hirdetés
hirdetés

Robotika

Kollaboratív robotok a gyakorlatban

"A robotok megkönnyítik a munkánkat” – ez volt az egyöntetű véleményük a dolgozóknak, amikor az érdi GIA Form Kft. szerszámgyártó és fröccsöntő üzemében telepített kollaboratív robotokról kérdeztük őket.

hirdetés

Az ipar 4.0-nak nevezett forradalom elemei évek óta integrálódnak a már meglévő gyártási rendszerekbe. Magyarországon és világszerte elsősorban a tőkeerős cégek képesek olyan fejlesztésekbe fektetni, amelyek az ipar 4.0 rendszeréhez csatlakoznak. Az érdi alkatrészgyártó és műanyagfröccsöntő üzemben, a GIA Formnál voltunk gyárlátogatáson, ahol megismertük az ipari automatizálás felé vezető út első szakaszát.

Mielőtt a dolgozókkal találkozhattunk volna, Gaszt Attilát, a vállalat ügyvezetőjét kérdeztük a robotok beépítésének tervezéséről, a befektetés és megtérülés mértékéről, valamint az általuk vizionált jövőképről, amelyet az automatizáláson keresztül valósíthatnak meg.

Milyen feladatokat látnak el és mely kihívásokra adnak választ a beépített robotok? 

Gaszt Attila: A feladatuk, hogy a készterméket kihelyezzék a fröccsöntő gépből. Eddig azok a termékek, amelyek lehullottak és egymásra estek, sérülhettek. Ez a hat Engel e-pic okos kis robot, amely most beépítésre került, képes sérülésmentesen kivenni, a gép hátuljára vinni és ott különböző módon a futószalagra helyezni a fröccsöntött termékeket, mindezt gyorsan és gyakorlatilag selejtmentesen. Úgy előkészíti csomagolásra a gyártmányt, hogy azt egyetlenegy mozdulattal be lehet helyezni a dobozba – ez azt jelenti, hogy óránként elegendő tíz percet fordítani a termékgyártásra.

Az Engel e-pic robot feladata a GIA Formnál, hogy a készterméket kihelyezze a fröccsöntő gépből
Az Engel e-pic robot feladata a GIA Formnál, hogy a készterméket kihelyezze a fröccsöntő gépből

Amennyiben ezt a folyamatot egy dolgozónak kéne elvégeznie, akkor a termék ilyen formában nem is lenne gyártható, mert összegabalyodnának az alkatrészek. Nem beszélve arról, hogy a robotok segítségével maximum két másodpercet vesz el a gyártási időből a futószalagra helyezés folyamata, míg emberi erővel ez tizenöt másodperc is lehet. A robotok ezek mellett alkalmasak szerszáminzertek behelyezésére és meglövési csonkok kivételére is. Az elsődleges célunk még mindig a kapacitásnövelés, ezért építettük az új csarnokot 2013-ban, ezért bővítettük a gépparkot, és most azért dönttünk úgy, hogy a hatékonyság növeléséhez automatizálásra van szükség, mert ezáltal csökken az emberi ráfordítás, a selejtarány, több időnk marad egyéb tevékenységre, így termelékenyebbek lehetünk.

Milyen koordinátában képes tevékenykedni egy ilyen robot?

G. A.: Három plusz egy tengelyes a mozgása. Alapvetően x, y és z irányra képes, valamint egy C tengely mentén, amikor a termékeket kiveszi a szerszámból, leteszi a futószalagra, és egy derékszögű elfordulást végez. Minden egyes szerszámhoz egy külön programot kell írni, de ebben a mozgástartományban bármit meg lehet csinálni egy ilyen robottal. Programozható, hogy mikor, hol, hogyan, tehát vákuummal, csipesszel vagy sűrített levegővel vegye-e ki a terméket, illetve hogy milyen módon helyezze a futószalagra: egymásra, egymás mellé, raszteresen és hány sorba.

Milyen feltételeknek kellett megfelelni az automatizáláshoz, a robotok beépítéséhez?

G. A.: Korábban már robot-előkészítéssel rendeltük meg a műanyagfröccsöntő gépeket, hogy tudjanak fogadni robotokat a későbbiek során. Az Engel gépeket a legújabb standardok szerint kiszélesített védőburkolattal látják el, hogy ne kelljen utólagosan rácsokat, egyéb terelőket felszerelni, ha robotok kerülnek beépítésre, így utólag csak egy kábelköteget és a robotot kellett behelyezni. Most jött el az ideje, és a pénzügyi lehetőségek is most engedték meg, hogy megvegyük a robotokat.

Minden egyes szerszámhoz egy külön programot kell írni. A képen Bodor Balázs üzemvezető állítja be a robotot
Minden egyes szerszámhoz egy külön programot kell írni. A képen Bodor Balázs üzemvezető állítja be a robotot

Milyen kalkulációkat végeztek a robotok beszerzését megelőzően, hogyan történt a tervezés?

G. A.: Tudjuk, milyen versenyhelyzeti előnyt biztosítanak a robotok, hogy mennyire megkönnyítik a dolgozóink munkáját. A mi esetünkben nem azért kerültek beszerelésre robotok, hogy kiváltsák az emberi munkaerőt, hanem hogy megkönnyítsék a dolgozóink munkáját, és növelhető legyen a kapacitásunk olyan megrendelések által, amelyeket eddig nem vállalhattunk el forráshiány miatt. Így, hogy a robotok besegítenek, egy dolgozó nemcsak egy, de két gépet is tud kezelni egyidejűleg, így ha most kiesés van, nem kell megállítani a termelést.

Bizonyos esetekben ötven százalékkal tudjuk csökkenteni a ráfordított munkaerő arányát, így egy ilyen hatmillió forintos robot megtérülési ideje három év, ha kizárólag a munkaerő-megtakarításból származó megtérülést nézzük. Ehhez hozzájön, hogy csökken a selejtarány, növekedik a hatékonyság, a termelékenység, a termékportfólió, ezáltal a cég szerepe a piacon. Nem utolsósorban elmondhatjuk magunkról, hogy automatizált az üzemcsarnokunk, ami mindenképpen versenyelőnyt jelent.

A robot a futószalagra a tervezett csomagoláshoz optimalizálva   tudja elhelyezni a termékeket
A robot a futószalagra a tervezett csomagoláshoz optimalizálva tudja elhelyezni a termékeket

Voltak félelmek a kollégákban a robotok miatt?

G. A.: Természetesen volt az operátorok között, akinek megfordult a fejében, hogy ha jön hat robot, akkor három embert elküldenek, de a tapasztalat nem ez volt. Mindenki számára világossá tettük, hogy a robotok beszerzésének nem az volt a célja, hogy embereket bocsássunk el, hanem hogy csökkentsük a selejtarányt és növeljük a hatékonyságot.  

Gaszt Attilla mellett a dolgozók is ebben látják az egyik előnyét a robotok telepítésének: a versenyelőnyben és a termelékenységben. Bodor Balázs üzemvezető, gépbeállító büszkén mesélte, hogy tudomása szerint csupán pár olyan hely van az országban, ahol automatizált gépsorokkal dolgoznak, és robotok segítik a dolgozók munkáját. Másik megkérdezettünk, Doktor Lívia operátor már a robotok által elvégzett munka előnyeit is érzi.

Milyen érzések merültek fel először önben, amikor megtudta, hogy robotok lesznek az új munkatársak?

Bodor Balázs: Nagyon örültem az új technológiának, fejlődik a cég, és mi is új tudáshoz juthatunk. Külön kihívást jelentenek ezek a robotok szakmailag, mert az Engel bemutatótermén kívül hazánkban mi voltunk a harmadik termelőüzem, ahova ilyen robotokat szereltek be. Kihívás ezeknek a kezelését megtanulni.

Doktor Lívia: Én nagyon kíváncsi voltam, és örültem is, miután tapasztaltam, hogy nem kell minden egyes darabnál kinyitni a gépet, kivenni a törékeny terméket, majd visszazárni, újraindítani a gépet, várni, majd megint végig sok százszor: nyit, kivesz, letesz, zár. Rengeteg kilométert megspórol a karom így.

Mit gondolnak arról a sokszor felbukkanó vélekedésről, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját?

Bodor Balázs: Véleményem szerint éppen hogy fontosabb feladatokat tudunk ellátni, mint jelen esetben az alkatrészek gépből való kihelyezése. Nálunk nincs arról szó, hogy egy robot két-három dolgozóval csökkentené a létszámot, hiszen nem tudnak minden feladatot ellátni.

Doktor Lívia operátor: Biztosan vannak olyan munkahelyek, ahol kevesebb élő munkaerőre és talán alkalmazottra van szükség a robotok miatt. Nálunk is voltak munkatársak, akik úgy gondolták, hogy a robotizálás elveszi a munkahelyet, de hamar rájöttek, hogy a robotok megkönnyítik a munkánkat. Kevesebb a selejt, kevesebb a hulladék és az utómunka. A válogatás helyett izgalmasabb munkákat is el lehet végezni.

A GIA Form fontosnak tartja az automatizálás irányát, a jövőben szeretne olyan robotokat beszerezni, amelyek már teljes szerelési műveleteket is képesek elvégezni.   

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés