hirdetés
hirdetés

IoT

Karnyújtásnyira a jövő gyára

Képzeljük el, hogy mi lenne, ha néhány nap vagy akár néhány óra alatt mindent meg lehetne változtatni a gyárban a padló, a mennyezet és a falak kivételével. Teljes rugalmasság, egyénre szabhatóság és skálázhatóság. Pontosan erről van szó a jövő gyárában.

hirdetés

A jövőben történő gyártás követelményei közé az egyre rövidebb termékciklusok, a kisebb cikkméretek és az egyedi termékkialakítások, illetve -jellemzők tartoznak. A hatékony és változó gyártás felé vezető fejlődés feltartóztathatatlan. A tavaszi Hannoveri Vásáron a Bosch és a Bosch Rexroth bemutatta, mi az, ami ma rendelkezésre áll, ami holnap már standard lesz, és milyen fejlemények várhatók a jövőben.

Telepített gépek egyszerű összekapcsolása

Minden az érzékelők, a gépek, a rendszerek és a folyamatok átfogó hálózatba kapcsolásával kezdődik, tehát mindazzal, ami információt nyújt az ipari környezetben. Az olyan megoldások segítségével, mint például a Rexroth IoT Gateway, néhány lépésben hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat az érzékelőktől kezdve a gépadatokig, és ezáltal garantált a rendszer átláthatósága és felügyelete. A gyűjtött adatokat használó állapotfigyelő megoldásokat például doménismeretekkel párosítva a prediktív karbantartásra vonatkozó mechanizmusok nagyon hatékonyak lehetnek.

A Rexroth decentralizált automatizálási koncepciói, mint például a vezérlőszekrény nélküli hajtás- és vezérléstechnika, már ma lehetővé teszik a gépek és rendszerek igény szerinti moduláris bővítését. A kommunikáció nyílt szabványokon keresztül történik, ilyen az IO-link, a Multi-Ethernet és egyre inkább az OPC UA a gépről gépre való adatátvitelhez. Az intelligens szerelőállomások, így az ActiveAssist, azonosítják a szerelési elemeket, lehívják a megfelelő munkaterveket, és végigvezetik a dolgozót a szerelési folyamaton, illetve betanítják őt, ellenőrzik és optimalizálják a munkalépéseket és a minőséget. A gyakorlatlan dolgozókat is végig tudják vezetni a változatos szerelésen egyértelmű utasításokkal, ráadásul mintegy 40 százalékkal csökkentik a hibákból adódó költségeket. Ilyen és hasonló példákkal mutatta be a vállalatcsoport a Hannoveri Vásárban, hogy a jövő gyára már kézzelfogható valóság.

Teret hódítanak a digitális ikrek

Szoros együttműködésben a gépgyártókkal és a végfelhasználókkal, a kutatóintézetekkel és az IT-vállalatokkal, a Bosch és a Bosch Rexroth első alkalmazási eseteket is fejleszt a közeljövő számára. Ezen a téren központi szerepet játszanak a digitális ikrek, az összes komponens, modul és a teljes értéklánc virtuális megjelenítése. A Bosch Rexroth a Dassault Systèmes szoftverszolgáltatóval és a Gnutti Transfer gépgyártóval közösen Hannoverben mutatta be, milyen lehetőségek adódnak a digitális ikrek révén a koncepció, a tervezés, a szimuláció és az optimalizálás terén a technikai folyamatok erősítésére a gépgyártásban és a gyártástervezésben.

A gyártási eszközök a különféle szinteken keresztül kommunikálnak egymással (forrás: Bosch Rexroth)
A gyártási eszközök a különféle szinteken keresztül kommunikálnak egymással (forrás: Bosch Rexroth)

A Bosch Rexroth a Rampf cégcsoporttal közösen kifejlesztett egy olyan intelligens gépágyat, amelyben működés közben szenzorok érzékelik és befolyásolják a hűtőrendszer hőmérsékletét és nyomását. A vásár területén kívül elhelyezett, távolsági elérésen keresztül összekapcsolt szerszámgéppel mutatták be, hogyan lehet az intelligens gépágy segítségével a gyártási folyamatokat elemezni, a változásokat felismerni és optimalizálni, valamint az eltéréseket vagy a kopást időben észlelni.

A gyártási adatok összekapcsolásába, elemzésébe és állapotfigyelésébe való belépéshez egy új, előnyös és különösen egyszerűen integrálható érzékelőgenerációt fejlesztettek ki SCD (Sense Connect Detect) jelzéssel, amely egy okoseszköz-alkalmazással (iOS- vagy Android-alapú) vagy IoT Gateway eszközzel együtt további adatokat gyűjt és dolgoz fel a még jobb állapotfigyelés érdekében.

A vásáron a gyakorlatban szemléltették, hogyan gyűjthetők egy bizonyos számú SCD-érzékelő adatai, és azok hogyan elemezhetők és kezelhetők a felhőben. Ezzel azt szerették volna érzékeltetni a felhasználókkal, milyen lehetőségek adódnak a gyakorlatban, és milyen egyszerűen lehet eredményekhez jutni. A Bosch Rexroth célja, hogy néhány óra alatt gyártási és érzékelt adatok álljanak rendelkezésre, és az ipar 4.0 mindenki számára alkalmazható és megtapasztalható legyen.

Átlátható logisztika

A Bosch és a Bosch Rexroth már a jelenleg csak kezdetlegesen összekapcsolt intralogisztikai területre vonatkozóan is rendelkezik megoldásokkal: például a Nexeed Intralogistics Execution-rendszerrel a teljes járműállományra vonatkozóan bármikor közel valós idejű információk állnak rendelkezésre az anyag tárolási helyétől a járművek állapotán és a szállítási útvonalakon keresztül az üres és teljes menetek arányáig. Ily módon a szoftver az intralogisztikát is átláthatóvá teszi, ami a gyártási rendszerekben már standard.

A Laser Localization Software- (LLC-) modullal a Bosch egy lényeges alaptechnológiát biztosít az autonóm járművek számára az intralogisztikában. Az LLC egy lézerérzékelő segítségével bármikor nagy pontossággal érzékeli és meghatározza az adott jármű és a tárolt áruk pozícióját az épületeken és a csarnokon belül. Más megközelítésekkel ellentétben az LLC nem igényel költséges infrastruktúrát mágneses sínekkel vagy reflektorokkal. A megoldás sokkal inkább önálló és folyamatosan működőképes dinamikusan változó környezetben is.

Az IoT Gateway eszközzel néhány lépésben hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat
Az IoT Gateway eszközzel néhány lépésben hálózatba kapcsolhatjuk teljes gyártásunkat

Ezenkívül a Bosch Rexroth jelenleg fejleszti az ActiveShuttle-t, az első 5-ös szint szerinti autonóm járművet üzemen belüli szállításhoz.

Az áru üzemen kívüli áramlásának ellenőrzéséhez és nyomon követéséhez a Nexeed Track and Trace megoldást részesítik előnyben. Szenzorok segítségével az áru maga táplál be információkat a pozíciójáról és az állapotáról a mobilhálózaton keresztül a felhőbe, így a logisztikai ügyintézők mindig le tudják kérdezni a pontos szállítási időt a tényleges aktuális pozíció alapján, és optimalizálni tudják az anyag- és kapacitástervezést.

Új üzleti modellek körvonalazódnak

Belátható időn belül a gyárakban már csak a falak, a padlózat és mennyezet lesz megváltoztathatatlan. Minden gép és berendezés gyorsan új gépsorrá konfigurálható, és a teljes gyártás nemcsak a valós, hanem párhuzamosan a virtuális gyártási világban is megtörténik, amelynek keretében a digitális ikrek abszolút reális képet és magatartást szolgáltatnak jóval azelőtt, hogy a hardver egyáltalán használatba kerül. A gyártási eszközök a különféle szinteken keresztül kommunikálnak egymással – vezeték nélkül az új 5G-s mobilkommunikációs szabványon keresztül és valós időben OPC UA-n keresztül TSN-nel. Ebből új üzleti modellek adódnak a gépgyártók és az automatizálási szereplők részére. Az ipari végfelhasználók egyre kevesebb tőkét fektetnek a gépekbe, inkább üzemeltetőknek fizetnek folyamatlépések végrehajtásáért, gépeket bérelnek, vagy berendezéseik rendelkezésre állását szolgáltatásként vásárolják meg. A Bosch és a Bosch Rexroth ezen a területen is már az első finanszírozási modelleken dolgozik az ügyfelekkel együttműködve.

Ráti Henrietta, Bosch Rexroth
a szerző cikkei

hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
http://www.baggingmachines.net/product-item-232.html
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés