hirdetés
hirdetés

Eseménybeszámoló

Jövőálló technológiák az ipar 4.0 számára

A folyamatos és biztonságos termelés fenntartása érdekében egyre inkább elvárás, hogy a termelő gépek ne csak egymással horizontálisan, hanem vertikálisan is képesek legyenek kommunikálni. Többek között erről is szó volt az automatizálási technológia aktuális trendjeit bemutató rendezvényen. 

hirdetés

Az idei telt házas Beckhoff Technology Day konferencián a résztvevők megismerhették az automatizálási technológia aktuális trendjeit, illetve a Beckhoff legújabb technológiáit és megoldásait. Az eseményt második alkalommal rendezték meg. Az ősszel tartott konferencián, az eseményhez kapcsolódó kiállítótérben a résztvevők működés közben is megtekinthettek néhány Beckhoff-technológiát szemléltető bemutató alkalmazást.

A rendezvényt Perecz Tamásnak, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben a szakemberek végigkövethették üzleti és technológiai szempontból is a Beckhoff több mint 30 éven keresztül végbement fejlődését, kiemelve a fontosabb állomásokat. Idén két fontos évfordulót is ünnepelt a cég: 30 év PC-alapú automatizálást, illetve 20 éve jelent meg a TwinCAT automatizálási szoftver.

Jamriska Péter előadása a Beckhoff többtengelyes moduláris szervorendszereit mutatta be.  A prezentáció egy rövid termékáttekintéssel indult, amely szemléltette a Beckhoff hardver- és szoftvereszközeinek kiváló skálázhatóságát.

Gyakorlati bemutatók is kísérték a rendezvényt
Gyakorlati bemutatók is kísérték a rendezvényt

Ezt követően a TwinCAT 3 mozgásvezérléssel kapcsolatos TE132x Bode-diagram funkció bemutatása következett. A szoftverkiegészítő a szervorendszer rezgésekre adott válaszainak logaritmikus skálán történő ábrázolása miatt nagy segítséget nyújt a szervo hangolásában, illetve bizonyos kereteken belül akár mechanikai hibákra is felhívhatja a figyelmet. Éppen ezért a téma az átviteli függvény értelmezésére koncentrált, és olyan fontos definíciók kerültek részletezésre, mint pl. a sávszélesség, erősítés- és fázistöbblet. Egy gyakorlati példán keresztül a szoftver használatát is bemutatta az előadó, illetve egy jelenleg még fejlesztés alatt álló, komplett hajtáslánctervező szoftver, a TwinCAT Motion Designer működésébe is betekintést nyerhettek a résztvevők.

IoT a terítéken

Cserpák Mihály IPC-kről szóló előadása az újdonságok rövid ismertetésével kezdődött, majd áttért egy nagyon aktuális témára, az IoT-területére.

Okoseszközeinknek köszönhetően az informatika behálózza az életünket, és annak nehezen nélkülözhető részévé válik. Számtalan olyan alkalmazás könnyíti meg a mindennapjainkat, amelyek segítségével egyik eszközünkről egy másikat tudunk vezérelni vagy monitorozni, de ehhez elengedhetetlen az eszközök közti adatcsere. A folyamatos és biztonságos termelés fenntartása érdekében az iparban is egyre inkább elvárás, hogy a termelő gépek ne csak egymással horizontálisan – a termelési folyamat zavartalan működése érdekében – legyenek képesek kommunikálni, hanem vertikálisan is, automatizálva ezzel az adatgyűjtési folyamatot a vállalatirányítási rendszer és egyéb diagnosztikai és beavatkozó szoftverek számára.

A TwinCAT Connectivity szoftver moduljai lehetőséget kínálnak az egyszerű PC-n futó alkalmazásokkal (pl. Excel-tábla), napjaink legelterjedtebb adatbázisaival, illetve a felhővel történő adatcserére, és mindezt közvetlenül, akár már a terepi szintről lehetővé teszi. Az előadás első része ennek elméleti hátterét ismertette, a második részben pedig a Beckhoff csapata által készített demóalkalmazást mutatták be. Az okostelefonra letölthető Beckhoff IoT program segítségével a demót bárki tesztelhette.

Újdonságok

A továbbiakban egy felhasználói megoldás bemutatása következett. Mészáros Miklós, a ProCAM Kft. ügyvezetője az első hazai gyártású, Beckhoff-vezérléssel ellátott CNC-lángvágó berendezés, a PreciTrack PTF2030-as prototípus létrehozásának, valamint a CAD-Lines Kft. telephelyén való telepítésének történetét ismertette.

Mikli Áron előadásában a TwinCAT 3 legújabb verziójának újdonságait mutatta be. A Visual Studio 2015 és a Windows 10-zel való kompatibilitás mellett ismertették az új EtherCAT Automation Protokol Konfigurátor grafikus felületét, ahol egyszerű konfigurálással összerendelhetők egymással egy Ethernet-hálózaton összekötött vezérlők változói.

Telt házas volt a második alkalommal megrendezett Beckhoff Tecnology Day
Telt házas volt a második alkalommal megrendezett Beckhoff Tecnology Day

Számos PLC-s újdonsággal, valamint programozást könnyítő beépülő elemmel fejlesztették az új verziót, ilyenek a drag&drop módszerrel programozható grafikus nyelvek, a kibővített változóműveletek és a retainadatok használata. Az új verzióban konfigurálható egy felhasználó-adatbázis, ahol egyes felhasználócsoportoknak hozzáférést biztosíthatunk adott funkcióblokkokhoz, míg más csoportoktól letilthatjuk a hozzáférést.

A prezentáció végén pedig a TwinCAT 3 többmagos processzorkezeléséről kaphattunk információt.

Fenyvesi Gábor, az evopro systems engineering Kft. szoftverfejlesztő mérnöke a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. számára fejlesztett, Beckhoff adatgyűjtő PLC-vel felszerelt innovatív klímakamra-monitorozó rendszert mutatta be.

A napot Cserpák Mihálynak az XTS lineáris szállítórendszer újdonságait ismertető előadása zárta. Az előadó bemutatta az XTS-rendszer felépítését, az új motormodulokkal és vezetősínekkel kialakítható konfigurációkat. A hagyományos lóversenypálya-kialakítás mellett már lehetséges S alak, négyzet, kör vagy akár egyenes (nyitott pálya) kialakítás is. Említésre került az új mozgatóelem, amely nagyobb terhelhetőséggel rendelkezik az előző kialakításokhoz képest. A harmadik féltől származó vezetősínekkel akár 10 kg-os terhek szállítása is lehetséges. A TwinCAT 3 többmagos processzorkezelésének és az új, nagyobb teljesítményű IPC-szériáknak köszönhetően az XTS hossz- és mozgatóelem korlátai folyamatosan csökkennek, így jelenleg akár 25 méter hosszúságú pálya is kialakítható. Az előadás végén a gyakorlatban is betekintést nyerhettünk az XTS-konfigurálás lépéseibe a teljesen új projekt megnyitásától a mozgatóelemek megmozdításáig.

Porgánszki Éva Anna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés