hirdetés
hirdetés

Digitalizáció

Iránymutató gyárak a digitális transzformációban

Tíz új iránymutató vállalat került be azon gyárak közé, akik világítótoronyként működnek a negyedik ipari forradalom idején. 

hirdetés

A World Economic Forum bejelentette, hogy tíz új gyárat adnak hozzá ahhoz a közösséghez (Lighthouse Network), amelyek vezető szerepet töltenek be az i4.0 forradalmi technológiák alkalmazásában.

Lighthouse Network – Világítótorony gyárak

"A világítótornyok kulcsfontosságúak a tengeri hajózás szempontjából, amikor a ködben és a sötétségben hatalmas fényt bocsátanak ki, jelezve a partot. Ezzel a kutatással olyan gyárakat keresünk, amelyek a negyedik ipari forradalom innovációiban vezető szerepet töltenek be" – írja a McKinsey Global Institute, amely a World Economy Forum platformján közli kapcsolódó tanulmányát. 

A világítótorony vállalatok kiválasztását minden iparágban, globálisan, több mint ezer vezető gyártó átfogó vizsgálata előzte meg. A Lighthouse Network egyik legfontosabb eleme, hogy elkötelezett az olyan megoldások felfedezésében és népszerűsítésében, amelyek költséghatékony módon integrálhatók a vállalatok számára.

Az év elején bemutatott 16 gyár a világ minden pontján iránymutatónak számít abban, hogy miként tudják a különböző iparágak szereplői korszerűsíteni gyártási technológiájukat például digitalizált rendszerekkel, big data elemzéssel, 3D-nyomtatással, mesterséges intelligenciával. Az új technológiák integrálása az innovációt is növeli azoknál a vállalatoknál, amelyek élen járnak a digitalizációban és automatizálásban.

A McKinsey Global Institute elemzése szakadékot mutat azon vállalatok között, amelyek elfogadják és alkalmazzák a mesterséges intelligenciát és azok között, amelyek csak követik őket vagy lemaradnak. Az elemzés szerint az MI elfogadásában élen járók akár 122 százalékos cashflow-változást érhetnek el, míg a „követők” lényegesen kevesebb, 10 százalékra becsült növekedést realizálhatnak. Ez megmutatja az új technológiák korai bevezetésének fontosságát, amivel a digitális kihívást vállaló vállalatok versenyelőnyre tesznek szert.

Új belépők a ipar 4.0 vállalatok körébe

A kiválasztott világítótornyok inspirálják a többi vállalatot és irányt mutatnak a digitalizáció útján.

“A globális világítorony-hálózat egyedülálló lehetőséget kínál nemcsak a digitális transzformáció lépéseinek bemutatására, hanem ami még fontosabb, hogy ezek a vállalatok létrehozzák azt a know how-t, amely segíti a gyártókat a i4.0 pozitív potenciáljának elérésében” – mondta Francisco Betti, a Világgazdasági Fórum fejlett gyártási iparágának vezetője.

  • Az elektronikus termékek gyártására szakosodott, romániai Arcelik Ulmi városából került be a legfejlettebb gyárak közé. Ők 11 százalékkal csökkentették a működési költségüket csupán a kis értékű feladatok – adminisztráció, beszerzés – automatizálásával.
  • Autóipari vállalatok is bekerültek a legmodernebb gyárak közé, például a török Kocaeli városának Ford gyára, az Otosan, valamint a Groupe Renault Franciaországban. A Cléon-i Renault gyár a negyedik ipari forradalmi technológiák széles skáláját alkalmazza (pl. kobotok, virtuális valóság) a piaci szereplők támogatására, a hulladékkezelésre, az energiafogyasztás csökkentésére és az ismétlődő feladatok automatizálására.
  • Robotokkal és MI-vel tette hatékonyabbá a gyártási folyamatait az amerikai Emeryville-ben található Zymergen, biomérnöki szolgáltatásokat nyújtó vállalat, ezzel megduplázva innovációs sebességüket.
  • A távoli Indonéziában a tabangi Petrosea bányaipari szolgáltató több forradalmi technológiát is használ, mint az optimalizált szállítmányozás, a valósidejű megfigyelés, a drón-felmérések. A vállalat korábban veszteséges volt, a digitalizációval fél év alatt fordította ezt nyereségessé.
  • A Koreai Köztársaság Posco acélipari vállalata Pohangban található és a mesterséges intelligenciát hasznosítja, hogy termelékenységét javítsa. A gyár egy saját intelligens platformot fejlesztett ki, melyet az akadémia, a kkv-k és startupok digitális gyártási ökoszisztémájává akar tenni.
  • Szintén az acélgyártásban érdekelt az indiai Tata Steel, Kalinganagarból. A zöldmezős beruházásként indult acélgyár a digitális analitikai megoldásokba és a dolgozók digitális képességeinek a fejlesztésébe fektetett be, amelynek köszönhetően 50 százalékkal javult a piacra jutási idő.
  • A kínai SAIC Maxus a piaci környezet kihívásaira a tömeges testreszabás új modelljének megvalósításával válaszolt az új technológiák segítségével. A gyár végpontól végpontig digitalizálta a termelést, az ügyfelektől a beszállítókig egy integrált digitális szálra fűzte fel a gyártást.
  • A Schneider Electric kilenc intelligens gyára közül a indonéziai, Batam városában található került most fel a i4.0 zászlóshajók közé. Egy olyan IoT alapú digitális ökoszisztémát építettek fel, melyhez csatlakoztatták az ügyfeleiket és partnereiket is, így a forradalmi megoldások széles spektrumát meg is osztották.

A Lighthouse Networkben lévő vállalatok bizonyítják, hogy az i4.0 technológiák alkalmazásának legalább két útja van: a termelési rendszer és az értéklánc digitalizációjára is lehetőség van, amelyek optimálisan együtt valósulnak meg és így még inkább támogatják egymást.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés