hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Intelligens műanyagok az ipar 4.0 számára

Az intelligens energialáncok, kábelek és lineáris termékek fokozzák a berendezések rendelkezésre állását az ipar 4.0 keretei között.

hirdetés

A motion plastics, azaz a mozgó alkalmazásokban használható nagy teljesítményű műanyagok dacolnak az esővel, a sóval, a szélsőséges hőmérsékletekkel, ellenállnak az olajnak vagy a vegyszereknek, a hasonló megoldásokhoz képest könnyebbek, dinamikusabbak, energiahatékonyabbak, ráadásul még olcsóbbak is. Kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően ma már világszerte bevetésre kerülnek. A mindennapi életben a konyhai készülékekben, a kerékpárokban vagy a zuhanyfülkékben ugyanúgy, mint az ipari környezetben, így szerszámgépekben vagy daruberendezésekben. Az Igus a tesztlaboratóriumában végzett széles körű vizsgálatainak köszönhetően pontosan meg tudja határozni motion plastics termékeinek élettartamát. A vizsgálatok eredményei a rendelkezésre álló online készülékekbe is beépülnek, valamint applikációként mobil eszközökről is elérhetők. A fejlesztő a Hannoveri Vásáron még egy lépéssel tovább ment: kiállította smart plastics termékeit, az intelligens műanyag megoldásokat, amelyek a jövő üzemeiben további biztonságról gondoskodnak a költségek csökkentése mellett.

Valós üzemben regisztrálják az állapotot

A hálózati csatlakozással rendelkező smart plastics termékek nagyobb teret adnak a megelőző karbantartásnak, ezáltal fokozzák a berendezések rendelkezésre állását. Az intelligens Drylin lineáris vezeték, mint ahogy az intelligens energialánc és az intelligens kábel is, önállóan ellenőrizi magát, és időben figyelmeztet, ha üzemzavar fenyeget. Az Isense nevet viselő kínálat különböző érzékelőkből és felügyeleti modulokból áll. Az Igus Communication Modul (Icom-) rendszerre csatlakoztatva ezek közvetlenül beépülnek az ügyfél infrastruktúrájába.

Az érzékelők segítségével önellenőrzés történik, hogy a fenyegető üzemzavar időben felismerhető legyen (forrás: Igus)
Az érzékelők segítségével önellenőrzés történik, hogy a fenyegető üzemzavar időben felismerhető legyen (forrás: Igus)

Az Isense ellenőrizni tudja az alkalmazott e-láncok, kábelek és lineáris vezetékek élettartamát. Az állapot folyamatos mérése és annak a berendezés paramétereivel, valamint a vizsgálati laboratóriumból származó több ezer kísérleti adattal való összehasonlítása útján a zökkenőmentes működés a valós üzemben is megbízhatóan előre jelezhető. Az intelligens termékek a mérési értékek túllépésekor időben figyelmeztetnek a maradék üzemidőre, lehetővé téve a tervezett karbantartást vagy cserét. Az Isense opcionálisan fejlesztőjének adatközpontjára is csatlakoztatható, amivel további digitális lehetőségeket is kínál: individuális élettartam-számítást és az üzleti folyamatok optimalizálását. Ehhez tartozik például a karbantartási megbízások kiadása vagy a tartalék alkatrészek megrendelése. Ilyen módon – az elektronikus intelligenciának köszönhetően – a karbantartási költségek még tovább csökkenthetők, és a berendezés rendelkezésre állása tovább fokozható.

Hogyan teszi lehetővé a gyakorlatban a smart plastics a megelőző karbantartást? Az itt elérhető videóból megtudható.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[194748] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés