hirdetés
hirdetés

Karbantartás

Intelligens buszkábel a jövő gyárában

A CF.D az intelligens gyárakban lehetővé teszi az intenzív mozgást végző energialáncos kábelek megfigyelését, így sokkal ritkábban akad meg a gyártás.

hirdetés

A tavaly őszi SPS IPC Drives kiállításon az Igus teljesen új megoldást mutatott be az energialánc-rendszerekben használt buszkábelek intelligens monitorozásához. A korai figyelmeztetéseknek köszönhetően a CF.D-rendszer az adatátviteli jellemzők legcsekélyebb változása esetén is előre észleli, mikor lehet szükséges a termelés leállítása. Ennélfogva elkerülhető a gyártás váratlan és jelentős költségekkel járó kiesése.

Észleli az állapotromlást

Az energialáncokban fellépő mechanikai terhelések idővel megváltoztatják a buszkábelek adatátviteli jellemzőit. Ez a jelenség nem pusztán a lineáris, hanem a háromdimenziós mozgások esetén is jelentkezik, így például a robotok kábelkötegeinél. Az eredmény szakadozó adatátvitel vagy akár előre nem látható meghibásodás is lehet. Az Igus által kifejlesztett teljesen egyedi megoldás előre észleli a Chainflex buszkábel állapotának romlását. Az intelligens rendszer része az értékelő egység és a válaszadó modul. Ezek az egységek a mozgó buszkábel elején és végén kapnak helyet. Az értékelő egység rendszerint a fix végen lévő kapcsolószekrényben található, míg a válaszadó modul a mozgó végen kialakított elosztóházban. A két egység között mérési célból a rendszer különleges adatcsomagokat továbbít, majd az adatvesztés mértéke alapján a program folyamatosan nyomon követi és értékeli a kábel minőségét.

Időben tájékoztat a buszkábelek adatátviteli jellemzőinek változásáról (forrás: Igus)
Időben tájékoztat a buszkábelek adatátviteli jellemzőinek változásáról (forrás: Igus)

Amennyiben az értékek túllépik az előre meghatározott paramétereket, a kezelőt a rendszer egy sárga LED-del, továbbá egy kapcsoló aktiválásával figyelmezteti. A figyelmeztetési határérték a csatlakoztatott hálózaton keresztül lekérdezhető, és az aktuális állapot webes böngészőben megjeleníthető. A második figyelmeztetési küszöb túllépését már vörös LED jelzi, amely egyben a buszkábelen menő kommunikáció hibájára is utal, hogy a kapcsolószekrényt ellenőrizve gyorsan meg lehessen állapítani a hiba helyét.

Bővülő termékcsalád

Most fordul elő először, hogy egy innovatív rendszer dinamikus használat közben is lehetővé teszi a kábel megfigyelését anélkül, hogy további mérő- és egyéb kábeleket kellene alkalmazni. A megelőző karbantartás elősegítése érdekében a CF.D problémamentesen integrálja magát az iSense környezetbe. Az Igus 2016 óta egy speciális termékcsaládot fejleszt smart plastics néven, amelyben különféle érzékelőkkel és monitorozó modulokkal látják el a minőségi motion plastics termékeket, ezzel intelligenssé teszik őket. Az új megoldással felszerelt rendszerek között megtalálhatók például az energialáncok, a kábelek, a lineáris vezetők és a csúszógyűrűs csapágyak is. Ezek az új rendszerek többek között mérik az alkatrészek használat közbeni kopását, és időben értesítik a kezelőt az esedékes javításról vagy cseréről. Az Igus kommunikációs moduljával (iCom) az összetevők hálózatba rendezhetők, és állapotuk, valamint az értesítések online nyomon követhetők. De lehetőség van az ügyfél infrastruktúrájába való közvetlen integrálásra is. A smart plastics intelligens műanyagok már számos alkalmazási területen – például az autógyártásban – jelzik előre az alkatrészek élettartamát. A fejlesztés következő fázisa az összetevők fokozottabb integrációja, mint például a vevőegység csatlakozóházba építése lesz.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés