hirdetés
hirdetés

Folyamatos termelés emberi beavatkozás nélkül?

Hálózatba kötött gépek az intelligens gyártásért

A címben jelzett központi irányelvvel tervezi a jövőt és egyben a jelenleg folyó hannoveri EMO vásáron a megjelenését a japán FANUC gyártásautomatizálási vállalat, először bemutatva az európai nagyközönségnek FIELD-rendszerét.

hirdetés

Napjaink szoftveres és hardveres fejlesztései nem meglepő módon a jelenleg zajló negyedik ipari forradalom jegyében folynak. Minden eszköz egyre okosabbá és kommunikatívabbá válik, és keresi a kapcsolódási pontokat a hasonló berendezésekkel, vagy épp a teljes gyártási rendszerrel. Az Industrial Internet of Things (IIoT) világában, amely az egyik legfontosabb eleme az ipar 4.0 úttörésének, minden eszköz értékes adatokat állít elő, hozzájárulva ahhoz, hogy a termelés még hatékonyabbá válhasson. Azonban a számolatlanul rendelkezésre álló adathalmazok csak kiindulási pontok a termelésünk hatékonyabbá tételéhez, a bennük tárolt adatok értelmezéséhez intelligens rendszerek támogatására van szükség.

Konklúziókat vonhatunk le a termelésünkről, így optimalizálhatjuk folyamatainkat (forrás: Fanuc)
Konklúziókat vonhatunk le a termelésünkről, így optimalizálhatjuk folyamatainkat (forrás: Fanuc)

A problémát az jelenti, hogy a párhuzamosan zajló fejlesztések olykor kontraproduktívak, és a különböző, más fejlesztők megoldásait tartalmazó rendszerek nehezen vagy egyáltalán nem értik meg egymást, ezáltal képtelenség a termelést egyszerre részleteiben, illetve teljességében látni. Ez nem túl szerencsés jövőkép az ipar 4.0 alapokon működő „okosgyárak” számára, hiszen számtalan különböző beszállító által üzemeltetett eszköz végzi a termelést, szolgáltat adatot, irányít vagy éppen elemez. Ennek a kihívásnak az áthidalására fejlesztette ki a Fanuc FIELD-rendszerét.

IoT és mesterséges intelligencia

Az ipar 4.0 fejlesztési irány nem új keletű dolog a Fanucnál, hiszen az utóbbi évek domináns irányzata volt. Több intelligens, öntanuló rendszert is kifejlesztett a cég, hogy hatékonyabbá és megbízhatóbbá tegye ipari robotjait és szerszámgépeit, és a fejlesztések most egy új mérföldkövéhez érkeztek. Érdekes egybeesés, hogy az ipar 4.0 először a 2011-es Hannoveri Vásáron jelent meg mint fogalom, és most hat év távlatában láthatjuk a Hannoveri EMO-n, a fémmegmunkálás első számú világvásárán, hova is fejlődött az iparág, ahol jelenleg is ez a fő téma a kiállítók között.

A FIELD-rendszer sarokkövei
A FIELD-rendszer sarokkövei

Erre az alkalomra időzítve mutatja be a Fanuc FIELD (Fanuc Intelligent Edge Link & Drive System) elnevezésű rendszerét, amely átfogó megoldást nyújt szerszámgépek, ipari robotok, PLC-vezérlések és szenzorok összekötéséhez. A nyílt platform olyan felületet kínál, amely lehetővé teszi hatalmas mennyiségű adatok begyűjtését és elemzését, valamint intelligens konklúziók levonását, hogy okosabb, hatékonyabb termelési folyamatokat lehessen kialakítani.

A nyílt platform lehetőséget ad a szerszámgépépítőknek, robotgyártóknak, rendszerépítőknek, szenzor- és perifériagyártóknak arra, hogy kifejlesszék a saját alkalmazásaikat a rendszerben, hálózatba kössék eszközeiket a teljes gyártás palettáján, és átfogó elemzéseket készítsenek a rendszerszinten aggregált adatokból. A FIELD-rendszer ezenfelül alapot biztosít olyan kritikus vállalatirányítási eszközök termeléshez kötéséhez, mint a vállalati forrásgazdálkodási rendszer, az ellátásilánc-rendszer és a gyártásirányítási rendszer. Mindezek felett hasznosítja a Fanuc két friss szoftveres fejlesztését, az MT-LINKi-t, valamint a ZDT-t. Az előbbivel a szerszámgépeket lehet hálózatba kötni, adatokat gyűjteni róluk, diagnosztizálni és analizálni termelési tulajdonságaikat, hogy tökéletesíthetők legyenek a megmunkálások, költséghatékonyabb a gyártás és kiszámíthatóbb a karbantartás. Ez utóbbi témakörhöz kapcsolódva jelent meg kiegészítésképpen a ZDT (Zero Downtime), az állásidő minimalizálására fejlesztett gyártástámogató szoftver, amely a nem várt, ezért költséges gyártás közbeni leállásokat eliminálja a termelésből olyan analitikai számításokkal, amelyek megjósolják a berendezések és azok részegységei meghibásodásának várható bekövetkezését, időt adva a felkészülésre, és így optimalizálva a karbantartási költségeket.

Az MT-LINKi gyártástámogató szoftver adatokat gyűjt, raktároz és elemez a termelésről
Az MT-LINKi gyártástámogató szoftver adatokat gyűjt, raktároz és elemez a termelésről

Merre tovább?

A termelés során keletkező gigantikus mennyiségű és sokféle fajtájú adat szükségessé teszi, hogy a gyártók versenyképességük megőrzése érdekében olyan megoldásokat alkalmazzanak üzemükben, amelyek egyre komplexebbé váló folyamataikat kezelni, elemezni és javítani képesek. Hogyan lehet azonban a jövőben még tovább optimalizálni? Mikor lesz egy szerszámgép képes az önálló munkára? Hogyan tehetjük őket öntanulóvá? A válasz minden bizonnyal a jelenleg gyakorta emlegetett mesterséges intelligenciában rejlik. Ez a terület adhatja az apropót az ipar következő nagy fejlesztési hullámának olyan algoritmusok és modellek kidolgozásával, amelyeknek köszönhetően a termelés egységei önállóan tudnak majd alkalmazkodni a megváltozott környezethez és gyártási szituációkhoz. Ez az ígéretes irány már a nem túl távoli jövőről szól: az önállóan tanuló gyártógépek hamarosan minden eddiginél hatékonyabban fognak termelni, a legkevesebb emberi beavatkozás nélkül.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés