hirdetés
hirdetés

IoT

Hálózatba kapcsolt sörtartályok

Az intelligens nyomásérzékelőknek, a mobiltelefon-hálózatnak és az internetnek köszönhetően a kiürüléshez közeledő sörtartályok még időben utánpótlást tudnak rendelni. Ez csökkenti a vendéglősök terheit, a sörgyárat pedig megszabadítja a hétvégi „vészhelyzeti” fuvaroktól.

hirdetés

Ragyogó égbolt, nyárias hőmérséklet, szomjas vendégek – ez minden vendéglős álma. A szomjazó vendégek rohamában azonban előfordulhat, hogy nem tudnak kellő figyelmet fordítani a pincében tárolt söröshordók töltési szintjére, emiatt a hétvégén rendkívüli kiszállítást kell a sörgyárból lebonyolítani. Ezeknek az időknek azonban a vendéglősök és a sörgyári szállítók legnagyobb örömére vége.

Hűtött pincéjükben a nagyobb vendéglők legtöbbször két, egyenként 500–1000 liter térfogatú sörtartállyal rendelkeznek, amelyeket rendszerint kéthetenként töltenek fel. Ha az egyik tartály kiürül, akkor a rendszert át kell kapcsolni a másikra. Korábban a sörtartályok töltöttségi szintjét a dolgozók ellenőrizték, ezt azonban most már el lehet felejteni. Legtöbbször a tartályszint megállapítási pontossága is hagyott kívánnivalót maga után. Az új „okos” M2M- (machine to machine) megoldás nem csak a vendéglősök mindennapjait teszi egyszerűbbé, hanem hozzájárul a sörgyárak hatékonyságának növeléséhez és a költségek optimalizálásához is. Ehhez az étterem pincéjében elhelyezett mérőkészülék és a sörgyár közötti automatizált információcseréhez az internetet és a Swisscom mobiltelefon-hálózatát használják fel. Az M2M-megoldással elkerülhetők a hibás észlelésekre alapozott megrendelések, a kiszállításokat optimalizálni lehet, és biztosítható, hogy a vendéglősök minden időpontban elegendő mennyiségű friss sörrel rendelkezzenek.

Három partner hálózatba kapcsolja a sörkultúrát

Önállóan működő mérőrendszerek már hosszabb ideje léteznek. Régebben az adatok rögzítése adatloggerek segítségével történt, valós idejű adatok még nem léteztek. Mivel manapság majdnem mindig és mindenhol elérhetők a mobiltelefon-hálózatok, és ezáltal az internet is, teljesen új lehetőségek nyíltak a logisztika hatékonyabb megszervezéséhez. Az ilyen lehetőségek kihasználása érdekében fogott össze a Feldschlösschen sörgyár, a svájci távközlési szolgáltató Swisscom és a nyomásérzékelőket gyártó Keller AG.

A Swisscom és a nyomásérzékelők szakértője, a Keller cég már ismerte egymást, mert több sikeres közös projektet is lebonyolítottak. A myBeer applikációt a Swisscom a Swiss1Mobile M2M-partnerrel együtt fejlesztette ki, amiért a nemzetközi IoT/M2M innovációs világversenyen a Mobility kategóriában díjat is kapott.

350-en a myBeert használják

A Feldschlösschen Getränke cég Svájcban jelenleg 350 nagyfelhasználónál alkalmazza az M2M-megoldást. A Keller érzékelői a helyszínen a nyomás alapján állapítják meg a sörtartályok töltési szintjét, ezzel párhuzamosan mérik a hőmérsékletet is. Ezeket az adatokat aztán a myBeer app az M2M-technológia segítségével szinkronizálja.

Az applikáció szinkronizálja az érzékelők adatait (forrás: Keller)
Az applikáció szinkronizálja az érzékelők adatait (forrás: Keller)

A vendéglős a berendezéseit és az italkészletek töltési szintjét kényelmesen, tablettel vagy okostelefonnal követheti nyomon. Az M2M-megoldásnak köszönhetően az app felismeri, ha a sörkészlet a végéhez közelít, és automatikusan elindít egy új megrendelést. A vendéglősnek ilyenkor a tablettel vagy az okostelefonnal már csak jóvá kell hagynia a megrendelést, és máris indulhat az utánpótlás. A Feldschlösschen a közben keletkező adatokat kizárólag a szállítás optimális tervezéséhez használja fel. Az adatok tárolása a Swisscom felhőszerverein történik, ezáltal eleget tesz a Svájcban érvényes legmagasabb biztonsági követelményeknek.

Szinkronizált adatok, megtakarítási potenciál

De nemcsak a vendéglősök látják hasznát ennek a megoldásnak, hanem a Feldschlösschen sörfőzde is profitál belőle. Az M2M-nek köszönhetően a sörgyárnak már nem jelentenek problémát a hibás észlelésen alapuló megrendelések. Ehhez jön évente a több ezer kilométernyi megtakarítás, amelyet egyébként a nem teljes rakománnyal megtett, soron kívüli fuvarok jelentenének, a környezet pedig mentesülhet a többtonnányi szén-dioxid-kibocsátásától.

Pénzügyi szempontból is megtakarítást lehet felmutatni: az adatátvitel költsége a mérésadatok észlelését végző dolgozók béréhez viszonyítva minimális. Ezenkívül egy mobiltelefonos adatátvitelre alapozott komplett mérőrendszer csak kicsivel kerül többe, mint az azt nem használó szisztéma, amely ráadásul csak visszamenőleges felhasználói elemzést tesz lehetővé.

Állandó adatátvitel a tartálytól az appig

A tartály tartalmát annak belsejében a Keller cég RS 485-ös digitális porttal rendelkező, X-sorozatú két nyomásérzékelője méri. A tartályban mintegy 2 bar nyomás uralkodik, amely elég ahhoz, hogy eljuttassa a sört a csapolófejig. Az egyik nyomásérzékelő a tartályban felül, a kompresszor bemeneténél helyezkedik el, a másik pedig alul, a kimenetnél, a felszálló vezeték visszacsapó szelepe előtt. A tartály tartalmát a két nyomásérzékelő nyomáskülönbségéből, valamint a sör paraméterei és a tartály méretei alapján lehet kiszámítani.

A tartály nyomásérzékelői egy integrált mobiltelefon-modult tartalmazó bokszhoz kapcsolódnak. Ez rendszeres időközönként észleli a két érzékelő mérési értékeit, és GPRS- (General Packet Radio Service, csomagorientált rádiókapcsolat) rendszeren keresztül a Swisscom FTP-felhőszerveréhez továbbítja egyéb adatokkal, például az antenna vételi minőségével, a modulok és az érzékelők tápfeszültségével és a sör hőmérsékletével együtt. Ott történik az adatok értelmezése és feldolgozása, és onnan veszi át őket a myBeer app.

A myBeer megrendelési folyamat sematikus ábrázolása
A myBeer megrendelési folyamat sematikus ábrázolása

A modul és az érzékelő energiaellátását egy hálózati adapter biztosítja. Minden lehetőségre felkészülve a rendszer még egy akkumulátort is tartalmaz, amely szükség esetén napokra vagy akár hetekre is biztosítja a tápfeszültséget. A rendszer természetesen a megfelelő időben egy figyelmeztető jelzést is kiad.

A tartály feltétlenül betartandó hőmérsékletértéke meghatározza a sör ízét és eltarthatóságát. A hőmérséklet ezért a vendéglős és a sörgyár számára is fontos minőségi mutatónak tekinthető.

GSM-2 távadatátvitel széles körben

Hasonló rendszereket a Keller más feladatokhoz, például fűtőolajtartályok töltöttségének vagy a talajvízszint figyelésére is alkalmaz. A GSM-2-egység alkalmazható áramellátással nem rendelkező helyeken is, vagy ahol nem lehet kábeleket használni, például járművek tartályain vagy építési területeken talajvíz- és szennyvízszintek méréseinél. A telep élettartama függ a mérések és az adatátvitelek időközeitől, és akár a 10 évet is elérheti.

Más alkalmazásoknál a mérőrendszer központi elemét az app helyett egy felhasználóbarát és ingyenesen kapható szoftver, a Keller GSM-2-DataManagere képezi. Ez gyűjti és felügyeli az adatokat, illetve vezérli a különböző mérőállomásokat. A szoftver feladata a mérésadatok kijelzése vagy további automatikus feldolgozása is.

A GSM-2 mérőrendszer sematikus ábrázolása
A GSM-2 mérőrendszer sematikus ábrázolása

A GSM-2 által e-mailben, FTP-n vagy SMS-ben elküldött adatokat az adatkezelő szoftver folyamatosan olvassa be, és egy MySQL-adatbankban menti el. A felhasználó egy pillantással átláthatja, hogy minden mérőállomás hibátlanul működik-e. Hiba, például hiányzó mérésadatok esetén a képernyőn megjelenik egy üzenet, és a készülék egy, az adatbankban előzetesen rögzített személy részére SMS-ben, e-mailben vagy FTP-n küld riasztást. A rendszer a mérésadatokat a mérés helyén uralkodó fizikai mennyiséggé számolja át, és azt grafikusan is ábrázolja. A mérési helyek elhelyezkedését egy térképen tünteti fel.

Az ismertetett technika sokrétű alkalmazásának alapja a 30 X sorozatú nyomásérzékelők kiváló, 0,05%-os pontossága. Ezekkel a legkisebb változásokat is automatizált módon lehet figyelemmel kísérni. A nyomásérzékelők adatátvitellel történő összekapcsolása a lehető legnagyobb hasznot jelenti az ügyfelek számára.

(forrás: Keller Druck/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés