hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

Folyamatirányítási újdonságok a Hannover Messén

A Beckhoff innovatív PC- és EtherCAT-alapú automatizálási megoldásainak széles skálája mellett kiemelt szerepet kaptak az újdonságok is a világ legnagyobb ipari szakkiállításán, a németországi Hannover Messén.  

hirdetés

A Beckhoff bemutatta kifejezetten folyamatirányítási alkalmazásokhoz kifejlesztett, új termékeit. A veszélyes ipari területeken alkalmazható, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok és CPX-sorozatú vezérlőpanelek moduláris felépítésűek, emellett kivételesen nagy teljesítőképesség jellemzi őket, így ideálisan megfelelnek a folyamatirányítási igényeknek.

A kiállításon bemutatásra került az XTS lineáris szállítórendszer legújabb, az élelmiszer- és gyógyszeripar számára készült rozsdamentes acélból készült „higiénikus“ változata is.

A standra látogatók kipróbálhatták azokat a Beckhoff megoldásokat is, amelyek a Microsoft HoloLens-szel, vagy az Amazon Alexával működnek együtt. Ezek az újdonságok azonban nem csak a kiállítótérben állják meg a helyüket, hanem a kifejlesztett technológiáknak köszönhetően elérhetővé válhat a gépek hangalapú vezérlése is.

A C6015 típusú, ultra kompakt ipari PC mindössze harmad akkora méretű, mint a C6905 típusú változat, amely eddig a Beckhoff legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógépe volt
A C6015 típusú, ultra kompakt ipari PC mindössze harmad akkora méretű, mint a C6905 típusú változat, amely eddig a Beckhoff legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógépe volt

A felhőalapú vezérlés is számos lehetőséget rejt magában. Az érdeklődők egy ipar 4.0 implementációt is láthattak, amely a Beckhoff, az SAP és a KUKA együttműködésében valósult meg.

A Beckhoff mérnökei büszkén mutatták be a világ feltehetőleg legkisebb ipari számítógépét. A mindössze 82 x 82 x 40 milliméter méretű, új, C6015 típusú ipari PC négymagos processzorral rendelkezik, felépítése rendkívül kompakt, és összetett vezérléstechnikai megoldásokat tesz lehetővé.

Fajlagos teljesítőképesség tekintetében még ennél is fejlettebb a DIN-kalapsínre szerelt CX2000-es sorozat. Az akár 12 magos Intel Xeon processzort tartalmazó vezérlő merőben új szinthatárokat feszeget az intelligens alkalmazások tekintetében.

PC-alapú vezérlés a folyamatirányításban

A géptervezés, a gyártóipar, illetve számos egyéb iparág számára a Beckhoff évek óta nyújt jövőbe tekintő kezelőfelületi megoldásokat a vezérlőpanelekbe és a panel PC-kbe épített korszerű, többérintéses technológiák révén. A Beckhoff új, CPX-sorozatú vezérlőpanel-családja 2/22-es zóna besorolású veszélyes területeken üzemeltetett alkalmazások számára is biztosítja ezeket a lehetőségeket. A kiváló kivitelezésnek és a masszív, alumínium készülékháznak köszönhetően nagy igénybevételt jelentő, kifejezetten robbanásveszélyes környezetekben is megbízható, tartós működést biztosítanak. A folyamatirányítási alkalmazások kezelhetősége, megjelenése és kialakítása vonatkozásában mindez számottevő előnyökkel jár.

A CPX-sorozatú vezérlőpanelek és panel PC-k mellett a Beckhoff újdonságai közé tartoznak a 0/20-as zóna besorolású környezetekben működő terepi eszközök csatlakoztatására alkalmas, belsőleg biztonságos interfészeket tartalmazó, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálok, valamint a folyamattechnológiai igényeket kielégítő interfészek széles körét nyújtó TwinCAT automatizálási szoftver is.

A fokozottan biztonságos be-kimenetekkel rendelkező, rendkívül kompakt, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0, 1 és 2-es zóna besorolású – munkaterületek terepi eszközei. A Beckhoff PC-alapú vezérlése tökéletesen ötvözi az automatizálást és a folyamattechnológiát, az EtherCAT-rendszer belső, átfogó diagnosztikai képességeinek összes előnyével együtt.

Folyamattechnológia és automatizálás egyetlen rendszeren belül: a fokozottan biztonságos be-kimenetű, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0/20-as zóna besorolású – területek terepi eszközei
Folyamattechnológia és automatizálás egyetlen rendszeren belül: a fokozottan biztonságos be-kimenetű, új, ELX-sorozatú EtherCAT-terminálokhoz közvetlenül csatlakoztathatók veszélyes – 0/20-as zóna besorolású – területek terepi eszközei

Az ELX sorozattal tovább bővül a Beckhoff átfogó, már több mint száz különféle jeltípust támogató, robbanásvédett be-kimeneti terminálokat tartalmazó EtherCAT-eszközkínálata. A rendkívül kompakt be-kimeneti modulokból álló, beépített biztonsági zónahatároló funkciókat biztosító, kiváló jellemzőkkel rendelkező EtherCAT-terminálok lehetővé teszik fokozottan biztonságos terepi eszközök csatlakoztatását.

Az ATE és IECEx megfelelőségi tanúsítvány közelgő megszerzésével az ELX-sorozat megfelel az összes ipari robbanásvédelmi irányelvnek, és a világ szinte minden piacán alkalmazható. A be-kimeneti terminálok kétféle változatban kaphatók: 12 mm-es készülékházzal, amely akár négy biztonságos bemenetet is tartalmazhat, illetve 24 mm-es készülékházzal, amely akár nyolc biztonságos bemenettel is rendelkezik.

„Higiénikus” kivitelű XTS lineáris szállítórendszer

A Beckhoff vállalat XTS lineáris szállítórendszerének (eXtended Transport System ― XTS) rozsdamentes acélból készült, „XTS Hygienic” változata új alkalmazási lehetőségek széles körét nyitja meg, elsősorban az élelmiszeripari és gyógyszeripari feldolgozás, valamint általában a folyadékkezelés terén. IP 69K besorolású védettségének, valamint rejtett sarkoktól, élektől és bevágásoktól mentes kialakításának köszönhetően optimálisan tisztítható, ezért nagy lehetőségeket rejt magában ezen iparágak vonatkozásában. A rendkívül rugalmas szállítást biztosító alaprendszert könnyű tisztíthatósággal ötvöző konstrukcióra támaszkodva igen szigorú higiéniai követelmények esetén is optimalizálhatók a folyamatok, és maximalizálható a gyártósor rendelkezésre állása.

Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni
Az IP 69K védettséggel rendelkező, rozsdamentes acélból készült XTS-rendszer olyan területeken is alkalmazható, ahol szigorú higiéniai követelményeket kell kielégíteni

A „Higiénikus XTS” kivitel egyik nagy előnye, hogy míg eddig a szigorú tisztítási követelmények igen sok területen gyakorlatilag kizártak mindenfajta mechanikai megoldást, az „XTS Hygienic” számos ilyen folyamat automatizálását is lehetővé teszi.

Az „XTS Hygienic” fejlesztése során a Beckhoff szorosan együttműködött az Európai Higiénikus Géptervezési Szervezettel (European Hygienic Engineering & Design Group ― EHEDG), ezért az XTS lineáris szállítórendszer ezen változata az „EL Class I AUX” rendszertanúsítványhoz kapcsolódó összes követelményt teljesíti. A rozsdamentes acélból készült gép legfontosabb jellemzői közé tartozik a magas fokú, IP 69K védettség, amely a létező legnagyobb ellenállóságot jelenti por- és vízszennyezéssel szemben. Ezenfelül a rendszer kémiai stabilitása is igen jó: felületei ellenállnak a felületaktív anyagoknak, a savas és lúgos tisztítószereknek, a különféle alkoholoknak és fertőtlenítőknek, sőt, a hidrogén-peroxidnak is.

Porgánszki Éva, Beckhoff
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés