hirdetés
hirdetés

Szimuláció

Egy igazi 4.0 támogató eszköz a jövő megismerésére

A gőzgép, a szalagrendszerű sorozatgyártás és az elektronika által kiváltott ipari forradalmak után immár itt van a találóan ipar 4.0-nak elnevezett negyedik nagy átalakulás a gyártóiparban. Nem kétséges, hogy a fokozatosan hálózati kommunikációra és digitális gyártásra átálló termelés sikerének egyik kulcsa az információ.

hirdetés

Minél több és pontosabb információval rendelkezünk az általunk működtetett gyártási rendszer folyamatairól és az azokat befolyásoló tényezőkről, annál nagyobb esélyünk van élre törni a mindent eldöntő üzleti versenyben. Persze az információ nem képződik önmagától, azt különböző elemző módszerekkel elő kell állítani a rendelkezésre álló adatainkból. Napjainkban az elemző módszerek között különleges helyet foglalnak el azok, amelyek képesek a jövőre vonatkozó megbízható információkat is előállítani. Ma már csak azok a vállalatok tudnak sikeresek maradni, amelyek képesek kiszámítani a döntéseik jövőre gyakorolt hatását, vagy hozzáigazítani a jelen döntéseiket a jövő igényeihez. Ebben nyújt nélkülözhetetlen segítséget egy új generációs elemző eszköz, a brit és amerikai ipari környezetben gyökerező Witness eseményalapú prediktív folyamatszimulációs rendszer.

Problémamegközelítés, modellezés

Minden gyártó vállalat működése egymással kölcsönhatásban álló folyamatok rendszere. Valamennyi procedúra saját belső szabályok szerint működő kisebb egységekből, elemekből épül fel, amelyek egymás közötti kapcsolataiból jön létre maga a folyamat. A gyártás esetében az önálló elemek például a termékek, az alkatrészek, a gépek, a műveletvégző helyek, a munkavégzők, a tárolóhelyek, az anyagmozgató berendezések, amelyek a saját technológiai szabályaik szerint működnek. A közöttük lévő legfontosabb kapcsolatokat a működési rendszerük (gyártócella, gyártósor, szalag stb.), valamint a termékek műveletről műveletre történő mozgása, a gyártási útvonalak hozzák létre.

3D-animáció teszi szemléletessé a modell futtatását
3D-animáció teszi szemléletessé a modell futtatását

A szimuláció a folyamat modellezésével kezdődik. A Witness modellezőjével elkészíthető a szimulálni kívánt valós rendszer (üzem, gyártósor, ellátási lánc, üzleti folyamat stb.) grafikusan is megjeleníthető logikai modellje. Más szóval a valóság digitális ikerpárja. A folyamat alkotóelemein túl a modellbe bevihető az eljárást kísérő bármilyen tevékenység is, amivel a modell rendkívül valósághűvé tehető. Ugyanakkor a célszerű elhanyagolásoknak köszönhetően egy egyébként bonyolult probléma Witness-modellje is lehet viszonylag egyszerű, mégis pontos. A rendszer előnye, hogy a szakember által közvetlenül használható modellezési felülettel rendelkezik, amellyel még a bonyolultabb gyakorlati problémák nagy része is gyorsan megoldható. Az ezen túlmutató szimulációs feladatokhoz is hatékony fejlesztőkörnyezetet kínál, amellyel a Witness akár még a meglévő vállalati információs rendszerbe is integrálható.

Szimuláció, modellfuttatás, optimalizálás

A modell futása az időben egymást követő gyártási események sorozatával valósul meg, amit 2D-, vagy ha szükséges, valósághű 3D-animáció tesz szemléletessé. Az események ok-okozati összefüggéseik és az elemek közötti kapcsolatok alapján következnek be ugyanúgy, mint a valóságban. A Witness virtuális világában egy eseménysor akárhányszor megismételhető, dinamikus vizsgálatok céljából futás közben is megállítható, a modell menet közben is változtatható, illetve újraindítható, és ezáltal maga a folyamat elemzője is a szimulációs futás részévé válhat.

3D-s virtuális valóság
3D-s virtuális valóság

A szimulációs futás során lehetőség van a modellezett gyártási, logisztikai vagy üzleti folyamat lefutásának dinamikus vizsgálatára. Megjeleníthetők vagy későbbi elemzésre eltárolhatók a folyamat állapotjellemzői (például működőképesség, átfutási és várakozási idők, kihasználtság, gyártásközi készlet, tárolóhelyigény, munkaerő-szükséglet, szűk keresztmetszet, gyártási költségek, energiafogyasztás), de nyomon követhető időbeli alakulásuk is. A Witness-elemzésekben többféle modellváltozat készíthető ugyanarra a folyamatra. Az ezekkel végrehajtott szimulációs kísérletekkel általában valamilyen elképzelés igazolására, számszerűsítésére vagy a lehetséges alternatívák összehasonlítására törekszünk. A próbák közül végül kiválaszthatjuk az adott helyzetnek legjobban megfelelő megoldást.

A Witness-kísérletezés automatizálható, ami az optimumkeresés alapja. A kísérletek összehasonlítása tetszőleges célfüggvény alapján történik. A szoftver megkeresi a célfüggvény minimumát vagy maximumát az általunk megadott peremfeltételek között. A gyakorlatban rendszerint egyéb kompromisszumoknak is érvényesülniük kell. Más szóval a döntéshozók az adott üzleti szituációban a komplexen elég jó megoldásokat keresik, amit a Witness azzal támogat, hogy az optimumközeli eredményeket is felkínálja.

Valós rendszer digitális ikerpárja
Valós rendszer digitális ikerpárja

Alkalmazási lehetőségek

A szoftver legújabb verziója, a Witness Horizon mögött közel 40 éves fejlesztés és gyártóipari tapasztalat húzódik meg. Ennek eredményeként a legkülönbözőbb iparágakban, a vállalati tevékenység minden területére alkalmazható elemzési lehetőségekkel rendelkezik. Legyen szó elektronikai, gép-, gyógyszer-, vegy- vagy feldolgozóipari cégekről, mindenhol visszatérő feladat a gyártási és logisztikai problémák megoldása, a szűk keresztmetszetek több lépéssel előre történő meghatározása, a kapacitások kihasználása, az erőforrás- és munkaerőigény, a költségek optimalizálása, a rejtett tartalékok feltárása. Hagyományos terület a beruházások előzetes elemzése is. A Witness nélkülözhetetlen eszköz az egyre nagyobb teret hódító lean módszerek alkalmazásában. Jelentőségét és használhatóságát bizonyítja, hogy jelenleg a világ vezető nagyvállalatainak már több mint a negyede használja a szoftvert folyamatai elemzésére és optimalizálására. Eredményesen támogatja mind a döntéshozók, mind az elemzők munkáját, hogy könnyebben megértsék a bonyolult folyamatok rejtett összefüggéseit, biztosabban fel tudják mérni a várható eseményeket, és megtalálják a problémákra adható legjobb válaszokat.

(forrás: CAD+Inform/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés