hirdetés
hirdetés

Digitális trendek

Átalakulóban a gyártás

A digitális trendek megváltoztatják a hagyományos iparágakat is, és új bevételi forrásokat adhatnak a hazai gyártó vállalatok számára – mondja Berczik Márton. Az SAP Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetőjével a jövő gyára kezdeményezés kapcsán beszélgettünk.

hirdetés

Berczik Márton
Berczik Márton
Mit jelent a jövő gyára kifejezés?

A jövő gyára a legtöbb cég számára átalakulást jelent. Átalakulást a digitális világba. Napjaink digitális gazdaságát öt trend határozza meg. Aki lépést tart velük, csökkenő költségekkel és növekvő piaci részesedéssel számolhat, aki viszont lemarad, az az eltűnést kockáztatja. A cégvezetők ezzel tisztában is vannak, egy nemzetközi felmérés szerint 90 százalékuk úgy véli, hogy a digitális gazdaság jelentős hatást gyakorol az ágazatra, amelyben az általuk irányított vállalat működik. E szám jól érzékelteti, hogy a külföldi piacokon, a magyar export célországaiban mit gondolnak a digitalizáció erejéről, és azt hiszem, ennek jelzésértékűnek kell lennie a magyar gyártó cégek számára is.

Mit eredményez a digitális átállás a gyakorlatban?

Új üzleti modellek jelennek meg, az iparágak közötti, néhány éve még éles határvonalak egyre inkább elmosódnak. Gondoljunk arra, hogy a gyártás mellett dolgozó mérnöknek egyre inkább informatikai szakembernek kell lennie. Egy példa az új üzleti modellre: a Kaeser kompresszorgyártó a válságra innovációval válaszolt: szenzorokkal szerelte fel a gyártmányait, minek köszönhetően új szolgáltatásokat tudott kínálni a levegőkompresszorok mellé, ez pedig új bevételi forrásokat nyitott meg számára. Pontos rálátása van arra, hogy az adott használat mellett mikor szükséges a karbantartás. Mielőtt baj történne, kijavítja azt.

Milyen trendekről beszélünk? Több vállalatnál már terjed a mobil eszközök üzleti célú használata.

Igen, a mobilitás az egyik alrésze annak az öt fő trendnek, amelyek okos alkalmazásával egy gyártó cég megelőzi a versenytársait. Az egyik legérdekesebb ezek közül a hiperkonnektivitás, amelynek megjelenését az internet, a mobiltechnológia és a dolgok internetje (IoT) egymást követő fejlődési hullámainak köszönhetjük. A fogalom lényege, hogy minden eddiginél szorosabb kapcsolat jött létre az egyes emberek, szervezetek és az általuk használt gépek között. Tudatos alkalmazásával a vállalatok eddig nem tapasztalt hatékonyságot érhetnek el. Üzleti kereskedelmi hálózatok segítségével a hazai kkv-k könnyen nemzetközi vállalatok beszállítóivá válhatnak anélkül, hogy marketingre vagy egyéb eddig megszokott módszerekre költenének. Hasonlóan, ha beszállítót keres egy cég, megnő a választható alapanyagok és szolgáltatások száma is. Egy olyan hálózaton, mint az Ariba, ráadásul a teljes beszerzési, pénzügyi folyamat kezelhető az ellátási láncban.

A másik figyelemre méltó trend a szuperszámítási kapacitás terjedése. Az exponenciálisan növekvő adatmennyiséget kezelni is kell, és a szuperszámítás, az in-memory technológia ezt teszi lehetővé. Ennek segítségével lehetséges, hogy a vállalatok valós idejű operációra, információkra tudjanak szert tenni, és ez szükséges ahhoz, hogy a többi trend: a felhőtechnológia, a biztonság, a robotizáció működni tudjon.

A robotizáció kapcsán eljutottunk már oda, hogy egyre több feladatot bízunk rájuk. Elveszik az emberek munkáját a robotok?

Emberekre mindig szükség volt és szükség is lesz a gyárakban. Robotokat eddig is olyan helyeken használtak, ahol az erő-sebesség-pontosság hármasát hatékonyabban lehetett megoldani, mint élő munkaerővel. Ám a robotizáció terjedése egyúttal munkahelyteremtő: legyen az programozás, telepítés, karbantartás, munkatervezés vagy új üzleti modellek kiötlése, mindig szükség van képzett munkaerőre. A technológiai váltások lehet, hogy elsőre nem vonzóak, de mindig előreviszik a társadalmat.

A digitális gazdaságba való belépés minden gyártó cég számára elérhető?

Igen. Azonban azt ajánlom, hogy mielőtt egy vállalat elindul ezen az úton, egyszerűsítse a működését. A komplexitás nemcsak az új kitalálását akadályozza, hanem rejtett költség is. Nagyvállalatoknál ez akár a profit 10%-át is jelentheti.

Arató Márk SAP
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés