hirdetés
hirdetés

Hálózatos működés

Digitális rendszerek a maximális termelékenység eléréséhez

A szerszámgépiparban, akárcsak az ipar  egészében, a digitalizálás és a hálózatosodás térhódítása szabja meg a trendeket.

hirdetés

Legyen szó akár autóiparról, gépgyártásról, repülőgépiparról, orvosi iparról és az egyéb, nagy pontosságot elváró alkalmazásokról, a digitalizálás hatalmas racionalizációs potenciált jelent a gyártószektorban. A vállalatcsoport a klasszikus CNC-megmunkálóközpontok gyártó cégéből már évekkel ezelőtt a megmunkálási folyamatlánc rendszerbeszállítójává vált.

Testreszabott megoldások

A SmartLine moduláris program keretein belül a Chiron olyan digitális rendszereket fejleszt, amelyek felügyelik és optimalizálják a gyártási folyamatokat, növelik a gépek termelékenységét és rendelkezésre állását, illetve megkönnyítik a cég által gyártott szerszámgépek működését és kezelését. A testreszabott digitalizált megoldásokkal minden gyártó cég folyamatosan optimalizálhatja saját gyártási folyamatát, és teljes mértékben kiaknázhatja a megmunkálóközpontjaiban rejlő lehetőségeket.

A DataLine segítségével a felhasználó folyamatosan áttekintheti a termelés számára releváns adatokat, például a gépek státuszát, a gyártási folyamatok állapotát, a termelékenységet, illetve a legyártott munkadarabok számát. Ha bármilyen eltérést tapasztal a célállapottól, a gépkezelő azonnal reagálhat arra, és beállíthatja a megfelelő paramétereket.

„Mérnökeink átfogó tapasztalata révén a rendszerben felhalmozódó összes adatot összegyűjtjük, kiértékeljük azokat, paramétereket hozunk létre, és megoldásokat fejlesztünk ki” – magyarázta dr. Claus Eppler, a Chiron kutatási és fejlesztési vezetője. „Ezt követően adjuk át az információt a műszakvezetőnek, a folyamattervezőnek, a rendszerfelügyelőnek vagy a vezetőségnek. Ily módon átláthatóságot és hozzáadott értéket teremtünk a gép életciklusa során és a vertikális hálózatépítéshez” – mondta.

A SmartLine modul biztosítja a nagyobb termelékenységet
A SmartLine modul biztosítja a nagyobb termelékenységet

Távdiagnózissal javítanak

A RemoteLine segítségével – ha az ügyfél kívánja – a gép releváns működési adatai és hibaüzenetei az ügyfél igényei alapján automatikusan átvihetők a Chiron szakértőihez. A Hot-Line-on elérhető technikusok távoli diagnosztikával elemzik a hibákat, és online oldják meg azokat. Szükség esetén megtervezhetik, elindíthatják, illetve végre is hajthatják a szervizelést és a karbantartást, minden szükséges alkatrészt biztosítva a folyamathoz. Az ügyfelek számára egyre fontosabb, hogy folyamatosan rendelkezzenek adatokkal a gép állapotáról, mivel az egyre növekvő termelékenységi nyomáshoz a gép maximális rendelkezésre állása szükséges. 

A Chiron-csoport jelenlegi fejlesztési irányvonalának középpontjában ennélfogva azok a rendszerek állnak, amelyek adatokat tárolnak a gép állapotáról, valamint összesítik és az ügyfelek rendelkezésére bocsátják azokat. A ConditionLine segítségével a hibák és a potenciális meghibásodások már korai szakaszban felismerhetők és megelőzhetők. A szoftver automatikusan elemzi az összes olyan gépi paramétert, amely a gép megbízható működése szempontjából relevánsnak számít. Ily módon a gyártás optimalizálható, a karbantartási és javítási munkák pontosan megtervezhetők, és a termelékenységi veszteségek is elkerülhetők. „Az IT-szolgáltatókkal szemben van egy nagy előnyünk: ismerjük a rendszerek mechanikai oldalát, így gyorsabban és hatékonyabban tudunk megoldásokat szolgáltatni” – foglalta össze dr. Claus Eppler.

Digitális ikerpárok

A ProcessLine segítségével a teljes megmunkálási folyamat előre fejleszthető és optimalizálható, drasztikusan lecsökkentve a folyamatfejlesztési időt a valódi gépen. A felhasználó a szimulációban a potenciális ütközések kiszűrésével további biztonságot nyer a folyamatokban. A ProcessLine egy átfogó CAD/CAM és szimulációs megoldás a teljes megmunkálási folyamathoz. A szimuláció a gép digitális ikerpárjának felhasználásával történik. Más szóval, a modell a valódi megmunkálóközpont geometriáját, kinematikáját és dinamikáját kombinálja a gép minden funkcionalitásával.

A ProtectLine szoftvermegoldás minden művelet esetében megelőző intézkedéseket foganatosít az ütközések elkerülése érdekében. Ezért minden Chiron megmunkálóközpont rendelkezik egy digitális ikerpárral, amely teljes mértékben a fizikai gép mása. A megmunkálóközpont mellett az összes forgácsolószerszám, szerszámtartó és rögzítő rendszer is a modell részét képezi. A ProtectLine emellett az automatikus anyagleválasztási szimulációk terén is kiemelkedően hatékonynak számít, így a virtuális megmunkálási folyamat a valós megmunkálási folyamattal párhuzamosan zajlik. Ezáltal a virtuális munkadarab geometriája minden esetben megegyezik a valódi munkadarab geometriájával – ez a modellminőség egyedülállónak számít az iparban. A megmunkálási folyamat során a digitális ikerpár valós időben a valódi gép előtt jár, így észleli a potenciális ütközéseket. A valódi gép időben és ellenőrzött módon leállítható, így az ütközésből eredő károk is elkerülhetők. A ProcessLine és ProtectLine modulok együtt használva egy folyamatos digitális folyamatláncot alkotnak. A ProcessLine az időben előrehaladva szimulálja a valódi NC-programot, a ProtectLine pedig kivédi a fizikai környezetben fellépő hibákat.

A TouchLine elnevezésű modern és intuitív kezelési rendszer a gép kezelőjének nyújt támogatást a mindennapi munkájában. Az egyre összetettebbé váló technikával szemben itt az információknak összefüggésekre érzékenyített rendelkezésre bocsátásán van a hangsúly. Ezáltal a gépek kezelése lényegesen leegyszerűsödik.

A felhőalapú rendszerek hálózatos működése
A felhőalapú rendszerek hálózatos működése
 

A virtuális szerszámgépek korszakában

A növekvő digitalizáció ellenére sok vállalat szkeptikusan tekint a felhőalkalmazásokra, mert attól tartanak, hogy veszélybe kerülhetnek a legféltettebb titkaik. A Chiron szakértői rendkívül komolyan veszik ezeket a fenntartásokat, és megnyugtató válaszokat kerestek azokra. A SmartLine így azon cégek számára is megoldást jelent, amelyek nem akarják gépeiket a világhálóhoz csatlakoztatni. A digitalizálás és a hálózatosodás iránti növekvő elvárások a Chiron új, egyre intelligensebb gépsorozatainak alapelemeit képezik.

A virtuális szerszámgépeket a Chiron a rendszerfejlesztéstől kezdve a szoftver- és folyamatfejlesztésen át a valódi gép telepítéséig használja. A mechanikai tervezés szakaszában a digitális ikerpár a topológia optimalizálásában – például a merevség, a súly és az ár közötti optimális egyensúly elérésében – nyújt támogatást. Az adatok a gyártásból a RemoteLine, DataLine és ConditionLine modulokon keresztül kerülnek vissza a virtuális géphez, így a Chiron gyártóberendezéseinek folyamatai folyamatosan elemezhetők és optimalizálhatók.

Nemzetközi interfészszabvány

A harmonizált és szabványos interfészek nélkülözhetetlenek a termelési környezet egészének fokozatos digitalizálásához. A különböző gyártók gépeinek és rendszereinek folyamatos, gyártóktól független értékelését jelenleg az eltérően meghatározott interfészek hátráltatják.

Mérettől függetlenül a vállalatok csak akkor aknázhatják ki teljes mértékben a digitalizálás és a gépek hálózatba szervezésének előnyeit, ha a szabadalmaztatott egyedi megoldásokat úgy fejlesztik tovább, hogy azok a közös interfészszabványt is támogassák. A Chiron-csoport – hét másik vállalattal együtt – a német szakszövetség által kezdeményezett, hálózatosodott gyártást elősegítő központi csapatába tartozik. A cél az „umati” (univerzális szerszámgépinterfész) elterjesztése a szerszámgépek szabványos nemzetközi hálózatosodásának lehetővé tétele érdekében.

A Chiron ezenkívül a Siemens által megálmodott MindSphere World alapító tagja is, amely a felhőalapú, nyílt MindSphere IoT operációs rendszer globális felhasználói szervezete. A cél itt a „dolgok internetjének” tovább terjesztése a platform körül.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin szeptemberi lapszámában jelent meg.

(forrás: Rolatast/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés