hirdetés
hirdetés

Digitalizáció

Digitális iparóriás lesz a GE

A General Electric (GE) 8 milliárd forintos beruházással Budapesten hozta létre és nyitja meg hat globális digitális fejlesztési központjának egyikét. A 124 éves vállalat célja, hogy a világ egyik legnagyobb digitális szoftvervállalatává váljon. 

hirdetés

Az új központ megnyitása révén a GE jelenlegi, 10.000 főt is meghaladó alkalmazotti létszáma 2017 végére további 400, magasan képzett szakértői pozícióval bővül az ipari internet-megoldások területén. A központ szakértői szoftverfejlesztéssel, az üzleti folyamatok és alkalmazások rugalmasságát javító informatikai megoldásokkal, informatikai infrastruktúra építéssel és működtetéssel foglalkoznak majd, továbbá adatelemzési (Big Data) megoldásokhoz nyújtanak hozzáférést a vállalat ügyfeleinek.

A GE Digital a gépek és berendezések által generált adatfolyamot nagyteljesítményű analitikai rendszerekkel elemzi és ezen elemzéseket biztosítja az üzemeltetőknek. Az iparvállalatok így értékes adatokat és szempontokat kaphatnak az eszközök hatékonyabb irányításához.

A képen balról jobbra: Peter Stracar, a GE regionális ügyvezető igazgatója, John Ford, a GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának igazgatója, Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke a digitális központ átadóján
A képen balról jobbra: Peter Stracar, a GE regionális ügyvezető igazgatója, John Ford, a GE Magyarországi Digitális Fejlesztési Központjának igazgatója, Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke a digitális központ átadóján

A központot Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter, valamint Colleen Bell, Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetének jelenlétében avatta fel a GE, amelynek célja, hogy hagyományos ipari vállalatból 2020-ra a világ egyik legnagyobb digitális szoftvervállalatává váljon.

Predix a saját ügyfeleknek

A GE átalakulásának kulcsa, a GE Digital alapja a Predix, kifejezetten az ipar szereplői számára kifejlesztett felhő alapú informatikai platform, amelyet a GE 2016. februárban vezetett be. A Predix a GE innovatív, ipari gépek és berendezések gyártásában szerzett több évtizedes tapasztalatát ötvözi a korszerű adatelemzési és analitikai szaktudással. A Predix az energetika, az egészségügy, a járműipar, a vegyipar, a szállítás és közlekedés, az olaj- és gázipar valamint a gépgyártás területén működő GE ügyfeleket segíti abban, hogy nagy értékű gépeik és eszközeik üzemeltetési hatékonyságát javítsák.

A Predix lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználók adatokat vigyenek be rendszerbe és számításokat végezzenek a kezelt gépek és berendezések adatait felhasználva, akár az adott vállalat szintjén, akár a felhőben. A Predix valamennyi szintje biztonságos munkakörnyezetet nyújt az informatikai szakemberek számára.

A nyolc digitális fejlesztési központ egyike Budapesten nyílt meg
A nyolc digitális fejlesztési központ egyike Budapesten nyílt meg

A GE azért nyitott digitális központokat, hogy segítse ügyfeleit a platform használatában és az arra épülő alkalmazások kifejlesztésében. Ilyen központok üzemelnek már Detroitban, New Orleansban, Glen Allenben, Bangalore-ban és Riyadh-ban, a hálózat újabb tagjának pedig mostantól Budapest ad otthont.

A digitalizáció, amelyet a 4. ipari forradalomnak is neveznek, a gépek, emberek és adatok integráltabb hálózata, amely változásra készteti a GE-t is. A 124 éves vállalat átalakuláson megy keresztül, melynek során hagyományos, gép- és berendezésgyártó ipari vállalatból digitális iparvállalattá alakul, célja pedig az, hogy 2020-ra a digitális szolgáltatások révén 6 milliárd dollárral, 15 milliárd dollárra növelje éves árbevételét.

A digitalizációban van az üzlet

A GE Digital jelenleg 1.000 magyar IT-szakembert támogat a vállalat különböző magyarországi üzletágaiban. A Digitális Fejlesztési Központ létrehozásával további 400 új IT-szakértővel bővül majd 2017 végére. A központ a kezdetekben más külföldi és magyar GE vállalatoknak, a későbbiekben pedig GE ügyfeleinek is nyújt – szoftverfejlesztési, üzleti folyamat és alkalmazás támogatási, informatikai infrastruktúra építési és működtetési és adatelemzési – szolgáltatásokat.

A termelékenység növelésében hatalmas anyagi lehetőségek rejlenek. A GE számításai szerint, ha az összes európai kiadás összegét akár csak 1%-kal tudnánk csökkenteni a hatékonyság- és termelékenységnövekedés révén, akkor az Európai Unió összesített GDP-je évi 2,8 billió euróval bővülhetne 2030-ra, ami megegyezik az euro övezeti gazdaság jelenlegi méretének egy negyedével.

„Az ipari internet soha nem látott lehetőséget hordoz a magyar és a közép-európai gazdaság számára. A GE célja az, hogy Közép Európát vezető szerephez jutassa az Ipari Internet megoldások fejlesztésében, amelyek segítségével a régióban működő társaságok az információt felismerésekké, a felismeréseket pedig eredménnyé alakítják” – mondta Peter Stracar, a GE közép- és kelet-európai üzletágának vezérigazgatója.

A magyar digitális gazdaság hozzájárulása a GDP-hez jelenleg 20% körüli, egyike a legmagasabbaknak a közép- és kelet-európai régióban; ugyanakkor elmarad az európai és az észak-amerikai átlagtól, amely 30-35%.

A GE, amely több mint 27 éve van jelen Magyarországon, nemcsak a legnagyobb amerikai befektető, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben. A cég 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban.

(forrás: GE/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés