hirdetés
hirdetés

Jövő gyára

Az ipar 4.0-t formálják az AMB-n

Integrált digitalizáció, teljes körű automatizálás, additív gyártás, valamint technológiai kiválóság az orvostechnológiában és a szerszámgyártásban – ezekre a témákra helyezi a fókuszt a DMG Mori az idei AMB szakkiállításon.

hirdetés

Az idei AMB nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron Stuttgartban, szeptember 18. és 22. között mutatja be a DMG Mori a legújabb innovatív fejlesztéseit az új 10-es csarnok 2200 négyzetméteres területén. A középpontban a kiemelt fejlesztési területek állnak majd: a cégcsoport integrált digitalizációval kapcsolódik be az ipar 4.0 formálásába. Ehhez kulcsfontosságúak a Celos vezérlőrendszer új digitalizált munkamenetei, a termelésfelügyeletet ellátó új eszközök az optimális gyártási folyamatokért, az exkluzív technológiai ciklusok, valamint a CAD/CAM szimulációs megoldások. A DMG Mori a teljes körű automatizálás lehetőségét kínálja az egyedi és a sorozatgyártásban egyaránt. A kiállításon 13 úttörő automatizálási megoldás mutatkozik majd be összesen 32 szerszámgéppel. Ráadásul félóránként az egész stand egy digitális gyárrá változik majd – betekintést engedve ezzel az érdeklődőknek a jövő termelőüzemének működésébe. Az additív gyártás területén a második generációs Lasertec SLM szerszámgépen mutatják be a rugalmas rePlug porágymodult, amely két óránál kevesebb idő alatt lehetővé teszi a teljes alapanyagcserét. Emellett szerephez jut majd a vállalat technológiai szakértelme is az orvostechnológia és a szerszámgyártás területén.

Jövőbe mutató technológiák az AMB-n, idén először a 10-es csarnokban (forrás: DMG Mori)
Jövőbe mutató technológiák az AMB-n, idén először a 10-es csarnokban (forrás: DMG Mori)

Integrált digitalizáció minden szinten

A DMG Mori a digitalizáció úttörőjének számít a szerszámgépépítésben. Az integrált digitalizáció égisze alatt mutatja be az AMB-n a hálózatba kötött termelést az integrált és folyamatos digitalizációs megoldásai segítségével. A kiállításon az alkatrészgyártásban a digitális munkafolyamatokat integráló Celos, a folyamatokat támogató szoftverek, a fejlett gyártástervező megoldások, valamint az exkluzív technológiai ciklusok állnak majd a középpontban. Emellett bemutatásra kerül a Netservice, illetve az integrált Servicecamera és az IoTconnector is mint az egyedülálló távoli elérésű szerviz kiegészítője. Ezek, gyakorlatilag többfelhasználós platformokként, lehetővé teszik a felhasználók közötti együttműködést, így a technikusok és a karbantartók a vállalat szakembereivel is kommunikálhatnak a hálózaton keresztül, hogy minél gyorsabban megtalálhassák a megfelelő megoldást a felmerülő problémákra. A WerkBLiQ webalapú gyártófüggetlen platformmal mindenki bevonható a karbantartási és javítási folyamatba 15 különböző modul segítségével. A DMG Mori tehát komplett digitális megoldást kínál az értékteremtő folyamat minden szintjén.

A PH 150 palettakezelő rendszer is a gyártásautomatizálási megoldások között szerepel
A PH 150 palettakezelő rendszer is a gyártásautomatizálási megoldások között szerepel

Ezekhez a szintekhez gépspecifikus applikációk tartoznak a Celos-rendszerben, különböző folyamatok a termelésben, illetve gyártófüggetlen platformok is támogathatják a felhasználókat a szervizelési és a karbantartási feladatok ellátása során. A Celos emellett digitális termelésfelügyeletre is lehetőséget nyújt. Ez magában foglalja a Messenger, a Condition Analyzer, a Performance Monitor, a Tool Analyzer és a Cockpit alkalmazásokat. Az új Production Planning megoldás olyan tervezési és felügyeleti rendszer, amely folyamatos digitális tervező és megfigyelő funkciókat lát el, kezdve az alapanyag-felügyelettől a személyi fejlesztéseken át a részletes termeléstervezésig és rendeléskövetésig. A Netservice és a WerkBLiQ további számos funkciót kínál, így például a javítási és a karbantartási feladatok szervezését.

Nagyobb hatékonyság teljes körű automatizálással

Az automatizálás a DMG Mori stratégiájának egyik kulcseleme. A szerszámgépek és az automatizálási eszközök integrált fejlesztésével biztosítható, hogy az ügyfelek teljes körű megoldásokat kapnak a gyártótól. A DMG Mori Heitec, a 2017 novemberében csatlakozott üzem az anyacég automatizálási partnere. A gyár egyedi, testreszabott munkadarab-kezelő rendszerekkel foglalkozik, míg például a palettakezelő megoldások a szerszámgépgyártó üzemekben készülnek. Az együttműködésnek köszönhetően az ügyfelek integrált, folyamatos és megbízható, teljes körű automatizálással ellátott szerszámgépeket kapnak. Az AMB-n a DMG Mori bemutatja majd a legújabb automatizálási fejlesztéseit. A 13 gyártásautomatizálási megoldás között egy PH 150 palettakezelő rendszer is szerepel egy CMX 800 V szerszámgépen, valamint egy 3. generációs DMU 50 WH 15 munkadarabkezelővel és egy NHX 5000 szerszámgép RPS 14 forgó palettarendszerrel.

Csúcskategóriás automatizált szerszámgépek 2200 négyzetméteren, köztük a Robo2Go második generációja
Csúcskategóriás automatizált szerszámgépek 2200 négyzetméteren, köztük a Robo2Go második generációja

A Robo2Go második generációja szintén az AMB-n debütál. A rugalmas, robotos automatizálási megoldás a CLX és a CTX esztergaközpontok hatékony kiegészítője az új szoftverrel együtt. Az előre definiált programmodulokkal gyorsan és egyszerűen készíthetők el a programok, akár előzetes robotprogramozási ismeretek nélkül is. Az új munkadarabok betanítási folyamata így 15 percnél kevesebb időt vesz igénybe. A működtetés közvetlenül a gépvezérlőről végezhető. Az új megfogógeometriával könnyebben elkerülhetők az ütközések, és nagyobb kapacitás érhető el – a kialakítástól függően akár 10, 20 vagy 35 kg-os munkadarabok is kezelhetők.

Négy eljárás az additív gyártásban

A DMG Mori öt éve mutatta be úttörő kombinált technológiáját, a lézeres hegesztést és a fémforgácsolást egyesítő Lasertec 3D hybrid sorozatot. Emellett, a digitális folyamatokat erősítendő, kiterjesztette portfólióját az additív gyártás terén. Míg a Lasertec 65 3D lézeres hegesztésre alkalmas, addig az új, második generációs Lasertec 30 SLM már porágyas technológiát alkalmaz, és szelektív lézerszinterezéssel építi fel a munkadarabokat. Az utóbbi két sorozat kombinálható más megmunkálóközpontokkal és esztergagépekkel is a cégcsoport portfóliójából, így négy teljes körű additív gyártási folyamattípus valósítható meg a gyártó termékeivel.

A második generációs Lasertec 30 SLM rePlug porágyas modulja gyors alapanyagcserét kínál
A második generációs Lasertec 30 SLM rePlug porágyas modulja gyors alapanyagcserét kínál

Az additív rendszerek piacán a szelektív lézerszinterezés (SLM) a Lasertec 30 SLM második generációjával egyedülálló rugalmasságot, termelékenységet és megbízhatóságot kínál. A rePlug porágymodulnak köszönhetően az alapanyag kicserélése pedig kevesebb mint két órát vesz igénybe. A zárt porkezelő rendszer biztonságos munkavégzést garantál, és önállósítja a gyártási folyamatot. Az új ajtórögzítési megoldás és a gép ergonomikus kialakítása egyszerűbbé teszi a munkadarabok kezelését és a karbantartási munkát, miközben az új vezérlőpanel kényelmes irányítást és programozást tesz lehetővé. A Celosszal a DMG Mori komplett szoftveres megoldást kínál a CAM-programozáshoz és a vezérléshez is egyetlen kézből. A letisztult standardizált felület lehetővé teszi a munkadarabok külső programozását, majd gyártásba történő gyors – komplexitástól függő időszükségletű – implementálását.

Technológiai kiválóság

Mind a szerszámgyártás, mind az orvostechnikai ipar fontos mozgatórugói a szerszámgépfejlesztéseknek, hiszen ezekben az ágazatokban igen nagy szükség van a teljes körű megbízható megoldásokra. A DMG Mori támogatja e jövőbe mutató ágazatok szereplőit mind szaktudásával, mind gyakorlati tapasztalataival. A Technology Excellence Centereket kimondottan ebből a célból alapították, hiszen e fejlesztési központokban már a korai fázisban be tudják vonni a felhasználókat. A Deckel Maho szerszámgyártási központban, Pfrontenben számos szerszámgépet használnak, köztük monoBlock, duoBlock, Lasertec 3D gépeket, és egyre fontosabbá válnak az itt készülő XXL megmunkálóközpontok is. A vállalat seebachi gyárában a fókuszban az orvostechnikai iparág áll, itt készülnek a nagy precizitású DMU eVo linear szerszámgépek és a gyors Milltap 700 kompakt megmunkálóközpontok.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés