hirdetés
hirdetés

Ipar 5.0

Az emberi érintés visszatér

Míg a globális trendek az okosgyárak létrehozása és a digitális kommunikáció felé mutatnak, addig napjainkban egy új irányzat van születőben, amely visszahozza az emberi kéz szerepét a gyártási folyamatokba. E trendet „ipar 5.0”-nak, más néven kollaboratív iparágnak nevezzük.

hirdetés

Az ipari gyártás egyik legtöbbet emlegetett technológiai trendje az úgynevezett negyedik ipari forradalom, vagyis az „ipar 4.0”. Ezen irányzat magában foglalja az információs technológia és az automatizálás integrációjának köszönhetően megváltozott gyártási folyamatokat. E trend a humán erőforrástól egyre inkább a gépek világa felé tereli a gyártási folyamatokat.

Kollaboratív robot munka közben
Kollaboratív robot munka közben

A kollaboratív robotok (kobotok) eladásában piacvezető szerepet betöltő Universal Robots azonban egy további trend mellett tette le a voksát, és azt vallja, hogy a növekvő egyedi piaci igények maximális kielégítése érdekében az emberi kreativitás és jelenlét újragondolása szükséges. Az „ipar 5.0” trend kulcsa tehát az ember és robot közti hatékony együttműködésben rejlik, kihasználva mindkét fél azon adottságait, amelyekben a legjobbak. Míg a robotok kiválóak a tömegszerű, standard termékek gyártási folyamataiban, addig az emberek kitűnően végeznek kognitív, illetve olyan feladatokat, amelyekhez kézügyesség vagy képzelőerő szükséges. Akár arra használjuk a robotokat, hogy mélytengeri merüléssel régészeti leleteket hozzunk a felszínre, vagy nukleáris hulladékok mozgatására programozzuk be őket, rugalmasak és megbízhatóak, és mint az ember avatárjai, olyan helyekre juthatunk el velük, amelyek a múltban elképzelhetetlenek lettek volna.

Egyre több helyen segít

Nem kell azonban ilyen messze mennünk ahhoz, ha a robotok hétköznapi felhasználási lehetőségeit szeretnénk feltérképezni. A vállalat által gyártott UR3, UR5 és UR10 típusú robotok gyakorlatilag bármilyen automatizálható feladatra beprogramozhatóak, és bármely iparágban alkalmazhatóak. A kobotok jelen vannak például az autó-, az élelmiszer- vagy épp a gyógyszeriparban, a felhasználási lehetőségek tárháza folyamatosan növekszik. Az Universal Robots robotjainak további jelentős előnye, hogy beprogramozásuk gyerekjáték, működtetésük rövid időn belül elsajátítható. A vállalat ehhez például különféle oktató modulok rendelkezésre bocsátásával is segítséget nyújt.

Az UR3 munka közben
Az UR3 munka közben

Az Universal Robots vállalatot Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója alapította 2005-ben két társával a dániai Odensében. Céljuk már akkor az volt, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy létrehozzanak egy olyan egyedi, ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és észszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. Felmérések szerint az UR robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban. A bostoni Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Olaszországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában, Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és Kínában.

A dán gyártó folyamatos kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének köszönhetően újabb és újabb területeket fedez fel a kollaboratív robotok fejlesztését és új termékek kialakítását illetően, ami új utakat nyit meg az automatizálás világában. Ahogy a trendek is sejtetik, robbanásszerű növekedés várható e területeken a következő években.

(forrás: Universal Robots/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés