hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

A hangsúly a decentralizáláson van

Az ipar 4.0 koncepció céljaival összhangban a Murrelektronik terepibusz-moduljai lehetőséget teremtenek a vevők számára a rugalmas, az értékteremtő láncot optimalizáló berendezéshálózatok megvalósítására.

hirdetés

Az első ipari forradalom 1769-ben vette kezdetét, amikor James Watt szabadalmaztatta gőzgépét. Az újabb áttörést Henry Ford futószalagja jelentette 1913-ban. Az a forradalom, amelyről ma beszélünk, 40 éve kezdődött a programozható logikai vezérlő (Programmable Logic Control, PLC) megszületésével. Ettől fogva a gépek és a robotok minden korábbinál gyorsabban tudtak termelni, a termelékenység az egekbe szökött. Idővel az érzékelők és a beavatkozók párhuzamos kábelezése már nem tudott lépést tartani a termelékenység új szintjével, ezért új megoldás után kellett nézni annak érdekében, hogy a terepi eszközök vezérlése és a velük való kommunikáció gyorsabb és hatékonyabb lehessen. Így emelkedett fel a terepibusz-modulok ipari alkalmazásának csillaga. Az ekkor szabvánnyá vált digitális adatátvitel nagymértékben megváltoztatta a gépeket és a berendezéseket, mivel jelentősen megkönnyítette a legkülönfélébb alkalmazások megvalósítását és az üzembe helyezést.

Lehetőség a folyamatos optimalizálásra

A mai terepibusz-modulok egymástól távol lévő komponensek – például érzékelők vagy beavatkozók – és a vezérlő közötti adatátvitelt biztosítják. Az adatok folyamatosan frissülő információt adnak a gyártócsarnokban lévő gépek aktuális állapotáról, és lehetővé teszik a pontosabb diagnosztizálást. Ezenfelül a terepibusz-modulok egyszerűbbé teszik a kábelezést is. A szabványosított ipari dugaszolható csatlakozók – például M8-as vagy M12-es – és a decentralizált terepibusz-modulok kombinációjával már nem kell az összes érzékelőt és beavatkozót egyesével összekötni a vezérlővel. A berendezés méretétől függően ez nagymértékben hozzájárul a telepítés egyszerűsítéséhez és a kábelezési hibák elkerüléséhez.

A német Ipar 4.0-munkacsoport egyik struktúrakutatási tanulmánya szerint a negyedik ipari forradalom célja az emberek, az objektumok és a rendszerek összekapcsolásával olyan dinamikus, valós időben optimalizált, önszerveződő, vállalatokon átnyúló értékteremtési hálózatok létrehozása, amelyek különböző szempontok – többek között a költségek, a rendelkezésre állás és az erőforrások felhasználása – alapján folyamatosan optimalizálhatók. Az ipar 4.0 az egyéni vevői igények rugalmas gyártással történő teljesítésére helyezi a hangsúlyt, amelynek alapját a gépek és a komponensek decentralizált rendszere jelenti.

Világos az elképzelés

A decentralizált koncepciókra fókuszáló Murrelektronik, az ipari telepítési megoldások globális szállítója rugalmas megoldásokat kínál a gépek vagy berendezések valamennyi I/O-pontjának összekapcsolásához. A vállalat tagja az ipar 4.0 vezetői munkacsoportjának. „Az automatizálástechnika innovatív vállalataként nemcsak a legújabb fejlesztések első vonalában szeretnénk lenni, hanem részesei kívánunk lenni a jövő alakításának” – mondta Jörg Krautter, a Murrelektronik automatizálásért felelős alelnöke, aki 2014 óta aktívan részt vesz a bizottság munkájában.

Új trend: cross-linking technológia (forrás: Murrelektronik)
Új trend: cross-linking technológia (forrás: Murrelektronik)

A kompakt terepibusz-modulok piacvezető gyártójaként a Murrelektronik világos elképzeléssel rendelkezik a jövő terepibusz-moduljairól. A mai modulokkal megvalósíthatók már decentralizált, passzív vagy aktív telepítési megoldások. Állandó műszaki követelményt jelent ennek során a magas fokú IP-védettség (IP67), amelynek köszönhetően a szerkezeti elemek a kapcsolószekrényen kívül is üzemeltethetők, így értékes hely szabadul fel a szekrényben. Ezenkívül a jövőben a Murrelektronik terepibusz-moduljai online is elérhetők lesznek annak érdekében, hogy az üzemeltető átfogó képet nyerhessen a rendszer pillanatnyi státusáról. Ráadásul az online kapcsolat energiamegtakarítási funkciókra ad lehetőséget a növekvő energiaköltségek elleni fontos lépésként, illetve az állapottól függő diagnosztizálás érdekében, ami meghosszabbítja a berendezés élettartamát.

Elérés online hálózatban

Az ipar 4.0 koncepció céljaival összhangban a Murrelektronik terepibusz-moduljai lehetőséget teremtenek a vevők számára a rugalmas, az értékteremtő láncot optimalizáló berendezéshálózatok megvalósítására. Ehhez három világos előnyt kínálnak: folyamatosan felügyelik a berendezés státusát, energiahatékonyak, és állapottól függő diagnosztikát tesznek lehetővé.

Az ipar 4.0 koncepció előirányzatként tartalmazza, hogy minden terepibusz-adat online hálózatban legyen elérhető. A jövőben a berendezés fejlesztéséhez szükséges termékadatok az interneten keresztül lesznek fellelhetők. Ennek köszönhetően a vevő által a tervezéshez és a mérnöki kialakításhoz rendelkezésre bocsátott adatok megbízható alapot fognak képezni az üzembe helyezéshez.

Termelés 4.0: a megfelelő alkatrész a megfelelő minőségben
Termelés 4.0: a megfelelő alkatrész a megfelelő minőségben

Az üzembe helyezést a berendezés automatikus konfigurálásának lehetősége, valamint a be- és kimenetek megkönnyített paraméterezése gyorsítja fel. A modulok automatikusan felismerik a be- és kimeneteket, és ennek megfelelően konfigurálják magukat. Ezeket az innovációkat a továbbfejlesztett tervezési szakasz tette lehetővé. Amint a berendezés megkezdi működését, a modulok decentralizált intelligenciát biztosítanak: intelligensen kommunikálnak egymással, azaz eseményvezérelten működnek. Megfelelően előkészítenek minden adatot és jelet, és az interneten keresztül hálózatba vannak kapcsolva, így jobb hozzáférést nyújtanak az adatokhoz.

Új lehetőségek nyílnak meg

A hálózatba kapcsolt működés számtalan új lehetőséget kínál, például az energiagazdálkodás és a karbantartás terén. Az energiagazdálkodás az igényekhez igazodik, és az energia mérését, szabályozását és elosztását foglalja magában. A modulok hatékonyabb alkalmazása és az ezáltal alkalmazásoptimalizált karbantartás további jelentős előnyt jelent. Mostantól mérhető a megbízhatóság a modulok élettartamának meghatározása céljából. Az állapotközpontú diagnosztika szintén jelentős szerepet játszik a terepibusz-modulok terén, csakúgy, mint a csatlakoztatott rendszerek megelőző diagnosztikája. Ezáltal lehetővé válik rendszeres karbantartási időközök meghatározása a mérnökök számára, és a modulok lekapcsolása a megfelelő pillanatban. Ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a nem tervezett gépleállások.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés