hirdetés
hirdetés

Integrált digitalizációs megoldások

A digitalizáció útja az elképzeléstől a megvalósításig

Az ipar 4.0 továbbra is a gépipar legfontosabb témája maradt. A folyamatban a DMG Mori globális, kulcsrakész megoldásokat szállító vállalattá kíván válni. Ennek keretében a Celos kezelőrendszer moduláris megoldásportfóliót kínál a termelés integrált digitalizációjához – így gépeket, folyamatokat és szolgáltatásokat is.

hirdetés

Holger Rudzio számára a DMG Mori Software Solutions üzletágának vezetőjeként a digitalizáció középpontja a termelés. E perspektíva legkiemelkedőbb előnye az, hogy a digitális átalakulás lépésről lépésre mehet végbe, alulról felfelé, és nem fordítva. Kiindulópontnak a gépi folyamatok tekinthetők, innen haladhatunk a digitális munkafolyamatokon át a hálózatba kapcsolt digitális gyárak koncepciójáig. Projektről projektre, egyik sikertől a következő felé.

Digitalizációs eszköztár kicsiknek és nagyoknak

A szemléletet jól tükrözi a digitalizáció útja elnevezésű elképzelés, amely mellett a DMG Mori vevőivel együtt elkötelezte magát. Olyan vezérfonal ez, amelynek jelentősége a digitális innovációk és a jövőbeli projektek ismeretében egyre nő. 2018 januárja óta az ügyfelek élő bemutatók keretében tapasztalhatják meg a digitális gyárak és a horizontális hálózatépítés nyújtotta előnyöket. Ezekből az ötletekből és tervekből alkotta meg a vállalatcsoport a „digitalizáció eszköztárát”, amely a kisebb cégek számára is lehetőséget teremt a digitális megoldások hatékony és biztonságos bevezetésére, emellett pedig a nagyvállalatok is profitálhatnak a moduláris megoldáscsomag alkalmazásából.

Teljesen digitalizált folyamatok

2018 tavaszától az integrált digitális munkafolyamatoké a főszerep a Celos 5.0-s verzióval – a tervezéstől a termelésütemezésen át a termelés felügyeletéig. A Digital planning (digitális tervezés) Celos-appcsomag lehetővé teszi felhasználói számára, hogy hatékonyabban kezeljék a megrendeléseket, miközben számos egyéb összefüggést is figyelembe vesznek. A Production planning (termeléstervezés) alkalmazás határozott előnyt jelent, amikor a hatékonyság fokozása és az üzemi megbízhatóság kerül a figyelem középpontjába. Ez magában foglalja az ERP-rendszerek integrálásának lehetőségét, a digitális termeléstervezést és a teljes gyártás irányítását. „A termeléstervezés és a konzisztens integráció lehetővé teszi a folyamatok optimalizálását” – magyarázza Holger Rudzio. Így csökkennek a beállítási és állásidők, a termelékenység pedig hosszú távon jelentősen javul. A digitális átláthatóság biztosítja, hogy mindezek mellett a termelésütemezés megbízhatósága is jobb lesz.

Celos Production planning a hatékonyabb tervezésért és termelésért (forrás: DMG)
Celos Production planning a hatékonyabb tervezésért és termelésért (forrás: DMG)

A Digital tooling (digitális szerszámozás) egy másik folyamatcsomag. Az összes szükséges szerszámhoz kapcsolódó információ központilag kezelhető ezzel a Celos-appal akár az NC-programozás vagy a szimuláció során – a szerszámadatok kiolvashatók, módosíthatók és behívhatók. A szerszámokról tárolt információk a megmunkálás során folyamatosan hozzáférhetők, egyszerre akár több rendszer számára is. Az összes folyamatspecifikus adat egy központi szerszámkezelő rendszerben kerül tárolásra, így a szerszámok története átlátható és teljesen követhető marad.

Termelésfelügyelet extrákkal

A Digital monitoring (digitális felügyelet) csomag minden fontos információt megjelenít a digitális gyárról, így még átláthatóbbá teszi a termelési folyamatokat. A Celos Condition analyzer (állapotelemzés) alkalmazás adatrögzítést, -mentést, -elemzést és -megjelenítést kínál a gépeken gyűjtött adatok számára. Lehetővé teszi egy vagy több szerszámgép felügyeletét, ennek köszönhetően az esetleges hibák hamar kiszűrhetők. A Performance monitor (teljesítményfelügyelet) vizualizálja a kiválasztott gép kapacitását és hatékonyságát a lekérdezés helyétől függetlenül, így átláthatóságot, az alap termelési paraméterek (KPI-k) felügyeletét kínálja.

Celos Digital tooling – három app az integrált szerszámkezeléshez
Celos Digital tooling – három app az integrált szerszámkezeléshez

Minden egy helyen

A Celos Cockpit a gépek és a termelési környezet közötti interfészként szolgál. A DMG Mori szerszámgépekről származó és a külső üzemi körülményekre vonatkozó releváns adatok is itt jelennek meg. A felhasználónak lehetősége van áttekinteni a termelés állapotát és a rendeléseket, valamint képet kaphat az esetleges hibákról is (így elakadásokról, várakozási időkről, azok okáról és a hátralévő munkaidőkről).

Celos Digital Monitoring – a teljes gyártási folyamat áttekintése
Celos Digital Monitoring – a teljes gyártási folyamat áttekintése

A Celos 5.0 verzióval az összes DMG Mori szerszámgép (Siemens, Heidenhain vagy Mapps vezérlővel, kivéve a Slimline-sorozatú gépeket) elérhető 2018 áprilisától. A régebbi szerszámgépek Celos vezérlése is frissíthető az újabb verzióra. Az 5.0 verzióra történő frissítés egy frissítőkulccsal végezhető el a DMG Mori szerviztechnikusai által. Az adat- és kommunikációs beállítások teljesen érintetlenek maradnak. Minden felhasználó alapoktatásban részesül az új funkciók használatából.

Adamosszal a kulcsrakész megoldásokért

A DMG Mori egy fontos elemet vezetett be a Celosszal, méghozzá az üzemi digitalizációt. A digitalizáció további terjedésének érdekében a gyártó partnereinek segítségével megalapította az Adamos IIoT-t.

„Az Adamos egy fontos része a digitalizáció útja elképzelésnek, hiszen így nagyobb befolyásunk lehet a digitalizáció folyamatára, és aktívan formálhatjuk a fejlődést – emeli ki Holger Rudzio az IIoT (ipari dolgok internetje) kezdeményezés fontosságát. Miközben a DMG Mori önállóan fejlesztette a platformalapú üzleti modelljét, partnereivel együttműködik az IIoT-infrastruktúra fejlesztésében az alapszoftverek és digitális termékek, valamint az adatalapú szolgáltatások terén.

A résztvevők stratégiai együttműködésben dolgoznak az ipar 4.0-t és az IIoT-t érintő kérdések megoldásán (forrás: DMG Mori)
Adamos - a gépészet formálja a digitalizációt

A globális Adamos-kezdeményezés a gépészet digitális jövőjéért dolgozik egyenlő félként részt vevő partnerekkel. „Közösen kell meghatároznunk a digitális termelés szabályait. Ez az egyetlen járható út arra, hogy az ipari vállalatok elkerüljék a függőségi kapcsolatot egy-egy szoftvervállalattal vagy internetes céggel” – hangzik Holger Rudzio álláspontja. A DMG Mori olyan partnerekkel dolgozik az Adamoson, mint a Dürr, a Zeiss, az ASM, az Engel és a Software AG. Hamarosan pedig további vállalatok csatlakoznak a szervezethez.

A DMG Mori a Celos alkalmazásalapú vezérléssel olyan operációs rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi az adatalapú folyamatok tervezését és vizualizálását. Az Adamosnak köszönhetően a Celos mostantól nyílt hálózattá és digitális piactérré bővíthető a gépipari vállalatok számára. Holger Rudzio szerint: „Most már meggyőző digitális szolgáltatásokat kínálhatunk ügyfeleinknek a szerszámgépek mellé. Képessé váltunk a teljes termelési folyamatlánc digitalizálására, és az Adamosnak köszönhetően sikeresen tervezhetünk egyszerű és összetett folyamatokat egy átfogó szemléletmód segítségével.”

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés