hirdetés
hirdetés

Integrált digitalizációs megoldások

A digitalizáció útja az elképzeléstől a megvalósításig

Az ipar 4.0 továbbra is a gépipar legfontosabb témája maradt. A folyamatban a DMG Mori globális, kulcsrakész megoldásokat szállító vállalattá kíván válni. Ennek keretében a Celos kezelőrendszer moduláris megoldásportfóliót kínál a termelés integrált digitalizációjához – így gépeket, folyamatokat és szolgáltatásokat is.

hirdetés

Holger Rudzio számára a DMG Mori Software Solutions üzletágának vezetőjeként a digitalizáció középpontja a termelés. E perspektíva legkiemelkedőbb előnye az, hogy a digitális átalakulás lépésről lépésre mehet végbe, alulról felfelé, és nem fordítva. Kiindulópontnak a gépi folyamatok tekinthetők, innen haladhatunk a digitális munkafolyamatokon át a hálózatba kapcsolt digitális gyárak koncepciójáig. Projektről projektre, egyik sikertől a következő felé.

Digitalizációs eszköztár kicsiknek és nagyoknak

A szemléletet jól tükrözi a digitalizáció útja elnevezésű elképzelés, amely mellett a DMG Mori vevőivel együtt elkötelezte magát. Olyan vezérfonal ez, amelynek jelentősége a digitális innovációk és a jövőbeli projektek ismeretében egyre nő. 2018 januárja óta az ügyfelek élő bemutatók keretében tapasztalhatják meg a digitális gyárak és a horizontális hálózatépítés nyújtotta előnyöket. Ezekből az ötletekből és tervekből alkotta meg a vállalatcsoport a „digitalizáció eszköztárát”, amely a kisebb cégek számára is lehetőséget teremt a digitális megoldások hatékony és biztonságos bevezetésére, emellett pedig a nagyvállalatok is profitálhatnak a moduláris megoldáscsomag alkalmazásából.

Teljesen digitalizált folyamatok

2018 tavaszától az integrált digitális munkafolyamatoké a főszerep a Celos 5.0-s verzióval – a tervezéstől a termelésütemezésen át a termelés felügyeletéig. A Digital planning (digitális tervezés) Celos-appcsomag lehetővé teszi felhasználói számára, hogy hatékonyabban kezeljék a megrendeléseket, miközben számos egyéb összefüggést is figyelembe vesznek. A Production planning (termeléstervezés) alkalmazás határozott előnyt jelent, amikor a hatékonyság fokozása és az üzemi megbízhatóság kerül a figyelem középpontjába. Ez magában foglalja az ERP-rendszerek integrálásának lehetőségét, a digitális termeléstervezést és a teljes gyártás irányítását. „A termeléstervezés és a konzisztens integráció lehetővé teszi a folyamatok optimalizálását” – magyarázza Holger Rudzio. Így csökkennek a beállítási és állásidők, a termelékenység pedig hosszú távon jelentősen javul. A digitális átláthatóság biztosítja, hogy mindezek mellett a termelésütemezés megbízhatósága is jobb lesz.

Celos Production planning a hatékonyabb tervezésért és termelésért (forrás: DMG)
Celos Production planning a hatékonyabb tervezésért és termelésért (forrás: DMG)

A Digital tooling (digitális szerszámozás) egy másik folyamatcsomag. Az összes szükséges szerszámhoz kapcsolódó információ központilag kezelhető ezzel a Celos-appal akár az NC-programozás vagy a szimuláció során – a szerszámadatok kiolvashatók, módosíthatók és behívhatók. A szerszámokról tárolt információk a megmunkálás során folyamatosan hozzáférhetők, egyszerre akár több rendszer számára is. Az összes folyamatspecifikus adat egy központi szerszámkezelő rendszerben kerül tárolásra, így a szerszámok története átlátható és teljesen követhető marad.

Termelésfelügyelet extrákkal

A Digital monitoring (digitális felügyelet) csomag minden fontos információt megjelenít a digitális gyárról, így még átláthatóbbá teszi a termelési folyamatokat. A Celos Condition analyzer (állapotelemzés) alkalmazás adatrögzítést, -mentést, -elemzést és -megjelenítést kínál a gépeken gyűjtött adatok számára. Lehetővé teszi egy vagy több szerszámgép felügyeletét, ennek köszönhetően az esetleges hibák hamar kiszűrhetők. A Performance monitor (teljesítményfelügyelet) vizualizálja a kiválasztott gép kapacitását és hatékonyságát a lekérdezés helyétől függetlenül, így átláthatóságot, az alap termelési paraméterek (KPI-k) felügyeletét kínálja.

Celos Digital tooling – három app az integrált szerszámkezeléshez
Celos Digital tooling – három app az integrált szerszámkezeléshez

Minden egy helyen

A Celos Cockpit a gépek és a termelési környezet közötti interfészként szolgál. A DMG Mori szerszámgépekről származó és a külső üzemi körülményekre vonatkozó releváns adatok is itt jelennek meg. A felhasználónak lehetősége van áttekinteni a termelés állapotát és a rendeléseket, valamint képet kaphat az esetleges hibákról is (így elakadásokról, várakozási időkről, azok okáról és a hátralévő munkaidőkről).

Celos Digital Monitoring – a teljes gyártási folyamat áttekintése
Celos Digital Monitoring – a teljes gyártási folyamat áttekintése

A Celos 5.0 verzióval az összes DMG Mori szerszámgép (Siemens, Heidenhain vagy Mapps vezérlővel, kivéve a Slimline-sorozatú gépeket) elérhető 2018 áprilisától. A régebbi szerszámgépek Celos vezérlése is frissíthető az újabb verzióra. Az 5.0 verzióra történő frissítés egy frissítőkulccsal végezhető el a DMG Mori szerviztechnikusai által. Az adat- és kommunikációs beállítások teljesen érintetlenek maradnak. Minden felhasználó alapoktatásban részesül az új funkciók használatából.

Adamosszal a kulcsrakész megoldásokért

A DMG Mori egy fontos elemet vezetett be a Celosszal, méghozzá az üzemi digitalizációt. A digitalizáció további terjedésének érdekében a gyártó partnereinek segítségével megalapította az Adamos IIoT-t.

„Az Adamos egy fontos része a digitalizáció útja elképzelésnek, hiszen így nagyobb befolyásunk lehet a digitalizáció folyamatára, és aktívan formálhatjuk a fejlődést – emeli ki Holger Rudzio az IIoT (ipari dolgok internetje) kezdeményezés fontosságát. Miközben a DMG Mori önállóan fejlesztette a platformalapú üzleti modelljét, partnereivel együttműködik az IIoT-infrastruktúra fejlesztésében az alapszoftverek és digitális termékek, valamint az adatalapú szolgáltatások terén.

A résztvevők stratégiai együttműködésben dolgoznak az ipar 4.0-t és az IIoT-t érintő kérdések megoldásán (forrás: DMG Mori)
Adamos - a gépészet formálja a digitalizációt

A globális Adamos-kezdeményezés a gépészet digitális jövőjéért dolgozik egyenlő félként részt vevő partnerekkel. „Közösen kell meghatároznunk a digitális termelés szabályait. Ez az egyetlen járható út arra, hogy az ipari vállalatok elkerüljék a függőségi kapcsolatot egy-egy szoftvervállalattal vagy internetes céggel” – hangzik Holger Rudzio álláspontja. A DMG Mori olyan partnerekkel dolgozik az Adamoson, mint a Dürr, a Zeiss, az ASM, az Engel és a Software AG. Hamarosan pedig további vállalatok csatlakoznak a szervezethez.

A DMG Mori a Celos alkalmazásalapú vezérléssel olyan operációs rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi az adatalapú folyamatok tervezését és vizualizálását. Az Adamosnak köszönhetően a Celos mostantól nyílt hálózattá és digitális piactérré bővíthető a gépipari vállalatok számára. Holger Rudzio szerint: „Most már meggyőző digitális szolgáltatásokat kínálhatunk ügyfeleinknek a szerszámgépek mellé. Képessé váltunk a teljes termelési folyamatlánc digitalizálására, és az Adamosnak köszönhetően sikeresen tervezhetünk egyszerű és összetett folyamatokat egy átfogó szemléletmód segítségével.”

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés