hirdetés
hirdetés

Automatizálás

KUKA robotok – egy 100 éves vízió kibontakozása

25 évvel a KUKA magyarországi alapítását követően a vállalat gazdasági ügyvezetőjét, Orovica Szilárdot és értékesítőjét, Perity Gábort kérdeztük az ipari automatizálásról a 21. században. 

hirdetés

Orovica Szilárd, gazdasági ügyvezető
Orovica Szilárd, gazdasági ügyvezető
A KUKA brandet Magyarországon már több mint fél évszázada ismerik, amióta megjelentek a városokban a szemétszállító autók. A narancssárga járműveken a kezdetektől látható volt a márka: KUKA, ami a köznyelvben meg is honosodott a szemetesre. A csaknem 120 éves vállalat 25 éve van jelen Magyarországon KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. néven, és ma már vezető cég az ipari robotok gyártásában. Legutóbbi, egyedülálló fejlesztésük a KUKA LBR iiwa (intelligent industrial work assistent), a világ első sorozatgyártott, könnyűszerkezetes robotja, amely észleli a környezetét, és az automatizált műveleteket olyan pontosan és biztonságosan hajtja végre, hogy védett tartomány nélkül képes együttműködni az emberrel. Technikai előnyén túlmutat, hogy a sorozatgyártásban készült fröccsöntött termékeket az ügyfél kívánságára közvetlenül a gyártósoron teheti egyedivé. Ezt a digitális hálózatba kapcsolt és teljesen automatizált gyártósort a német ARBURG gépgyártó céggel és a KUKA rendszerpartnerével, az FPT-vel közösen fejlesztették. A világ legtöbb pontjára Magyarországról szállítják a KUKA robotokhoz szükséges vezérlőszekrényeket, vezérlést, kábelt és energialáncot.  

Már a cég múlt századi alapításánál az automatizálás lebegett a két tulajdonos szeme előtt, most a negyedik ipari forradalom idején, amikor igazán előtérbe került a robotizálás, a KUKA helyzetelőnyben van?

Perity Gábor: A KUKA nagy támogatója az ipar 4.0-nak, egyik ismertetett termékünk az LBR iiwa szenzitív robotkar, amely az iparban egyelőre egyedülállónak számít, hiszen több mint egy kollaboratív robotkar. A KUKA azzal is tisztában van, hogy a szenzitív robotkarok megjelenése a piacon egyelőre az ipar 4.0 kezdetét jelenti, ezért további komoly fejlesztések is folynak már a háttérben, és azt mondhatjuk, hogy a legjobb irányban haladunk ahhoz, hogy a megfelelő helyzetelőnybe kerüljünk. 

Milyen területeket és mekkora kapacitással fed le a magyarországi KUKA?

Orovica Szilárd: Magyarországon a leghangsúlyosabb terület a robotokhoz tartozó vezérlőszekrények és kábelek gyártása, ez adja az árbevétel kilencven százalékát. Ezenkívül rozsdamentes berendezések, egyedi vezérlőszekrények gyártásával is foglalkozunk. Fontos tevékenységünk továbbá a használt robotok felújítása. Jelenleg többszintű együttműködés folyik a felsőoktatással. Szakmai gyakorlatokat kínálunk a diákok számára, támogatjuk a diplomamunkák megírását, kooperációs képzést nyújtunk, idén pedig első alkalommal nyári egyetemet szervezünk automatizálás és robotika témakörben.

Perity Gábor értékesítő
Perity Gábor értékesítő
P. G.: Az elmúlt években a KUKA Magyarországon folyamatosan tudta növelni piaci részesedését, és ez a jövőben is célunk. A KUKA lokális szerepe a gazdaságban meghatározó, a KUKA Robotics Hungária Kft.-nek 2013 óta több leányvállalata is működik, melyek az elmúlt években sikeresek voltak. A taksonyi telephelyünket folyamatosan fejlesztjük a robotika terén, ebbe beletartozik az oktatási tevékenység, a mérnöki szolgáltatás, a szoftver- és a szerteágazó szerviztevékenység is. After sales tevékenységünk, illetve tréningjeink magas színvonalát munkatársaink folyamatos képzésével biztosítjuk. Magyarországi központunk irányítja Románia és Bulgária területén működő értékesítési, illetve szervizhálózatunk működését is.

Mennyire központi téma a vállalatnál az ipar 4.0?

O. Sz.: A KUKA több szinten is foglalkozik az ipar 4.0-val. Magyarországon alapító tagja vagyunk az országos „Ipar 4.0 Platform”-nak, és részt veszünk a Nemzetgazdasági Minisztérium által koordinált Ipar 4.0 Munkacsoportban. A magyar vállalaton belül vezetői körben aktuális téma az ipar 4.0 meghatározása saját magunk számára, a meglévő megoldások beazonosítása és további lehetőségek felkutatása. Németországban külön ipar 4.0 szakértőnk dolgozik, ő nemrég tartott előadást a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara keretében ipar 4.0 témában. Ő is részt vesz a német kormányzati munkacsoport munkájában. A szoftverfejlesztő részlegünk idén a hannoveri kiállításon mutatott be egy olyan interface-t, amely az ipar 4.0 megoldás terén támogatja a robotalkalmazásokat.

Hogy kell elképzelni a KUKA hazai telephelyeit, bázisát? Élen járnak a robottechnológiában, az automatizálásban? A kávét is robotok főzik?

O. Sz.: A gyártásban is van robotunk, a robotok számát pedig idén tovább bővítjük. Folyamatosan keressük a további robotizálás lehetőségét, és ebben segítenek a termékpalettán újonnan megjelenő hegesztő és kollaboratív szenzitív robotjaink is. A német gyárunkban a robotizálás és automatizálás még magasabb szintjét láthatjuk: automata árumozgatás, robotizált komissiózás, robotizált gyártás folyik. A kávét nem robotok főzik, viszont van olyan KUKA-alkalmazás, amelyben robotjaink a búzasört már tökéletesen tudják szervírozni.

KUKA robot a Mercedes gyárban
KUKA robot a Mercedes gyárban

Hogy lehet összefoglalni az elmúlt 25 évet, és milyen vízióik vannak a következő 25 évre Magyarországon?

O. Sz.: A magyar KUKA az elmúlt 25 évben az első időszakot profilkereséssel, majd növekedéssel töltötte. A 2009-es válságot követően a piac letisztult és beindult, jelenleg az előrejelzések évente két számjegyű növekedést jósolnak. Időközben a társaság nagyvállalattá nőtt, jelenleg a 200 legnagyobb magyar cég között jegyeznek minket. Mi itt Magyarországon is érezzük a globalizáció hatását. A konszernen belül rendszeres az erőforrások újraelosztása, ezért folyamatosan versenyképesnek kell maradnunk nemzetközi összehasonlításban is, csak így növelhetjük a szerepünket a KUKA-csoporton belül. Ez pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy beszélhessünk a következő 25 évről. Mindezen szempontból tekintve a magyar társaság kilátásai most nagyon biztatóak.

Az ipar 4.0 keretében összehangolódnak a gyártóberendezések és a termékek, így lehetővé teszik a decentralizált, önálló és önmagukat optimalizáló gyártási folyamatokat. Ebben jelentős szerepet vállal évtizedek óta a KUKA, amely amellett, hogy élen jár az automatizálásban, az autóipar mintegy 70%-át szolgálja ki: itthon a kecskeméti Mercedes a legnagyobb partnerünk, de a győri Audinál és a szentgotthárdi Opelnél is üzemelnek KUKA robotok.

KUKA Robotics Hungária 25 éve

A céget 1989-ben Németországban INDA Hungária névvel egy ott élő magyar alapította. A kezdetektől vezérlőszekrények gyártásával foglalkozott és akkor még beszállítója volt a német KUKA-nak. A cég 1991-ben települt át Magyarországra, Taksonyba, ahol elkezdték a KUKA robotokhoz tartozó vezérlőszekrényeket gyártani. A cég elindulásakor csupán heti 4-8 db vezérlést gyártott. A központ a kezdetektől Taksony volt, de telephelyei voltak Isaszegen és Gödöllőn. 2005-től állandó gyártóközpontja Füzesgyarmaton van.

Az elmúlt 25 évet ünnepelte a cég
Az elmúlt 25 évet ünnepelte a cég

Ma már heti több mint 300 db vezérlőszekrényt gyárt a KUKA Hungária, közel 1200 dolgozót foglalkoztat, és 4 telephellyel van jelen a magyar piacon. Taksonyban van továbbra is a központ, Füzesgyarmaton egy közel 24.000 m2 –es gyártórész, Budapesten szoftverfejlesztő központ és Temesváron oktatóközpont található.

Ezt a fejlődést a KUKA Robotics Hungária júniusban két családi nappal ünnepelte meg, közel 2.200 fő – KUKA dolgozó és családtagjaik – ünnepelte a cég elmúlt sikeres 25 évét Taksonyban és Füzesgyarmaton. A programsorozaton kicsik és nagyok is megtalálták a nekik tetsző programot, a dolgozók főzőverseny keretein belül mérhették össze a tudásukat, a nappali tartalmas programokat este koncert zárta.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés