hirdetés
hirdetés

Hálózat

Wi-Fi jel-erősítő okostapéta

A vezeték nélküli internetes kapcsolat nagymértékű felerősítésére alkalmas felületet fejlesztettek ki az MIT kutatói.

hirdetés

A vezeték nélküli jelek felerősítésére és visszaverésére alkalmas felületet fejlesztettek ki az MIT informatikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó laborjának (Computer Science and Artificial Intelligence Lab, avagy CSAIL) tudósai. A találmányt háztartások vagy irodák falaira is fel lehet telepíteni, méghozzá tapéta formájában.

Az MIT csapatának RFocus nevű újításához nincs szükség áramforrásra, minthogy csak a rajta kívül álló készülékek által kibocsátott jelek fókuszált reflektálására szolgál. Amikor például egy tőle független eszköz gyenge vezeték nélküli jelet továbbít a felületére, az „okos tapéta” pontosan oda összpontosítja a szignált, ahol szükség van rá. A módszer a közvetítést egy szoftver segítségével, parányi, irányítható, beépített antennák ezrein keresztül végzi el.

Okostapéta (Fotó: Jason Dorfman, MIT CSAIL)

Az intelligens eszközök méretének rendületlen csökkenése mellett a kütyük antennái is folyamatosan zsugorodnak, és így a jelbefogadó képességük is töretlenül gyengül. Az ilyen eszközök esetében a technika különösen hasznosnak bizonyulhat, mivel a jel átlagos erősségét akár meg is tízszerezheti. Az ötletgazdák szerint az újítás alkalmazása például a készletek és a gépek ellenőrzésére szolgáló szenzorok csatlakoztatásával később a raktárakban is praktikus lehet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Daily Mail Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[249436] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés