hirdetés
hirdetés

Látszat és valóság

Virtuális szemüvegben a világ tetején

Az NVIDIA korszerű okuláréjával torokszorító környezetben fedezhetjük fel a Mount Everestet.

hirdetés

Az NVIDIA a Consumer Electrics Show (CES) keretében bemutatta új HTC Vive Pre VR szemüvegét, amellyel a bátrabbak virtuálisan ellátogathattak a Mount Everestre.  

A SlashGear újságírója szerint a készülék kezdeti beállítása nem igényel különösebb hozzáértést a felhasználójától. A legújabb technológiai fejlesztésekre kihegyezett honlap zsurnalisztáját először bevezették egy üres terembe, ahol két kontrollert adtak a kezébe, majd egy HTC Vive Pre headsetet, és egy fejhallgatót helyeztek a fejére.

A szemüveg és az egyik kontroller (SlashGear)

A következő pillanatban a publicista már egy, a jeges tájon végighúzódó, látszólag feneketlen gleccserszakadék fölött találta magát.

A Khumbu-jégesés irdatlan hasadékán egy fémlétraszerű híd ívelt keresztül, amelyen korlátként csupán két kötél igyekezett lenyugtatni az utazót. A kesztyűként megjelenített kontrollereket közben a headset folyamatosan követte, amellyel az utazó kezei is a virtuális valóság részévé váltak. A kötelek megragadásához előre kellett dőlni, ám kiegyenesedvén a vaskos zsinegek is megfeszültek.

A kirándulás állítólag ekkor vált igazán élethű élménnyé a vállalkozó szellemű firkász számára.

Elmondása szerint, a SlashGear munkatársa menet közben a valóságban is igyekezett korrigálni az egyensúlyvesztésnek köszönhető látszólagos kilengéseket, ami a szilárd padlón is megnehezítette a haladást.

Bár a túra vizuális része a hírek szerint tényleg „dermesztő impressziókkal gazdagítja a fotelalpinistákat”, a virtuális szemüvegek nyújtotta technológia még messze áll a tökéletestől. A hegymászás esetében például egy lépcsőzőgép még hihetőbbé tenné a kiruccanást, és egy légkondi is elvárható lenne (bár ez már tényleg szőrszálhasogatás).

A VR ugyanakkor hatalmas lehetőségeket rejt még magában. Nem lehet kétségünk afelől, hogy a periférikus eszközök fejlődése és a szemüvegek felbontásának növekedése mind jobban el fogja mosni a látszat és a valóság között meghúzódó határokat.

Íme a virtuális túrát bevezető videó:

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: SlashGear)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés