hirdetés
hirdetés

Ipari kommunikáció

Vezeték nélküli vs. vezeték nélküli elosztott I/O

Mindannyian tudjuk, hogy a távoli vagy régebbi berendezések hálózatba kapcsolása során az egyik legnagyobb kihívást a vezetékezéssel kapcsolatos költségek jelentik.

hirdetés

Beltéri alkalmazás esetén kábeleket és vezetékeket kell eljuttatnunk a készülékhez, ha mérni, vagy megfigyelni akarunk. Az esetek többségében azonban ez meglehetősen nehézkes és költséges. Szabadtéren árkokat kell ásnunk, vezetékeket kell fektetnünk, engedélyeket kell beszereznünk…, és ne feledkezzünk meg az engedélyezéshez szükséges időről sem. Mi történik akkor, ha a csatlakoztatni kívánt eszköz a főutca vagy egy parkoló túloldalán van? A város utcáinak felásása tovább növelné a kivitelezés költségét. Sok esetben a szivattyúknak, a generátoroknak vagy a hűtőberendezéseknek a vezérlőszobával történő összekötése kábelekkel nem is lehetséges. Ilyen esetekben hogyan jutunk hozzá ezen berendezések adataihoz?

A vezeték nélküli elosztott I/O rendszerek telepítésének létezik egy hagyományos, Ethernet-rádiók segítségével végzett módszere. Alkalmazástól függően ez kiválóan működhet, adott esetben azonban költséges leállásokhoz vezethet. Azt pedig mindannyian ismerjük, hogy a leállás nem termeli ki a számlákat.
A ProSoft Technology vezeték nélküli I/O rendszerével a vezetékezés által okozott költség, bosszúság és leállás mindörökre a múlté lett.

Mi a különbség a vezeték nélküli I/O és az elosztott I/O Ethernet-rádiók között?

Az Ethernet rádiót használó hagyományos elosztott I/O rendszernek üzemeltetőre van szüksége a hálózati kommunikáció támogatásához és az adatkommunikációs hálózat programozásához. A ProSoft Technology vezeték nélküli I/O rendszerénél más a helyzet. A Wireless Terminal Blocknak nevezett vezeték nélküli I/O a vezeték nélküli kommunikáció leegyszerűsített formája, amelynek célja a két pont közötti megbízható, biztonságos kapcsolat megteremtése. Az adatrádiókkal ellentétben a vezeték nélküli I/O rendszernek nincs szüksége programozási szoftverre vagy hálózati protokollra a konfiguráláshoz. A vezeték nélküli I/O rádiók párosával vásárolhatók, már eleve a kapcsolathoz programozva. A rádiók közötti I/O jel 128 bites AES titkosítású, ami garantálja, hogy az információ csak a másik rádió által olvasható le. Az egyes I/O modulok a gépről olvassák le a fizikai jeleket – 24 VDC digitális jelek, 0–10 V vagy 4–20 mA analóg jelek formájában –, és küldik el az információt a másik ponton megtalálható I/O modulnak. A megfelelő modul egyszerűen átveszi a jelet a saját kimeneti csatlakozóján. A digitális I/O modulok négy digitális bemenettel és ugyanannyi digitális kimenettel, míg az analóg modulok mindegyike két-két be- és kimenettel rendelkezik. A kommunikáció kétirányú, tehát minden rádió küldhet és fogadhat jelet. Minden rádiós szett 16 I/O modulpárt támogat 64 digitális, illetve 32 analóg be- és kimenethez.

Egyszerűsített kommunikáció megbízható, biztosnágos kapcsolattal (forrás: proSoft)
Egyszerűsített kommunikáció megbízható, biztosnágos kapcsolattal (forrás: proSoft)

Mivel a rendszer csak kis mennyiségű adatforgalom kezelésére hivatott, a vezeték nélküli I/O rádiók az úgynevezett frekvenciaugrásos szórt spektrumú modulációt alkalmazzák. Ez a módszer ideális a területen található más rádiójelek által okozott interferencia csökkentéséhez és az I/O jelek nagyon megbízható továbbítását teszi lehetővé. A rádiók 2,4 GHz-es vagy 900 MHz-es változatban is elérhetők. Alapbeállításként a rendszer másodpercenként továbbítja a státust, a Turbo Mode opcióval azonban akár másodpercenként tízezerre is növelhető a frissítési gyakoriság.

Példa vezeték nélküli I/O rendszerre

Lássunk egy alkalmazást a csapadékvíz elvezetésére, amelyben szivattyúk és szelepek vesznek részt, több száz méterre a vezérlőszobától! A karbantartók információkat szeretnének kapni a csapadékvíz-kezelő rendszerről, például a medencében felgyülemlett vízszintről, a szivattyúk állapotáról és a kiáramlási rátáról. Az épülettől a medencéig érő árok kiásásának költsége könnyen elérheti a 10 ezer dollárt is, ha az parkolón vagy közúton vezetne át. Ha ehhez a vezetékezés költségét is hozzászámítjuk, a projekt költsége máris meghaladná azokat az előnyöket, amelyeket a rendszer által szállított adatok jelentenének.

A ProSoft Technology vezeték nélküli I/O rendszerével az ilyen típusú projektek sokkal könnyebbé és olcsóbbá válnak. A párosával kapható rádiókkal a karbantartók közvetlenül a medencét ellenőrző berendezéshez telepíthetnek bemeneti és kimeneti kártyákat. A vezeték nélküli I/O rendszerben a medencét ellenőrző berendezésnek nem kell támogatnia a hálózati kommunikációt, és programozóra sincs szükség az adatkommunikációs hálózat létrehozásához.

Ha már feladtuk, hogy a nehezen megközelíthető vagy távoli berendezésekről a korábbi módszerekkel nyerjünk információt, akkor gondoljuk át újra. A ProSoft Technology vezeték nélküli I/O rendszere egyszerű és költséghatékony módja annak, hogy adatokat gyűjtsünk az elemzéshez és a beavatkozáshoz, és ami a legfontosabb: növeli cégünk hatékonyságát.

(forrás: Mepax/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés