hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

Új operációs rendszer az ipari infrastruktúra védelmére

Az ipari vezérlőrendszerek és hálózati infrastruktúra fokozott biztonsági igényeit szem előtt tartva új, saját számítógép operációs rendszerrel rukkolt elő az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat – számolt be kedden a The Register brit informatikai szakportál.

hirdetés

A dolgok internetjének (IoT) térnyerése, a hálózatra kapcsolt vezérlő- és érzékelőberendezések, az ipari robotok, valamint a gép-gép (M2M) kommunikáció meghonosítása a gyártási folyamatokban, a számítógép-vezérelt ipari infrastruktúra, például az erőművek, az áramelosztó hálózatok, a távközlési hálózatok hackertámadások elleni védelme teljesen új kihívások elé állította a kiberbiztonsági szakmát.

Az orosz kiberbiztonsági vállalat ezért négy év teljes titokban végzett fejlesztőmunkával új operációs rendszert hozott létre kifejezetten az ipari vezérlőrendszerek számára. Az operációs rendszerről egyelőre keveset tudni, csak annyit, hogy fejlesztése a nulláról indult, nem tartalmaz semmilyen, már létező szoftverkódot.

A hálózati funkcióit tekintve a Cisco IOS és a Huawei VRP operációs rendszerekhez hasonlítható KasperskyOS operációs rendszer értesülések szerint már fut az orosz Kraftway vállalat által gyártott routerek legújabb ezerpéldányos szériáján. A Kraftway routereket ipari vezérlőrendszerekben, kormányzati, gyógyászati és oktatási intézményekben használják.

(forrás: MTI/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés