hirdetés
hirdetés

Szuperszámítógép javasolhat terápiát a Covid–19-vírus ellen

A Covid–19-fertőzésen átesett személyek csoportját vizsgáló genetikai tanulmány segíthet a megfelelő terápiás lehetőségek feltárásában. A kutatók az adatelemzéshez, illetve a genetikai információk feldolgozásához egy szuperszámítógépet hívtak segítségül: így az iparban ismert és alkalmazott adatalapú módszertant használták fel az orvostudományi kutatáshoz.

hirdetés

Az elemzés szerint egy bizonyos, a tüdőben tapasztalható génaktivitás lehet a kulcs a legveszélyesebb tünetek kezelésében. Fertőzött és egészséges személyek adatait összehasonlítva nemcsak azonosították az érintett aktivitást, hanem kijelölték azokat a gyógyszerhatóanyagokat is, amelyek hatásosak lehetnek a kezelésben. Ráadásul ezek legtöbbje engedélyezett gyógyszerek formájában elérhető a betegek számára.

A kutatásban foglaltak alapján a betegség súlyos tüneteit okozhatja a megnövekedett bradikinintermelés, ami az érfalak áteresztőképességét befolyásolja. A bradikinin koncentrációjának emelkedésében szerepet kap továbbá az inhibítorok gátlása is. A két hatás együttesen vezet a tünetek kialakulásához.

Az ígéretes eredményeket a kutatók nem érhették volna el az Oak Ridge-i szuperszámítógépek, a Summit és a Rhea számítási teljesítménye nélkül. Az elemzésben ugyanis 17 ezer genetikai mintát hasonlítottak össze 40 ezer génnel.

(forrás: IEEE Spectrum)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés