hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Szerverszintű számítási teljesítmény

A Beckhoff CX2000-sorozatba tartozó, új beágyazott számítógépei sokmagos számítási teljesítményt nyújtanak, kalapsínre szerelhető kivitelben. A 4, 8 vagy 12 magos Intel Xeon D processzorokat tartalmazó, új teljesítménykategóriát képviselő vezérlőosztály kis méretben, igen hatékony feldolgozási képességgel rendelkezik. 

hirdetés

A Beckhoff C6670 típusú ipari szervereibe már korábban beépítették ezt a technológiát, amely ezúttal a DIN-kalapsínre rögzíthető vezérlők világában is megjelent.

Az új beágyazott PC-k Intel Xeon D-sorozatú, 4, 8 vagy 12 magos, az Intel 5. generációs Intel Core mikroarchitektúrájába tartozó, 14 nm-es technológiával készült processzorokat tartalmaznak. A most piacra dobott vezérlők központi egységeik képességeiben különböznek egymástól:

1. CX2042 | Intel Xeon D-1529: 1.3 GHz-es, 4 magos processzorral

2. CX2062 | Intel Xeon D-1539: 1.6 GHz-es, 8 magos processzorral

3. CX2072 | Intel Xeon D-1559: 1.5 GHz-es, 12 magos processzorral

Mindhárom fajta processzor elegendően nagy számítási teljesítménnyel és párhuzamosítási képességgel rendelkezik, ami még a különösen sok erőforrást igénylő automatizálási problémák megoldásához is elegendő. A TwinCAT 3 automatizálási szoftver optimalizáltan kezeli a többmagos architektúrákat, és ezzel lehetővé teszi egy vezérlési folyamat feladatainak szétosztását a központi egység rendelkezésre álló blokkjai között. Mindennek köszönhetően a számítási terhelés finom részletekbe menően tervezhető, a lehető legjobb processzorhatásfokot elérve.

Az új, CX20x2-sorozatú beágyazott PC-k sokmagos számítási teljesítményt nyújtanak kalapsínre szerelhető kivitelben
Az új, CX20x2-sorozatú beágyazott PC-k sokmagos számítási teljesítményt nyújtanak kalapsínre szerelhető kivitelben

Külön grafikus kártya

A hatékonyság növelésében a vezérlők önálló grafikus kártyája is szerepet játszik. Mivel az Intel Xeon központi egység nem rendelkezik ilyen blokkal, a CX20x0-sorozatú IPC-k egy 2 GB RAM-ot tartalmazó, különálló grafikus kártyát is tartalmaznak. A CPU és a grafikus processzor memóriájának szétválasztásával elkerülhető, hogy ez a két számítási egység nem kívánt módon hasson egymásra, ugyanakkor, éppen ennek a két funkcionális egységnek a nagy teljesítményfelvétele miatt forszírozott léghűtést kell alkalmazni. Szükség esetén a bekötőkábel nélkül, aljzaton keresztül csatlakoztatott ventilátor könnyen cserélhető, melynek szabályozott fordulatszáma lekérdezhető a PLC-ből.

A CX2000-sorozatú vezérlők összes alapszintű interfészét ezek az új számítógépek is tartalmazzák: 2 darab GBit-Ethernet és 4 darab USB 3.0 vonalat, továbbá egy (VGA-átvitellel kiegészített) DVI-I-kimenetet, valamint a rugalmasan konfigurálható, gyárilag beépített, többrendeltetésű interfészt. A CX2000-sorozatú számítógépekbe mind a jobb, mind a bal oldali irányból beilleszthető összes plug-in modul ezekkel az új vezérlőkkel is használható, ami a lehető legnagyobb rugalmasságot garantálja a rendszeren belül.

www.beckhoff.hu/CX2000

Porgánszki Éva, Beckhoff
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés