hirdetés
hirdetés

Szeretne mindenre emlékező szuperember lenni? – Videóval

Képzeljük, hogy este, amikor lefekvéshez készülődünk, nem csak a kütyüinket, de saját magunkat is töltőre tesszük! Sci-fi? Már nem. Elon Musk a Neuralink projektje kapcsán, bemutatta a működő prototípust, amivel az agyunkat köthetjük majd rá a számítógépre. 

hirdetés

Többször is írtünk már a Neuralink projektről, amelynek a lényege, hogy ezernyi elektródával stimulálják az idegsejteket, egy külső számítógépen keresztül. Először egészségügyi felhasználásra alkalmaznák – bénulás, vakság, memóriazavar, paralízis, siketség esetén például –, de a nem túl távoli jövőben akár pillanatok alatt letölthetünk és használhatunk egy általunk ismeretlen idegennyelvet is. Szeretne mindenre emlékező szuperember lenni?

Elon Musk Neuralink prezentációját itt teljes egészében megnézeti

Link V.09

2020. augusztus 8-án, Musk bemutatott egy előadáson a tavalyi, Neuralink prezentációjában szereplő eszközhöz képest, igencsak továbbfejlesztett változatot. A 2019-es modul – amely az akkori elképzelések szerint a koponyán kívül, a fül mögött lett volna – meglehetősen megváltozott, a mostani prototípus egy érme nagyságú modul, amelyhez már nem kell elektródákat fúrni a koponyára, mert egy órás, altatás nélküli műtéttel integrálják a koponyába. Az eljárás olyan, mint egy lézeres szemműtét, "Reggel bemész és délután el is hagyhatod a kórházat" – mondta Musk az előadásában. A modul kívülről észrevehetetlen és bármikor kivehető – nem úgy, mint a BlacMirror egyes részeiben, amelyekben örökre bent maradt az implantátum az agyban –, így bármikor frissíthető, modernebbre cserélhető. 

A disznó agyműködését látjuk
A disznó agyműködését látjuk

A tavalyi és az idei prezentáció Nuralink moduljai
A tavalyi és az idei prezentáció Nuralink moduljai

A pénteki prezentációban malacokon tesztelték az eszközt, bemutatták, ahogy a Neuralink valós időben képes dekódolni a disznó idegsejtjeinek az aktivitását és azt is pontosan meghatározta, hogy épp hol vannak a malac lábai. És miért éppen malacok a kísérletiállatok? A disznók koponyájának a felépítése igen nagy hasonlóságot mutat az emberével. Ráadásul a disznók szeretnek neki menni dolgoknak – akárcsak az ember –, így azt is tesztelhették, hogy mennyire tartós az eszköz, megsérül-e ütközés során.

Ez a modul kerül a koponyába
Ez a modul kerül a koponyába

Feltöltés

Mivel egy apró, akkumulátorral működő egységről van szó, ami jelenleg csak egy napig működik egy töltéssel, ezért a jelenlegi fejlettségi szinten még minden nap fel kellene tölteni az egységet – hasonlóan az okosórákhoz –, egy mágneses csatlakozón keresztül.

Ha már piacon lenne a termék, alaposan a zsebünkbe kéne nyúlni, hogy megfizessük, de a feltaláló zseni szerint a teljes eljárás költsége, néhány éven belül nem lesz több mint pár ezer dollár. Musk reményei szerint a technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy üzeneteket, emaileket írjunk pusztán a gondolatainkkal, vagy mentálisan mozgassuk a számítógép kurzorát, így mindenféle külső eszköz nélkül tudunk majd internetezni. A távoli tervek között szerepel, hogy az embereknek lehetősége legyen új nyelveket letölteni, közvetlenül az agyukba. Arra kérdésre, hogy a gondolataink segtségével magunkhoz hvhatjuk-e az autónakat, vagy játszhatunk-e videójátékkal, a fejlesztő válasza határozott igen volt!

Hogy a disznók után, az emberekkel való kísérletek is megkezdődjenek, már csak néhány engedélyre van szüksége a Neuralink csapatának, amelyet – ha bizonyítják az eljárás biztonságosságát – hamarosan meg is kaphatnak. „A Black Mirror elég jól előre tud jósolni különböző dolgokat. A jövő elég furcsa lesz." – mondta Musk az előadásán –

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés