hirdetés
hirdetés

Drónok

Oroszország „mikrohullámú ágyút” fejleszt drónok ellen

Az új fegyverrel az ellenséges pilóta nélküli repülőgépek elektronikai rendszereit kívánják megsemmisíteni.

hirdetés

Egy állami tulajdonú, orosz hadászati cég „mikrohullámú ágyút” fejleszt drónok ellen, állítja a szintúgy állami tulajdonban lévő, Sputnik nevű orosz honlap nemzetközi kiadása. A fegyver hatótávolsága kicsit több mint hat mérföld, a hatósugara pedig 360 fok lesz. A harceszköz nem fogja elpusztítani a drónokat, a fejlesztők reményei szerint ugyanakkor hatástalanítani fogja a drónok és a precíziós robbanófejek „rádióelektronikáját”. Kérdés, hogy valós-e a kezelni kívánt probléma.

Vészjósló neveik (Ragadozó, Kaszás stb.) ellenére ugyanis a drónok nem igazán jelentenek veszélyt a légierőnek akárcsak az árnyékával rendelkező országokra. A lassú repülésre és bámészkodásra tervezett eszközök béna kacsák a modern vadászgépek számára, és a légvédelmi rakétákkal is kényelmesen le lehet szedni őket. A kisebbeket akár géppuskával is ártalmatlanítani lehet.

Nem mellékes szempont, hogy a pilóta nélküli repülőgépek rádióelektronikájának hatástalanításával valószínűleg a kamera és az irányítás is felmondja a szolgálatot, amivel így csak céltalanul lődörgő lövedékek válnak belőlük.

Az Egyesült Államok mostanában egyébként ugyancsak mikrohullámú fegyver fejlesztésére adta a fejét, az ő megközelítésük azonban más. Az USA rakétája az épületek elektronikáját célozza meg, és a komputerek, továbbá a rádiók „lefegyverzése” a feladata. Mindennek tükrében a jövő konfliktusai akár ki is merülhetnének abban, hogy épületek elektronikájának hatástalanítására kiküldött, amerikai drónok és drónellenes, orosz „mikrohullámú ágyúk” néznek farkasszemet egymással a csatamezőn. Ezzel kiegyeznénk.

Az USA hadserege pneumatikus katapultot használ az RQ-7 Shadow nevű drón kilövéséhez (Fotó: Michael J. MacLeod, az Egyesült Államok hadserege, a Wikimedia Commons nyomán)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés