hirdetés
hirdetés

Nagyobb hatékonyság, magasabb minőség MI-vel

A gyártó cégeknek alapvető fontosságú, hogy fenntartsák a kiváló minőséget és a termelési hatékonyságot, ha versenyképesek akarnak maradni.

hirdetés

A versenyképes termelés megvalósításához az élelmiszeripari vállalatoknak képesnek kell lenniük a termékek automatikus osztályozására és a gyártósoron áthaladó hibás termékek kiszűrésére. A mesterségesintelligencia- (AI-) alapú gépi látás megvalósítása jelentősen észszerűsítheti és felgyorsíthatja ezt az ellenőrzési folyamatot. Az AI integrálásával az automatizált optikai vizsgálat (AOI) kiterjesztheti képességeit a mély tanulás (deep learning) segítségével, páratlan sebességet és pontosságot elérve és olyan következetesen megbízható eredményeket hozva, amelyek emberi vagy hagyományos szabályalapú látásvizsgálattal nem lehetségesek.

Az Axiomtek cég háttere

Az Axiomtek – mint az ipari-PC-technika egyik vezető gyártója – az elmúlt 30 évben rendkívüli növekedésre tett szert a munkatársak és a folyamatos tanulás eredményeként, amelyek óriási ipari tapasztalatokat eredményeztek és a vágyat arra, hogy átfogó, könnyen integrálható megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. Ezek a tényezők arra késztették a céget, hogy a folyamatosan növekvő mérnöki csapatába invesztáljon, beleértve szoftver-, hardver-, firmware- és alkalmazásmérnökök újabb foglalkoztatását.
Az elkövetkező néhány évtizedben a sikereket az fogja meghatározni, hogy képes-e egy cég egyedülálló technológiákat bevezetni az AIoT (Artificial Inteligence of Things) számára, illetve innovatív tervezésű hardver- és szoftvercsomagokkal kiszolgálni a kulcsfontosságú piacokat. A siker alighanem a páratlan mérnöki és hozzáadott értékű szolgáltatások fejlesztésében áll, amelyeket segítenek csökkenteni a fejlesztők, rendszerintegrátorok, ODM/OEM partnerek és a potenciális ügyfelek előtt álló kihívásokat. Tovább folytatódik a technológiai partnerek bevonása és az együttműködés fokozása a növekvő ökoszisztémában azokkal, akik vezető szerepet töltenek be a területükön. Az ilyen szövetségekkel új, nagyobb szinergiák hozhatók létre, ezáltal jobb megoldásokat, értéket és szakértelmet nyújtva az ügyfelek számára.

AX92352 vision I/O kártyák
AX92352 vision I/O kártyák

AI-alkalmazása az élelmiszer- és italiparban

A következő generációs gépi látás megvalósításához AI-képes beágyazott kamerás látórendszerre van szükség. A hatalmas számú termékkép milliszekundumban történő beolvasásához és a finom jellemzők azonosításához a szükséges rendszernek nemcsak egy nagy teljesítményű Intel® Xeon® vagy Core™ processzorra van szüksége, hanem egy erős GPU- (Graphics Processing Unit) vagy VPU- (Vision Processing Unit) gyorsítóra is kell hogy támaszkodjon a megfelelően automatizált hibaellenőrzés létrehozására, amely nagymértékben függ a képértelmezéstől és a mély tanulási technológiától.

Ezen túlmenően a rendszernek integrálnia kell a valós idejű látáshoz kapcsolódó I/O-kat az optikai érzékelőkhöz és indítójelekhez való csatlakozáshoz, és támogatnia kell többféle kamerainterfészt is a gépi látást magában foglaló különféle alkalmazások megvalósításához.

Főbb követelmények:

 • Nagy számítási képességű GPU & VPU eszközök támogatása
 • Nagy teljesítményű Intel Xeon or Core processzor
 • Integrált valós idejű gépi látáshoz kapcsolódó I/O-k
 • Kamerainterfészek támogatása

Vizuális ellenőrző rendszer

Az automatizált vizuális ellenőrzési igények legszélesebb körű kielégítésére az Axiomtek a magas szintű mesterséges intelligenciát (AI) támogató gépi látást biztosító platformként az IPC974-519-FL típusú ipari barebone PC-jét javasolja a feladatra (mely erőteljes GPU/VPU számítási teljesítménnyel látható el). A kifejezetten mesterségesintelligencia-vezérelt ellenőrzéshez és képelemzéshez készült IPC974-519-FL nemcsak több PCI e-bővítőhelyet kínál a GPU- vagy VPU-gyorsítókártyák hozzáadásához, hanem támogatja a legnépszerűbb szoftvereszközöket is, hogy az AI-technológia elérhető legyen a termelésben. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mély tanulási alkalmazásokat fejlesszenek ki és hajtsanak végre – a képcímkézéstől a modellképzésig és a következtetésig – a hibák felderítésének és a termékválogatásnak a felgyorsítása érdekében, biztosítva, hogy minden, a gyártósort elhagyó élelmiszer megfeleljen minden minőségi és biztonsági kritériumnak. Az IPC974-519-FL együttműködik és opcionálisan tartalmazhatja az Axiomtek saját gyártású AX92320 digitalizáló (frame grabber) és az AX92352 I/O kártyákat is, hogy a valós idejű időzítéshez és vezérléshez és a többkamerás rendszer szinkronizálásához szükséges kamerás I/O-kat és kamerainterfészeket biztosítsák, lehetővé téve a gépi látásvizsgálat gyors telepítését minimális erőfeszítéssel. Ezt egészítik ki és teszik teljessé a Basler cég ipari kamerái, melyek a céggel kötött stratégiai együttműködésben elérhetők, teszteltek és támogatottak az Axiomtek-rendszerekhez.

Az Axiomtek IPC974-519-FL eszköz elősegíti az AI-alapú vizuális ellenőrző rendszer kialakítását

A rendszer legfontosabb jellemzői és összetevői
 • IPC974-519-FL fejlett AI-képes gépi látási platform
 • AX92320 digitalizáló & AX92352 kamerás I/O kártyák
 • Nagy teljesítményű Intel Xeon asztali processzor, akár 80 W teljesítményig
 • 4 db PCIe/PCI bővítőkártyahely az AI-gyorsító kártyáknak
 • Hatalmas adatkapacitás biztosítása max. 4 db 2,5" SATA-meghajtóval
 • Multi-kamerainterfészek
 • Wi-Fi & 4G LTE (PCI Express minikártya által)
 • Sokféle I/O interfész, egyéb, pl. szenzorjelek becsatolásához
 • Szoftveres kompatibilitás, AI-modellképzésre és -elemzésre
 • Basler ipari kamerák alkalmazása (együttműködésben a világ egyik legnagyobb képalkotó komponenseket gyártó cégével)

AX92320 frame grabber
AX92320 frame grabber

Hogyan könnyíti az AI a vizuális ellenőrzést?

Az IPC974-519-FL eszköz lehetővé teszi az AI-alapú ellenőrzést, biztosítva a gyártók számára, hogy mély tanulással kapcsolatos gyakorlási és következtetési feladatokat hajtsanak végre az ellenőrzési sebesség és pontosság növelése érdekében. A folyamat lépesei a következők:

 1. A felhasználók taníthatják az IPC974-519-FL-t a specifikus képek beazonosítására a képcímkézés és a modellképzés feladatai elvégzésével, vagy előre betanított modellek segítségével hozhatnak létre következtetéseket a képadatokon közvetlenül. Az IPC974-519-FL egységes felhasználói felületet biztosít, mely egyszerűbb alkalmazásfejlesztést és vezérlést tesz lehetővé.
 2. Az IPC974-519-FL a rögzített képeken vagy valós idejű videóanyagokon alapuló következtetések futtatásával segít a hibák és szabálytalanságok, például felületi repedések vagy törött tömítések azonosításában vagy a termékek méret vagy minőség szerinti osztályozásában.
 3. A következtetési eredmények alapján a gépi látási rendszer meghatározza a termék megfelelt/hibás állapotát, és robotkarokat vagy más működtetőket indít el, hogy a selejtes elemeket kidobja a gyártósorról.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend októberi lapszámában jelent meg. 

(forrás: Axtek)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés