hirdetés
hirdetés

Dolgok internetje

Microsoft-megoldások a Hannoveri Vásáron

A Microsoft megoldásai a legizgalmasabbak között vannak a héten zajló Hannover Messe 2015 kiállításon.

hirdetés

Mit is keres a Microsoft egy ipari szakvásáron? Immár cáfolhatatlan tény, hogy kitört a negyedik ipari forradalom, és az Internet of Things koncepció elindult világhódító útjára. A gyártási és ipari technológiákkal foglalkozó rendezvényeken az IoT vagy az IoE immár olyan alap, amelyre az innovatív technológiai cégek az ötleteiket építik. Az IT-óriásnak ma már kész megoldásai vannak arra, hogyan lehet a technológiával növelni az ipar  vagy épp a mezőgazdaság teljesítményét. Hogyan javítják az intelligens robotok a termelőeszközök és létesítmények hatékonyságát, a dolgozók és a termelés biztonságát, vagy épp az otthoni háztartási gépek tudását?

Komoly üzlet, hatalmas lehetőség

2019-re már 250 milliárd dolláros üzlet lesz a dolgok internetje, de már az idén is meghaladja az 50 milliárd dollárt az iparág bevétele. A szenzorokkal ellátott, egymással kommunikálni képes gépek egyre nagyobb számban csatlakoznak majd az internetre, és azokra az adatokra, amelyeket folyamatosan szolgáltatnak, újabb intelligens megoldások építhetők. A különböző tárgyak állapotának – gépek, termelőeszközök, csövek, járművek, ipari berendezések, mezőgazdasági szenzorok – nyomon követhetősége és az ezekből keletkező online információtömeg elérhetősége rengeteg üzleti lehetőséget rejt. Csökkenthetők a termelési veszteségek, könnyebben azonosíthatók a hibák, lehetővé válik az intelligens és automata hibajavítás, vagyis az ipar és a mezőgazdaság számos területen olcsóbb, hatékonyabb, jobb minőségű és precízebb lehet.

A tárgyak internetje komoly üzlet egy iparágnak, és hatalmas lehetőség a világnak. A Microsoft pedig fejlesztései révén a világ legkülönbözőbb cégeinek ezután nem pusztán innovatív technológiát jelent majd, hanem új üzleti lehetőségeket. A fejlesztőik által megalkotott technológiák nemcsak segítenek a termelő vállalkozásoknak átformálni az üzleti modelljüket a technológia új korszakára, hanem meg is ismerteti velük a technológia nyújtotta lehetőségeket. „Felnyitják a cégek szemét”, hogy maguk jöjjenek rá, milyen, eddig is ismert problémáikra adhat választ a dolgok internetje. Ennek során új üzleti lehetőségek generálódnak. Az okos technológiák átalakítják az eddig létező üzleti modelleket, de egyúttal új üzletágakat is teremtenek.

Iparági megoldások

A Microsoft néhány innovatív és az iparágában jelentős vállalattal jó ideje dolgozik pár komoly előrelépést jelentő megoldáson, olyanokkal, mint a termelésautomatizálásbanés a robotikában élenjáró Kuka Robotics, az IT-szektorban jól ismert Fujitsu, vagy éppen a világ  legjobb háztartási gépeit gyártó Miele.

KUKA LBR iiwa
Hogyan képes együtt dolgozni az ember és a robot? Korábban ez elképzelhetetlen volt, de a Microsoft Azure technológiának és a szenzoroknak köszönhetően lehetővé válik a gépek és az emberek közötti együttműködés a gyártás területén. Tehát a Kuka Roboticsszal való együttműködése révén alakulnak a jövő intelligens robotjai. Most okos gyártási megoldásokat tettek le az asztalra.

A Fujitsuval közös bejelentés a gyártás minden terén növeli a hatékonyságot és a rugalmasságot. A Windows 8.1 Pro és az Azure megoldásokra építő újítás eredménye a racionálisabb működés, a jobb minőség és a csökkenő költségek. A Fujitsu egy tiszta szobában képes olyan salátát termelni, amely nemcsak finom, de alacsony a káliumszintje is, így vesebetegek és dialízisre szorulók is fogyaszthatják. A szenzoroknak és a felhőnek köszönhetően a termelést irányító szakemberek mindig naprakész információkkal rendelkeznek. Erről itt olvashatók részletek.

A szenzorok és az intelligens megoldások ma már legalább olyan fontosak, mint a nyersanyag. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a Miele új okos eszközeinek példája. A konyhai eszközöket használók online böngészhetnek a receptek között, majd amikor hozzálátnak a főzéshez, azok automatikusan megjelennek a mobiltelefonjukon vagy tabletjükön, a rendszer pedig beállítja a megfelelő funkciókat a Miele konyhagépein. így időtakarékosabban és tökéletesebben főzhetnek az emberek. Természetesen Azure megoldásokra alapozva. Erről részletesebben ír ez a közlemény.

Ebben az anyagban elolvasható, hogy a Windows eszközök hogyan segítik a még jobb produktivitást és az innovációt az iparban. Itt pedig néhány érdekes újításról lehet olvasni, többrk között az autóipar háza tájáról, olyan cégektől, mint a Toyota, a Qoros Automotive és a Lotus F1 Team.

(forrás: Microsoft/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés