hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

Mi várható az adatbiztonságban?

"Tekintve, hogy a zsarolóprogramokkal dolgozó bűnözők idén sikeres évet zárnak, nincs okunk kételkedni abban, hogy 2017-ben a helyzet tovább romlik" – mondta az adatbiztonsági megoldásokat kínáló Acronis egyik vezetője. 

hirdetés

"Egyre több alkalmazás költözik a felhőbe, élükön a Microsoft Office 365-tel és a Google Docs-szal, amelyeket növekvő számú vállalat használ elsődleges irodai csomagként" – mondja az Acronis True Image szoftver üzletágának igazgatója, Gaidar Magdanurov. Az emberek hozzászoknak a böngészőalapú alkalmazásokhoz, ezért az irodai szoftvereket más alkalmazások is követni fogják a felhőbe – a grafikus szerkesztőprogramok és hasonló, speciális szoftverek már jelenleg is ott futnak.

"Ennek következtében a felhasználók egyre nagyobb adatmennyiséget fognak a felhőben tárolni – minden adatot, amelyet szolgáltatásként használt szoftverrel kezelnek és módosítanak. Szükségük lesz ezért olyan megoldásokra is, amelyekkel menedzselhetik a különböző felhőszolgáltatások között megosztott adatokat, azokat a különböző forrásokból összegyűjthetik és könnyen hozzáférhetővé, kereshetővé tehetik" – tette hozzá a szakmeber.

Blockchain

Ahogyan az adatok mindinkább elosztottá válnak, hitelességük igazolása is egyre fontosabb lesz – ezért szélesebb körben elterjednek a Blockchain technológiára épülő, nyilvános, megváltoztathatatlan iktatórendszerek.

Az adatokat a jogi papírmunka is követi a felhőbe, az elektronikus dokumentumok szerepe egyre fontosabbá válik – további lendületet adva a digitális aláírásokat kezelő, nyilvános, Blockchain-alapú megoldásoknak, amelyek lassan kiszorítják majd a meglévő, egyedi szolgáltatásokat. Utóbbiak ugyanis kiszolgáltatottabbak a kibertámadásokkal szemben, mivel esetükben a hitelesítés egyetlen pontból történik.

A kiberbűnözők gyorsabban támadnak, mint ahogyan áldozataik meg tudnák védeni adataikat
A kiberbűnözők gyorsabban támadnak, mint ahogyan áldozataik meg tudnák védeni adataikat

Idén számos bejelentés érkezett a különböző iparágakban induló, új Blockchain projektekről, amelyek 2017-ben a tesztelés befejeztével éles üzemre fognak váltani. Izgalmas példákat láthatunk majd arra, hogy a nagyvállalatok valós élethelyzetekben kezdik használni a Blockchain technológiát.

Az adatmentés és helyreállítás egyike lesz azon területeknek, amelyeken a Blockchain népszerűsége nőni fog 2017-ben. A technológiával a szervezetek vízjellel láthatják el az adatokat, ami az adatintegritás tanúsítására szolgáló mechanizmus alapja lesz a jövőben.

Zsarolóvírusok

A kiberbűnözés egyik leggyorsabban terjedő formája a zsarolóvírusok. Idén számos, nagy sajtóvisszhangot keltő esetről hallottunk, amikor az áldozatok kénytelenek voltak több ezer dollárt fizetni a támadóknak, hogy visszakaphassák adataikat. Különböző jelentések alapján a zsarolóprogramok által okozott kár eléri az 1 milliárd dollárt.

Mindez azt jelenti, hogy:

a) az adat érték

b) a kiberbűnözők gyorsabban támadnak, mint ahogyan áldozataik meg tudnák védeni adataikat

c) az áldozatok nagy összeget is hajlandók fizetni adataik visszaszerzése érdekében

d) sok vállalat és szervezet nem készült fel az ilyen támadások kezelésére

Tekintve, hogy a zsarolóprogramokkal dolgozó bűnözők idén „sikeres” évet zárnak, nincs okunk kételkedni abban, hogy 2017-ben a helyzet tovább romlik.

"Jövőre valószínűleg „zsarolóvírus-járvánnyal” számolhatunk, amely mindaddig fog tartani, amíg az emberek fel nem ismerik az ilyen típusú támadások veszélyeit, valamint az adatmentő és -visszaállító megoldások szállítói nem fejlesztik ki a megfelelő ellenszert, amely automatikusan helyreállítja az adatokat, és garantálja azok elérhetőségét" – mondta a hibrid felhő alapú adatmentésben és helyreállításban vezető vállalat, az Acronis szakembere. 

(forrás: GyártásTrend/Acronis)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés