hirdetés
hirdetés

Infromációtechnológia

Már itt dübörög a dolgok internete

A szenzorok és a különféle vezeték nélküli kommunikációs megoldások szinte észrevétlenül válnak életünk részévé. A sokszor pofon egyszerűnek tűnő m2m kommunikáció mögött komoly szaktudás és profi eszközök rejlenek.

hirdetés

Jóllehet a Föld bő 7 milliárdos népességének csupán mintegy a fele rendelkezik mobiltelefonnal, az aktív SIM-kártyák száma viszont durván azonos az összlakosság számával. Több mint 3 milliárd SIM-kártya ugyanis nem közvetlenül az emberek közötti kapcsolattartásban, hanem a gép-gép közötti kommunikációban vesz részt, és ez utóbbi – nevezzük m2m kommunikációnak, IoT-nek (Internet of Things), IoE-nek (Internet of Enerything) vagy ipari internetnek – korábban elképzelhetetlen ütemben terjed. E tendenciával szoros összefüggést mutatnak azok a fő telekommunikációs trendek (forrás: IEEE ComSoc), amelyek 2015-öt uralják – mutatott rá Maros Dóra egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Híradástechnikai Intézetének igazgatója a Com-Forth Kft. Wireless ConnAction konferenciáján. De melyek is ezek a fő trendek?

Egyértelmű, hogy a kutató-fejlesztő laborok teljes erőbedobással dolgoznak a mobiltechnológia következő generációján, az 5G-n. A több 100 Mbit/s elméleti adatátviteli sebességre képes technológia részletes kidolgozásánál fontos szempont a spektrum- és az energiahatékonyság növelése, a kielégítő torlódáskezelés (gondolva a vészhelyezetekre), a költségcsökkentés, a teljes átjárhatóság más vezeték nélküli rendszerekkel, valamint a megbízhatóság és a titkosság. A 3G, a 4G és majdan (várhatóan 2020-ban) az 5G hálózatok rendelkezésre állása azonban nem jelenti azt, hogy az m2m kommunikációból eltűnnek a 2G hálózatok. Mivel az ipari internet számos alkalmazásában egészen kis mennyiségű adatokat továbbítanak, várható, hogy a 2G – párhuzamosan fejlettebb utódaival – még sok-sok éven át fennmarad.

Az idei év telekommunikációs trendje az üvegszál további terjedése. Noha jelenleg a mobiltársaságok hálózataiban még a mikrohullámú összeköttetések dominálnak, az üvegszál előretörése egyértelmű. Szintén meghatározó trend 2015-ben a virtualizáció terjedése, a tárgyak internethez való kapcsolódási lehetőségének általánossá tétele, a kognitív hálózatok, illetve a big data térnyerése, a kiberbiztonság, a zöld kommunikáció. Az okostelefonok egyre okosabbakká válnak, a szenzorokat összekapcsolják, és így hálózatokat alkotnak. Jellemző trend a hálózatsemlegességre való törekvés, valamint a molekuláris kommunikáció (például a biorobotok) fejlődése.

Ha az m2m kommunikáció ipari környezetben zajlik, meg kell felelnie az illető terület speciális követelményeinek. Jó példa erre a vasút. A Com-Forth Kft. a Flirt vonatokon Moxa-alapú WLAN-okat épített ki. Minden kocsin két wifi hozzáférési pontot telepítettek, a tesztek szerint így biztosítható az utazóközönség számára a jó minőségű internetelérés a vasúti kocsi teljes hosszában. Minden Moxa-egység külön 3G-kapcsolattal rendelkezik, illetve minden egységbe 2 vagy 3 SIM-kártyát helyeztek be a sávszéleség és a biztonság növelése érdekében.

Sarun Kub, a Moxa termékmarketing menedzsere rámutatott: a vezeték nélüli ipari megoldások fejlődési trendjét napjainkban a sebesség növelése, a megbízható kapcsolattartás és a menedzselhetőség jellemzi. A Moxa – az ipari üzemek számítógépes kommunikációjának specialistájaként – e trendek szerint fejleszti termékeit mind a WLAN-ok, mind a mobiltechnológiák terén. Vannak például már gigabit sebességű egységei (802.11ac), valamint 4G/LTE-képes eszközei.

A magyar családi tulajdonban lévő Com-Forth Kft. 1988 óta van jelen a piacon. Rendszereket, megoldásokat, termékeket és szolgáltatásokat szállít az ipari informatika és az automatizálás területén. Ügyfele – többek között – a Nyírségvíz Zrt., ahol több mint 500 objektumban telepítettek Moxa eszközöket. A tapasztalatok szerint az adatkommunikáció számára elegendő a 2G hálózat.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés