hirdetés
hirdetés

Kommunikáció

Legújabb generációs USRP RIO szoftverrádió

Bemutatjuk a repülés- és űrtechnikai, valamint védelmi és rádiókommunikációs prototípus-fejlesztésben használt teljes és rugalmasan bővíthető szoftverrádió-család legfrissebb újdonságait.

hirdetés

A National Instruments (NI) piacra dobta USRP-2945 típusú, négyvevős szoftverrádióját és USRP-2944 típusú, nagy teljesítőképességű, 2×2-es MIMO-átvitelt alkalmazó szoftverrádiós eszközét. Mindkét berendezés egyedülálló képességekkel bővíti az USRP- (Universal Software Radio Peripheral, univerzális szoftverrádiós periféria) család lehetőségeit. A családon belül ez a két eszköz rendelkezik a legszélesebb működési sávval, legnagyobb mérési sávszélességgel és legjobb rádiófrekvenciás jellemzőkkel.

Az USRP-2945 és USRP-2944 típusú egység az NI szoftverrádiós kínálatába tartozik, melyben kis készülékek és nagy, 128 antennás masszív MIMO rendszerek egyaránt megtalálhatók. A sokoldalú szoftverrádiós eszközpark segítségével hatékonyan, egységes munkafolyamatok mentén vezethető át számos különféle rádiófrekvenciás norma szerint működő termék a tervezési fázisból a prototípus-fejlesztésbe és a végső megvalósítási szakaszba. Az NI moduljait a LabVIEW szoftver képességeivel párosítva gyorsan fejleszthetők ki valós idejű hírközlő és rádiófrekvenciás vevőrendszerek, valamint új algoritmusok valós körülmények között való kipróbálására szolgáló prototípusok – kihasználva a beépített FPGA- és FPGA-programozó eszközök nyújtotta lehetőségeket. Mindezeken túlmenően a szoftverrádiós modulok az NI más egységeivel is kitűnően összepárosíthatók, különleges követelmények kielégítésére alkalmas elrendezéseket alkotva, a modulok nyújtotta rugalmasságnak és az egységes szoftveres eszközkészletnek köszönhetően.

A kifejezetten levegőből történő vételhez és jelanalízishez tervezett, USRP-2945 típusú egység kétfokozatú szuperheterodin felépítésű, ennek köszönhető a spektrumelemzési és ‑megfigyelési, valamint hírszerzési feladatokhoz szükséges kiváló szelektivitása, illetve érzékenysége. Négy vevőcsatornájával és közösíthető helyi oszcillátoraival az iránymérő alkalmazások terén, az ér/érték arányok tekintetében is új mércét állít fel ez a berendezés.

A szoftverrádiós modulok az NI más egységeivel is kitűnően összepárosíthatók (forrás: NI)
A szoftverrádiós modulok az NI más egységeivel is kitűnően összepárosíthatók (forrás: NI)

Szélessávú rádiófrekvenciás kutatásokhoz ajánlott a 2×2-es MIMO-átvitelt biztosító, csatornánként 160 MHz-es sávszélességgel rendelkező, USRP-2944 típusú szoftverrádiós modul. Működési sávja 10 MHz-től 6 GHz-ig terjed, lefedve az LTE-hez és Wi-Fi rendszerek kutatásához kapcsolódó frekvenciákat, beleértve a potenciálisan új spektrális tartományokat is.

„A frekvenciák spektrummegosztási elvek alapján történő felhasználása és kezelése tükrében a kutatók, hatóságok és piaci gyártók számára egyaránt égetően fontos, hogy kedvező árfekvésű eszközök segítségével legyenek képesek a spektrumot minél hatékonyabban letapogatni, befogni és elemezni, pontos helyzetkép kialakítása és ez alapján megfelelő lépések megtételének az érdekében – nyilatkozta Manuel Uhm, az Ettus Research, a National Instruments egy leányvállalatának marketingigazgatója és a Wireless Innovation Forum nevű szervezet igazgatótanácsának elnöke. – Az NI rendelkezik a szoftverrádiók legszélesebb választékával, amelyet ezúttal egy szélessávú, sokcsatornás adóvevővel és egy szuperheterodin felépítésű vevővel tovább bővített. Mindkét berendezés kifinomult spektrális kutatásokhoz szükséges, kiváló rádiófrekvenciás jellemzőkkel bír.”

(forrás: National Instruments/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés