hirdetés
hirdetés

Egykártyás számítógép

Legújabb generációs, kis költségű fejlesztőkártya

A Raspberry Pi 3 új modell nagyobb teljesítményével, 64 bites támogatásával és wifi kapcsolatával most még magasabbra teszi a lécet.

hirdetés

Az RS Components (RS) bejelentette az új Raspberry Pi 3 B modellt, a Raspberry Pi Foundation bankkártya méretű, egykártyás számítógépét. Az ipari, otthoni, valamint iskolai és felsőoktatási felhasználást célzó legújabb generációs Raspberry Pi kártya a nagy hatékonyságú 64 bites ARM Cortex-A53 négymagos processzornak köszönhetően jelentősen megnövelt teljesítményt, emellett integrált Bluetooth és vezeték nélküli internet-csatlakoztathatóságot biztosít, ami ma már a tárgyak internetje (Internet of Things, IoT) területén a fejlesztési projektek alapvető eleme. Az elődjei – a Raspberry Pi 1 B+ és a Raspberry Pi 2 B modell – elképesztő sikerére építő Raspberry Pi 3 a Raspberry Pi 2 kártyánál 50 százalékkal, az eredeti Raspberry Pi 1 lapnál pedig körülbelül tízszer nagyobb teljesítményt nyújt. Így az új modell a szigorúbb követelményeket támasztó alkalmazási területeken is használható.

A fejlesztőkártya a Broadcom BCM2837 SoC rendszerre épül, amelyben egy ARM Cortex-A53 négymagos processzor fut 1,2 GHz-es órajellel, mellette pedig egy BCM43438 kombinált csatlakozóeszköz biztosítja a 802.11b/g/n vezeték nélküli LAN, a klasszikus Bluetooth és a kis energiaigényű Bluetooth Low Energy kapcsolatot. A BCM2837 integrált része egy kétmagos VideoCore IV multimédiás segédprocesszor.

A Raspberry Pi 3 mikro-SD-kártyáról végzi a rendszerindítást a NOOBS (New Out Of the Box Software) operációs rendszer használatával. A normál Raspbian operációsrendszer-telepítővel egy csomagban számos konkrét alkalmazást és programozási eszközt is kapunk. Ez utóbbiak közé tartozik a Node-RED: a vizuális eszköz a hardverelemek, API-k és online szolgáltatások összekötéséhez nyújt támogatást, ideálissá téve a kártyát IoT-projektek gyors fejlesztéséhez és prototípuskészítéséhez.

Az ipari, otthoni és oktatási felhasználást célozza (forrás: RS)
Az ipari, otthoni és oktatási felhasználást célozza (forrás: RS)

Az elődjei nyomdokain haladó, 85 mm×56 mm×17 mm­es, vagyis bankkártyaméretű Raspberry Pi 3 B modell az előző generáció számos funkcióját és képességét megőrizte. Ilyen a széles körűen használható, 40 érintkezős GPIO-csatlakozó (General Purpose Input Output, általános célú bemenet/kimenet), a négy USB-port, a full HD HDMI, a 10/100 Ethernet, a 3,5 mm­es audio jack és a kompozit video, a kamera- (CSI-2) és kijelzőinterfész (DSI), valamint a mikro-SD-kártya foglalata. A kártya tápellátása a mikro-USB-aljzaton keresztül történik, vagyis külső tápegység (PSU) csatlakoztatása szükséges.

„A harmadik generációs Raspberry Pi-t napra pontosan négy évvel az eredeti Raspberry Pi kártya 2012. február 29-i bevezetése után mutatjuk be” – mondta el Eben Upton, a Raspberry Pi alapítója. Az RS kínálatában hamarosan kapható lesz a Raspberry Pi 3 Compute modul bemeneti/kimeneti kártya, amellyel az eredetihardver-gyártók számos ipari alkalmazási területen kifejleszthetik saját Raspberry Pi 3-alapú megoldásaikat.

(forrás: RS Components/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés