hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

IT-ban is erősek az év gyártói

Az év legjobb termelőegységei kivétel nélkül terveznek informatikai fejlesztést az elkövetkezendő másfél évben, és mindegyikük szerint megáll a vállalat működése az IT-rendszerek támogatása nélkül. 

hirdetés

A GyártásTrend magazint is kiadó Professional Publishing Hungary Kft. első alkalommal ítélte oda az Év Gyára díjat, amelyre hét kategóriában pályázhattak a Magyarországon termelőüzemmel rendelkező vállalatok. A versenyre pályázók közül az nyerte az összetett díjat, amely több kategóriában is a shortlistre került, és legalább egyben az első helyen végzett.

A kétfordulós versenyre 51 pályázat érkezett különböző iparágakból, a hét kategória shortlistjére autóipari beszállítók, villamos ipari, műanyag- és papíripari, fém-, illetve építőipari cégek kerültek fel.

A termelőegységek IT-megoldásaira több kategóriában is kíváncsi volt a komplex szempontrendszer alapján összeállított kérdőív, ezen tapasztalatokból látszik, a díjazott vállalatok 100 százaléka szerint az informatikai rendszerek támogatása nélkül megáll egy vállalat működése. Ez egybecseng az ipar 4.0 folyamattal, amelyhez nélkülözhetetlen a digitalizáció.

Az automatizált gyártás feltétele az IT
Az automatizált gyártás feltétele az IT

A nyertes cégek 80 százaléka a marketing terültén használja legkevésbé az IT-megoldásokat, 10 százalékuk nélkülözi ezt a menedzsmentfolyamatokban, valamint 5 százalékuk jelölte meg, hogy a gyártást oldja meg IT-megoldások nélkül.

A nyertes cégek mindegyike fontosnak tartja egy új IT-rendszer bevezetésénél az innovációt és a költséghatékonyságot, 50 százalékuk jelölte meg további szempontként a transzparencia fokozását és a minőségbiztosítási szempontot, illetve a pályázók 33 százaléka fontosnak tartja még a versenytársak megelőzését egy IT-rendszer bevezetésével, illetve az új termékek piacra juttatásának hatékonyságnövelését. Nem volt szempont azonban egy pályázó esetében sem az új bevételi források elérése egy új IT-rendszer bevezetésével.

Biztonságból jeles

A pályázó cégek mindegyike maximálisan naprakésznek értékeli IT-rendszerét biztonsági szempontból, ennek ellenére szintén 100 százalékuk tervez informatikai beruházást az elkövetkezendő másfél évben.

Ezen fejlesztések szerteágazó irányúak a pályázati adatlapok szerint, vannak köztük a távoli munkavégzést megvalósító megoldásokat szolgáló tervek, a rendszer biztonságát növelő fejlesztési igények, a háttértár kapacitásfejlesztésére és a megnövekedett adattárolási igények kiszolgálására irányuló tervek, a technológiai modernizációt segítő elképzelések, de a termelést, beszerzést támogató fejlesztési igények is.

Mindezen fejlesztéseket a cégek 66 százaléka saját erőből és pályázati forrásból (50-50%) tervezi megvalósítani, míg a fennmaradó 33 százalék teljesen önerőből kívánja fedezni az IT-megoldásait.

Arra a kérdésre, hogy melyik informatikai/technológiai fejlesztésből tudna a cég leginkább profitálni, a pályázók 100 százaléka jelölte meg a valós idejű adatok biztosítását (big data) az ellátási láncon belül választ, 66 százalékuk a mobil (okos)eszközök bevezetését is fontosnak tartja a folyamatokba, 30 százalékuk jelölte meg a felhőtechnológiát, és 18 százalékuk a szenzorok használatát a gyártásban.

A pályázók 40 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy használ-e a vállalat felhőmegoldásokat jelenleg, míg a digitalizációs trendnek megfelelően 100 százalékuk jelölte meg, hogy az elkövetkezendő 3-5 évben szeretne felhőmegoldást alkalmazni a vállalati működésben.

Berczik Márton, az SAP Hungary Kft. üzletfejlesztési vezetője a kutatás kapcsán kiemelte, „a jövő gyárainak működtetése, versenyképességük fenntartása új metódusok bevezetését teszi szükségessé. Magyarországon azt látjuk, hogy az innovatív szervezetek felismerték az új megoldásokban rejlő lehetőségeket, és készek megfelelni az új kihívásoknak”.

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés